Derby Sparta – Slavia 3:2. Krejčí z penalty ušil rudý oblek pro mistry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sparta – Slavia 3:2. Krejčí ušil rudý oblek pro mistry. Derby rozhodla penalta v nastavení
Štastní střelci: Asger Sörensen (uprostřed) a kapitán Ladislav Krejčí.
Štastní střelci: Asger Sörensen (uprostřed) a kapitán Ladislav Krejčí.Profimedia
Fotbalisté Sparty ovládli klíčový duel druhého kola nadstavby o titul a porazili na svém stadionu Slavii 3:2. Aktivněji hrající červenobílí paradoxně v celém utkání dotahovali náskok soupeře a ačkoliv se jim na první dvě trefy podařilo zareagovat, v 97. minutě překonal Ondřeje Koláře z pokutového kopu Ladislav Krejčí. Po jeho trefě má Sparta v čele ligy před Slavií zlomový pětibodový náskok, přičemž do konce sezony scházejí tři kola.

Finále MOL Cupu se odehrálo na Letné teprve před necelými dvěma týdny a už bylo ve stejných kulisách nachystáno další derby. Také potřetí v krátké době ho dostal na starosti ze všech stran chválený rozhodčí Dalibor Černý. 

Za jeho dozoru nastupovali na hřiště podstatně nervóznější slávisté, kteří kvůli zaváhání ze závěru základní části propadli na druhou příčku. Sparta se na čele tabulky udržela těsnou výhrou v Olomouci, svého arcirivala však na svém stadionu porazila z posledních devíti střetnutí pouze jednou.

V úvodu měli herní převahu hosté z Vršovic, kteří se snažili hrozit zejména prudkými centry ze stran. K zakončení se však ani jeden z hráčů Slavie nedostal a stejně tomu bylo na opačné straně. Hned první střelecký pokus celého klání ovšem skončil brankou. Ve 30. minutě se totiž k přímému kopu ze zhruba 22 metrů postavil domácí Lukáš Haraslín a fantastickým způsobem zakroutil balon do sítě.

Gólová byla i druhá střela zápasu. Mick van Buren o pět minut později naservíroval na zadní tyč prudkou přihrávku po zemi, k ní se jako první dostal Ivan Schranz a neměl problém trefit odkrytou sparťanskou branku.

Chvíli po změně stran se po dlouhém autu zorientoval s balonem ve vápně Jan Kuchta a vypálil z otočky. Razantní střela někdejšího kanonýra Slavie nicméně mířila vedle. V 52. minutě dlouhé autové vhazování na druhé straně propadlo k Václavu Jurečkovi, jeho pohotový pokus zastavil brankář Matěj Kovář.

Základní jedenáctky Sparty a Slavie.
Základní jedenáctky Sparty a Slavie.Livesport

I ve druhé půli měli míč mnohem častěji na kopačkách hosté, Sparta se zase snažila hrozit z brejků, případně ze standardních situací. Mezi ty nebezpečné patří zvlášť pro svěřence Briana Priskeho právě auty. Půl hodiny před koncem nastal po jednom z nich ve vápně sešívaných chaos, kterého využil Asger Sörensen a placírkou poslal domácí do vedení.

Červenobílí přitlačili a byli blízko vyrovnání. Pěknou kombinaci však tísněný Lukáš Provod zakončil jen do tyče. V 85. minutě už se hosté dočkali, když střídající Petr Ševčík povedeným centrem vybídl ke gólové hlavičce dalšího žolíka Stanislava Tecla.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Jenže v závěru nastavení se opět rudým naskytla jedinečná příležitost, když Igoh Ogbu skluzem u brankové čáry srazil na zem Awera Mabila. Domácí kapitán Krejčí i tentokrát zachoval chladnou hlavu a z penaltového puntíku rozhodl o triumfu svého celku. Sparta zaznamenala vítězný gól v nastavení z pokutového kopu ve třech z posledních čtyř kol, totéž se jí podařilo i proti Plzni a v Liberci. 

Titul je pro ni momentálně tuze blízko – z devíti bodů, které jsou ještě ve hře, k jeho zisku potřebuje jen čtyři. Za určitých okolností může uzmout mistrovský pohár už příští týden.

Slavia tak nejdůležitější zápas sezony po dalším dramatickém průběhu nezvládla a na čelo tabulky nově ztrácí už pět bodů. V příštím kole přivítá za týden Plzeň, na hřišti Sparty se tentýž den představí Bohemians.

Sparta – Slavia 3:2