Spartu posílil Solbakken, norský záložník přichází na Letnou z Vikingu na přestup

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta dotáhla druhý zimní příchod, na Letnou přestupuje norský záložník Solbakken

Markus Solbakken podepsal na Letné víceletý kontrakt.
Markus Solbakken podepsal na Letné víceletý kontrakt.sparta.cz
Sparta dotáhla přestup, který pro ni byl v zimní přestávce prioritou. Smlouvu s úřadujícím mistrem FORTUNA:LIGY podepsal Nor Markus Solbakken (23) z Vikingu. Záložník s jedním startem za reprezentační A-tým úspěšně podstoupil zdravotní zkoušku a na Letné podepsal víceletý kontrakt.

O možném přestupu rodáka z Hamaru na Letnou se spekulovalo už v průběhu podzimní části sezony. Že jsou jednání na dobre cestě, naznačovala skutečnost, že hráč byl osobně přítomen na zápase posledního ligového kola s Teplicemi (2:1).

"Získáváme hráče ve velmi dobrém věku. Markus má velmi dobrý předpoklad, že se v našem prostředí bude dále rozvíjet. Svojí typologií se velmi dobře hodí do našeho způsobu hry a ještě zvýší kvalitu naší střední zálohy," uvedl sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický. "Je technický, zodpovědný při plnění taktických pokynů a má velký akční rádius při pohybu po hřišti."

Solbakken je defenzivním typem záložníka, schopen je zahrát i "osmičku". Hlavními konkurenty v sestavě mu tak budou Kaan Kairinen, Qazim LaciLukáš Sadílek, na stejné pozici nastupuje i zkušený David Pavelka.

Na Letné už si Solbakken zahrál. Před půldruhým rokem pomohl Vikingu vyřadit Spartu v předkole EKL po výsledcích 0:0 v Praze a 2:1 ve Stavangeru, kde přihrával na vyrovnávací gól. "Sparta se od té doby obrovsky posunula. Zisk titulu v minulé sezoně a podzimní působení v Evropě korunované postupem jsou toho ostatně důkazem. Opravdu se těším na to, až také přidám ruku k dílu," řekl klubové televizi.

Ještě před pár dny se to přitom nezdálo příliš pravědpodobné, že se hráč, o něhož projevovalo zájem několik evropských klubů, usadí v kádru obhájce českého titulu. Norská strana totiž šponovala přestupovou sumu, kterou nabízela Sparta. K dohodě však přece jen došlo, přestupová částka by se měla pohybovat nad dvěma miliony eur.

"O zájmu Sparty vím nějakou dobu, s agentem jsme o této možnosti hovořili už v létě. V průběhu podzimu jsme byli v kontaktu. Vyjednávání nějaký čas trvalo, ale naštěstí jsem tady. Je to splněný sen, přesun do zahraničí je další z pomyslných kroků. Poznám nové město, kulturu a samozřejmě tým," dodal.

Solbakken prošel všemi mládežnickými reprezentacemi a loni v létě se s norskou jednadvacítkou účastnil Eura. V září si připsal dosud jediný start za národní A-mužstvo, které vede jeho otec Stale. Ten se během působení v FC Kodaň setkal s nynějším dánským trenérem Sparty Brianem Priskem, který mu tehdy dělal asistenta.

"Když Brian spolupracoval s mým tátou, byl jsem ještě poměrně mladý kluk. Takže jsme se tehdy úplně neznali. Pochází z Dánska, já dánsky umím. Působí jako fajn chlap a dobrá práce, kterou tu odvádí, je opravdu vidět. Věřím, že si budeme rozumět," řekl Solbakken.

Solbakken je pro Letenské druhou zimní posilou, dva dny před koncem minulého roku získali rovněž na přestup albánského útočníka Indrita Tuciho z Lokomotivy Záhřeb.

Další přestupy a spekulace