Remízová sobota: Jablonec v derby promarnil dvougólový náskok, Baník doma opět ztratil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Remízová sobota: Jablonec v derby promarnil dvougólový náskok, Baník doma opět ztratil
Aktualizováno
Podještědské derby bývá tradičně velmi emotivní.
Podještědské derby bývá tradičně velmi emotivní.Profimedia
Sobotní program 22. kola FORTUNA:LIGY nabídl čtyři remízy i 12 branek. Napjatá atmosféra byla zejména v Liberci, stadion U Nisy totiž hostil Podještědské derby. Jablonec v něm dodržel jarní tradici, potřetí v řadě vstřelil alespoň tři góly, ale i přes dvougólové vedení nakonec bral na trávníku rivala jen bod. Důležitý zisk zapsala v Teplicích Karviná (2:2). O ukončení nepříznivé domácí série se snažil Baník, před vlastními fanoušky však promarnil náskok proti deseti Klokanům. Duel mezi Hradcem Králové a Mladou Boleslaví branku nenabídl

Baník Ostrava – Bohemians 1:1

V první příležitosti se už po necelých pěti minutách ocitl domácí záložník Tomáš Rigo, jenž se v pokutovém území dostal k odraženému míči a až na poslední chvíli mu v přesném zakončení zabránil pohotovým skluzem Jan Kovařík. Na druhé straně hřiště se o změnu skóre pokusil Matyáš Kozák, s jeho slabou střelou doprostřed branky ale neměl Letáček žádný problém. V dalším pokračování duelu se prezentovali o něco aktivněji Slezané, kteří byli za své snažení odměněni ve 32. minutě. V závaru před hostující brankou se nejlépe zorientoval David Buchta, jenž si našel odražený balon a zakončil přesně k levé tyči. Jen o tři minuty později se o další změnu skóre postaral Abdullahi Tanko, jeho trefě ovšem předcházel ofsajd.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Bohemka potřebovala něco změnit, a tak se trenér Jaroslav Veselý rozhodl hned pro čtyři střídání v úvodních 10 minutách druhé půle. Krátce nato se Jan Juroška dopustil faulu ve vlastním pokutovém území a hosté dostali výhodu penalty. K její exekuci se postavil Matěj Hybš, který ovšem nechal vyniknout Jana Letáčka, jenž vystihl směr střely a míč vyrazil.

Místo srovnání se tak Pražané museli smířit s další tvrdou ranou, neboť byl za zbytečný úder loktem vyloučen David Puškáč. Baník mohl početní výhodu rychle využít, gól Filipa Blažka ale pro ofsajdové postavení neplatil. Z přesné trefy se tak nakonec radovali Klokani. Střídající David Huf si na zadní tyči našel prodloužený míč a zblízka už neměl problém uklidit jej hlavou do odkryté sítě.

Hradec Králové – Mladá Boleslav 0:0

První minuty zápasu patřily spíše klubu z města automobilů. Slibné příležitosti modrobílých vytvářeli především důrazný Yusuf a rychlonohý Solomon John. V pokutovém území si ale Středočeši příliš nevěděli rady, a Adam Zadražil tak mohl zůstávat v klidu. Po čtvrthodině hry se zničehonic ocitl s míčem na úrovni penalty domácí Jakub Kučera, ani nadvakrát však balon mezi tři tyče nepropasíroval. Do dalších podobných šancí se Votroci pokoušeli dostat rychlými protiútoky. Modrobílá obrana ovšem veškerým snahám zdárně odolávala.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Po změně stran měl blízko k jejímu překonání Ondřej Šašinka, který však po parádní nahrávce Jakuba Klímy z úrovně malého vápna nepřekonal připraveného Matouše Trmala. Obrovská šance ke skórování se následně naskytla domácímu Lukáši Čmelíkovi, jenž ale nikým nehlídaný napálil míč pouze na Trmala.

Votroci ve druhé půli přebrali otěže zápasu do svých rukou a rozhodně si nemohli stěžovat na nedostatek příležitostí. Když už se jim ale poštěstilo trefit prostor mezi tyčemi, gólovou radost jim nedopřál připravený Trmal.

Slovan Liberec – Jablonec 3:3

Jako první mohl hned zkraje zápasu udeřit Jablonec, nicméně skluzující Jakub Martinec těsně minul levou tyč. Ještě blíže ke gólu měl v osmé minutě po elegantní zasekávačce Sebastian Nebyla, proti němu ale zasáhl Hugo Jan Bačkovský. Radost zelenobílých tak přišla až po proměněné penaltě v podání Jana Chramosty, jenž zakončil suverénně k pravé tyči. Liberečtí poté herně ožili, i přes viditelné zlepšení však výraznější ohrožení branky Jana Hanuše v úvodní půli nepřišlo.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Po změně stran mohli hosté své vedení navýšit. Po ostrém pasu Chramosty byl totiž v dobré pozici na hranici malého vápna postavený Nemanja Tekijaški, jenže v rozhodující chvíli přihrávku trestuhodně netrefil. Rána pro domácí tak přišla až krátce před hodinou hry, když Bačkovský vyboxoval balon přímo do Jana Mikuly, od něhož se míč odrazil do sítě. V 72. minutě nařídil sudí za hraní rukou v podání Haidersona Hurtada penaltu, kterou přízemní ranou proměnil Michael Rabušic.

Hned po rozehrání však z rychlého útoku vsítil po přihrávce z pravé strany třetí branku Vakhtang Chanturishvili. V 85. minutě to byli hráči v modrých dresech, kteří se postarali o zajímavou koncovku duelu, když se perfektní ranou z první prosadil Dominik Preisler. Na přelomu základní hrací doby a nastavení pak propukla na stadionu u Nisy euforie, když po centru Ahmada Ghaliho srovnal Matěj Chaluš.

Teplice – Karviná 2:2

Blízko obdržené brance byli Karvinští již po 11 minutách hry, kdy zcela nehlídaný Abdallah Gning hlavičkoval z bezprostřední blízkosti na Dominika Holce. Slovenský gólman dokázal nebezpečný pokus směřující doprostřed brány skvěle zneškodnit. Slezané na tuto velikou příležitost odpověděli tím nejlepším možným způsobem. David Krčík napřáhl z velké dálky a tvrdou ranou překonal Richarda Ludhu. O vyrovnání se mohl ke konci poločasu postarat Mohamed Yasser. Ten ve vápně převzal přesnou přihrávku a pohotově vystřelil na bránu. Prudký pokus však pouze přeletěl horní tyč.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Nováček nejvyšší soutěže měl krátce po začátku druhého dějství velkou porci štěstí, když Albert Labík rozezvučel střelou z otočky břevno. O chvíli později však jeden z bránících hráčů Karviné zahrál v pokutovém území rukou a hlavní sudí po zhlédnutí videa nařídil penaltu. K té se postavil Daniel Fila a s přehledem ji proměnil.

V 65. minutě dokázaly Teplice převrátit vývoj utkání na svou stranu. Konkrétně to byl Yasser, jenž se prosadil po povedené individuální akci. Hostující tým však duel nezabalil a v 79. minutě bylo znovu srovnáno. Ludha sice vyrazil nebezpečný hlavičkový pokus, k dorážce se ovšem dostal Adekele Akinyemi, který už měl jednoduchý úkol.

Tabulka FORTUNA:LIGY