Pohled: V derby uspěje Slavia. Sparta za ní pořád v řadě věcí výrazně zaostává

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pohled: V derby uspěje Slavia. Sparta za ní pořád v řadě věcí výrazně zaostává

Tomáš Čvančara (vlevo) v souboji s Tarasem Kačarabou v minulém derby.
Tomáš Čvančara (vlevo) v souboji s Tarasem Kačarabou v minulém derby.Profimedia
Hodně se to připomíná. Sobotní srážka Sparty a Slavie bude přímým bojem o titul mezi těmito rivaly po neuvěřitelně dlouhých 15 letech. Aby se o tom také nemluvilo, když si představíte, že po světě běhají kluci, kteří už mají téměř občanku, ovšem ty opravdické bitvy dvou nejslavnějších tuzemských fotbalových klubů nikdy ve svém životě neměli šanci spatřit. Derby opět bude mít všechno, co mít má. Znamená snad proto tahle sezona (nebo její jarní část) návrat starých časů a pořádků?

S jakýmikoliv těmito a podobnými úvahami bych byl opatrný. Už jen proto, že Sparta byla tak dlouho ve stínu, že by delší pobyt na slunci nemusela vydržet. Vedení železného klubu majitele Daniela Křetínského totiž v posledních letech se železnou pravidelností docházelo k tak špatným rozhodnutím, že se zkrátka už z podstaty nechce věřit tomu, že zase nějaké v dohledné době nepřijde. Ale budiž… Třeba už je opravdu churavějící velikán "bezpříznakový". Český fotbal by to jedině přivítal.

Pro bitvu, která se chystá na sobotní podvečer, to zas tak podstatné není. Tam bude rozhodovat mimo jiné momentum. A to je na straně souboru dánského kouče Briana Priskeho. Od lednové remízy v Olomouci v prvním jarním kole má na kontě 11 výher ve stejném počtu zápasů (i když ta v poháru v Liberci se zrodila až v prodloužení). Slavia, jež nyní odsypává body soupeřům obtýden, může jen skřípat zubama, že jí to tak nejde.

Jenže přesně to nedělá. Alespoň navenek ne. Trenér Jindřich Trpišovský zůstává v klidu a s ním i jeho tým. Naposledy po zápase v Mladé Boleslavi podržel stopera Kačarabu (na podzim stálici obrany), jenž nastoupil v lize po pěti měsících a nesl významný podíl na inkasovaném gólu. Ví, že ho bude při Ogbuově zdravotních problémech a Ousouově nespolehlivosti v derby potřebovat.

Neklid místo duše v míru 

Jak je to u soupeře? Jeho boss Křetínský zmatkuje a naprosto bezstarostnou jízdu jarem nesmyslně narušil návštěvou kabiny rozhodčích o přestávce nedávného zápasu s Brnem (notabene za stavu 2:1 pro svůj tým), za níž nyní dostal trest, a hlavně vrhá nešťastný stín na klub. Ne snad proto, že by jej chtěl někdo podezřívat z nepravostí, spíš kvůli výše zmíněným špatným rozhodnutím. Navíc si těžko lze představit, že by takto nerespektoval pravidla na půdě finančního byznysu…

Nepřekvapí proto, když během jasně vyhraného nedělního zápasu v Pardubicích podobně "ujel" kanonýr Čvančara. Ten pranic nedbal zásad a když jej kouč půl hodiny před koncem vystřídal, jeho přímá povaha v něm nastartovala takový vztek, že jej Priske raději poslal zchladit se do sprchy. Nepříjemný náznak toho, že střelecký objev sezony chytá stále viditelnější hvězdné manýry. Své by o tom mohl vyprávět jeho bývalý kouč v Jablonci Petr Rada...

Tolik k psychice, která bude velice důležitým faktorem duelu. Vedle samotné hry. Bylo to kouzlo nechtěného, když se pár dní před derby srovnaly zápasy obou "S" hezky do řady a během semifinálového večera domácího poháru ještě víc vynikl kontrast. Sparta sice má líbivé výsledky, nicméně herně je Slavia stále o něco napřed. Především co se týče propracovanosti a jakési hloubce věci. V delším časovém období této sezony a především proti silným soupeřům v nadstavbě se rozdíl projeví.

Náskok roků práce 

To ovšem neznamená, že na Spartě něco dělají špatně, vůbec ne. Jen se snažím upozornit na prostý element práce, který se ve zdejším prostředí vyžadujícím okamžité výsledky stále přehlíží. I kdyby totiž Priske se svým realizačním týmem makal ve dne v noci, dřinu, kterou odvedl na Slavii kouč Trpišovský za téměř pět a půl roku, prostě za pár měsíců nedožene. To nejde. Dán zatím na Letné uhnětl pevný, solidní korpus, který je ještě třeba dozdobit, aby byl výsledek konkurenceschopný nejen doma, ale i v zahraničí. Nemluvě o zkušenostech s těžkými zápasy, jež jsou zřetelně na straně Vršovických. I to bude v sobotu patrné.

Každé derby má nejen svého hrdinu, ale také nečekané jméno v sestavě. Slavia možná chtěla táhnout Zafeirisem, jenže bídné výsledky na hřištích soupeřů popohnaly tohoto norského špílmachra do základní jedenáctky dřív. Teď spíš budou sešívaní rádi, když se jim uzdraví hráči, které skolila viróza, v čele s kapitánem Holešem

Každopádně při vší úctě k nadcházejícímu kasaštyku, bude to jen a pouze ochutnávka. Studený předkrm před bublajícím hlavním chodem, jenž se bude servírovat v nadstavbě. Tam se teprve dá očekávat pekelný duel o všechno. Zatím je jak pro jednoho, tak pro druhého v případě nezdaru ještě spousta času na opravu…