Sparta – Slavia v číslech. Rudí zažívají nej období od roku 2014, sešívaní inkasují brzy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sparta – Slavia v číslech. Rudí zažívají nej období od roku 2014, sešívaní inkasují brzy
Potvrdí Jan Kuchta střeleckou formu i proti Slavii?
Potvrdí Jan Kuchta střeleckou formu i proti Slavii?Profimedia
Po čtyřech soubojích v Edenu za sebou se fotbalové derby pražských "S" stěhuje po roce a půl na Letnou. Sparta tehdy v říjnu 2021 díky Haraslínově trefě ukončila sérii šesti domácích zápasů proti Slavii bez vítězství (skóre 5:16). Teď do šlágru ligy vstupuje jako její lídr, favorit a tým, jenž na jaře získal o sedm bodů víc a má střelecký účet o 10 gólů bohatší než Slavia. Co všechno odhalil pohled do statistik?

Vzájemná bilance v lize

Celková

Sparta – Slavia 183 85 41 57 297:239

Posledních 10 zápasů

Sparta – Slavia 2 2 6 5:18

Letenským se na Slavii v poslední době příliš nedaří. V minulém kole proti ní prohrávali 0:4 po prvním poločase, který se tak stal nejméně vydařeným z jejich strany v historii účinkování v samostatné české lize. Pro sešívané se jednalo o nejvyšší výhru nad Spartou od října 1948, kdy triumfovali úplně stejným skóre.

Dlouhodobá forma

Sparta

V lize neprohrála už 13 zápasů (z toho hned 12 jich zvládla vítězně), což je nejlepší období klubu od března 2014. Jako poslední ji v soutěžním zápase přemohla Slavia…

Slavia

Na jaře už poztrácela v 10 zápasech devět bodů, všechny venku. Po čtyřech utkáních bez plného zisku je po zimní pauze až šestým nejúspěšnějším týmem na hřištích soupeřů.

Útok

Sparta

Už 11x za sebou se tým prosadil nejméně dvakrát. Celkem to na jaře dělá skvělý průměr 3,1 branky na zápas. Kuchta s Čvančarou jsou v elitní šestce nejlepších střelců.

Slavia

Především díky domácím zápasům ho má nejlepší v lize. Venku nenastřílela ani polovinu toho co v Edenu, produktivnější než sešívaní jsou u soupeřů vedle Sparty i Bohemians.

Obrana

Sparta

Od prohry v minulém derby nastupuje jen se třemi členy. V předchozích pěti zápasech inkasovala pouze jediný gól, a to ještě z kopačky nejlepšího střelce soutěže Řezníčka.

Slavia

Nejpevnější defenziva ligy má v poslední době trhliny. Čisté konto udržela v jediném z posledních šesti duelů. Čtyři ze sedmi jarních gólů pak dostala během úvodní půlhodiny.

Disciplína

Sparta

Má vůbec nejvíc zahrávaných standardních situací v lize, což znamená nejvíc faulů na svou adresu. Naopak po Slavii čelila jejich nejmenšímu počtu.

Slavia

Se 38 žlutými kartami sice v tomto ohledu jednoznačně vládne lize, ovšem image jí kazí pět vyloučení (víc mají jen čtyři kluby mimo elitní šestku). A v počtu vyrobených faulů je sedmá.

3 hráči ve formě

Sparta

Jan Kuchta

Hned po Řezníčkovi nasbíral největší počet přesných střel na branku (30). A společně s parťákem z útoku Čvančarou má na jaře nejvíc zásahů z celé ligy (sedm).

Ladislav Krejčí

Univerzalita tohoto borce je obdivuhodná. Zvládne nejen čistit prostor ve vlastní třetině, ale i střílet góly. Už jich má v sezoně osm, a co je ještě zajímavější – v pouhých 11 zápasech!

Tomáš Wiesner

Další krajní hráč, jenž stíhá skvěle plnit úkoly dopředu i dozadu. V posledních třech ligových vystoupeních nasbíral dvě trefy a gólovou přihrávku.

Slavia

Ondřej Lingr

Posledních pět startů za Slavii = 3 góly. Včetně důležitého vyrovnávacího v semifinále poháru. Z elitních střelců má nejvyšší úspěšnost. Na 10 tref potřeboval 15 střel na branku.

Christos Zafeiris

Na hřišti dostává víc a víc času a prostoru a jeho výkony rostou. Minule v Mladé Boleslavi přidal ke svým geniálním přihrávkám i premiérový gól v české lize.

David Jurásek

Torpédo pro levou stranu a zásobárna skvělých centrů. I když ani on se v Boleslavi nevyhnul chybě vedoucí ke gólu. Z celé ligy má třetí nejvyšší počet přihrávek do gólových šancí.

Z databanky Livesportu

Výhra Slavie 4:0 v minulém derby byla její nejvýraznější nad Spartou v samostatné ligové historii. Pro poražené šlo zároveň o vyrovnání nejvyššího debaklu na domácí scéně od rozdělení federace (stejný výsledek schytali v Plzni v květnu 2019).

Sparťanský kapitán Ladislav Krejčí se chystá na své 100. ligové vystoupení. Když slavil hráč Letenských stejné jubileum v derby minule (a nastoupil v základní sestavě), jeho tým smetl rivala 5:1 a zajistil si titul. Oním jubilantem byl Milan Fukal, stejně jako Krejčí krajní zadák.

Ne vždy stála Sparta a Slavia proti sobě. Alespoň mimo ligu ne. Oba fotbaloví nepřátelé dokázali hájit i stejné barvy. A vedli si výborně. V květnu 1935 porazil kombinovaný tým pražských velkoklubů na Letné Manchester City 5:1, tehdy třetí nejúspěšnější klub anglické ligy.

Více o zápasu Sparta – Slavia + audiokomentář