Sparta – Slavia. Poslední tři bitvy: Rosický v kabině, severská trilogie i sedm ze sedmi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta – Slavia. Poslední tři bitvy: Rosický v kabině, severská trilogie i sedm ze sedmi

Poslední bitvy mezi pražskými "S" zvládla lépe Slavia.
Poslední bitvy mezi pražskými "S" zvládla lépe Slavia.sparta.cz
Počtvrté v sezoně, potřetí během třech týdnů, potřetí na Letné. Jarní série vystoupení Sparty se Slavií vygraduje vzájemným duelem v nadstavbové skupině o titul. Jasně úspěšnější je na půdě úhlavního rivala Slavia, která tam prohrála z posledních devíti zápasů jediný. Jaké byly minulé tři vzájemné duely kandidátů na mistrovský pohár?

23. října 2022, Slavia – Sparta 4:0

Střely na branku v 1. poločase: 4:0

Před zápasem se řešilo, jak se obránci Slavie vypořádají se svým bývalým spoluhráčem Janem Kuchtou, který v té době dával gól za gólem. Po pěti minutách bylo jasné, že to byla bezpředmětná debata. Hostující obránce Martin Vitík zazmatkoval po dlouhém míči, poslal hlavou slaboučkou malou domů gólmanovi a Václav Jurečka mu mohl jen poděkovat za parádní gólovou přihrávku do běhu. Tenhle moment posadil domácí do pevně sedla.

Ještě do poločasu přidali potácejícímu se soupeři další tři branky a bylo rozhodnuto. Sešívaní měli úžasnou efektivitu, v první půli totiž vystřelili mezi tyče právě čtyřikrát. Situace byla pro Spartu tak žalostná, že členové klubového vedení Tomášové Rosický a Sivok nakráčeli o přestávce do kabiny, aby hráče probrali. Na výsledku se už však nic nezměnilo.

15. dubna 2023, Sparta – Slavia 3:3

Fauly: 11:14.

Žhavý kandidát na místo ve zlaté kronice historie derby. Po neuvěřitelně dlouhých 15 letech v něm konečně šlo o titul. Vítěze duel nenašel, třebaže Slavia tomu byla hodně blízko. Když po necelé hodině hry zvýšil Jurečka na 2:0, vypadalo to Spartou bledě. Jenže chvíli nato se nechal vylákat Aiham Ousou až téměř k půlící čáře, do vzniklého kráteru se vřítil Lukáš Haraslín a Lukáš Masopust jej zastavil jen za cenu penalty. Ladislav Krejčí ji proměnil a domácí se vzchopili.

Dvě velké šance pochytal gólman Kolář, při třetí už kapituloval. Slavia si vzala vedení zpět, když svou premiéru v derby ozdobil gólovou hlavičkou Igoh Ogbu, jeden z nejlepších hráčů zápasu. Ani to ale na výhru nestačilo. Ve třetí minutě nastavení vykouzlil parádní centr Fin Kaan Kairinen, Dán Casper Höjer jej poslal z první do ohně a Švéd Ousou do vlastní branky.

3. května 2023, Sparta – Slavia 0:2

Zásahy brankářů ve 2. poločase: 0:3.

Teprve pár dní staré finále domácího poháru. Slávisté potvrdili, že se jim v něm daří – ve svůj triumf proměnili i svou sedmou účast v boji trofej. V zápase, který nestrhnul diváky na vyprodané Letné tolik jako ten předchozí, rozhodla efektivita. Na jedné straně Ogbu opět vygumoval Kuchtu, na druhé zlomily duel dvě situace, jež se odehrály během pěti minut na začátku druhé půle.

Nejdřív se parádně trefil šajtlí nechytatelnou ránu Douděra, pak trestuhodně zahaprovala komunikace sparťanských obránců a míč putoval od Vitíka do Filipa Panáka a do sítě. Krejčí v největší šanci Sparty trefil v závěru tyč, gólman Ondřej Kolář měl při jeho hlavičce štěstí. A protáhl tak svou úžasnou sérii – i ve 14. soutěžním derby proti letenskému rivalovi neprohrál.

Vše o souboji o titul