Rozhodčí derby Sparta – Slavia Dalibor Černý: Talent, co má za sebou chyby

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Spílal mu Trpišovský, má talent i škraloupy. Největší derby posledních let odřídí Černý
Dalibor Černý bude řídit derby Sparty se Slavií.
Dalibor Černý bude řídit derby Sparty se Slavií.Profimedia
Sobotní šlágr 27. kola FORTUNA:LIGY mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká premiérové derby pražských rivalů v kariéře. Komise rozhodčích FAČR zveřejnila delegaci na přímý souboj o první místo v tabulce na svém twitterovém účtu. Asistenty budou Ivo Nádvorník s Kamilem Hájkem, videorozhodčím pak Jan Petřík.

Černý nedávno vedl jiný šlágr mezi Slavií a mistrovskou Plzní, v němž Pražané před měsícem doma po obratu zvítězili 2:1. Osmadvacetiletý arbitr naposledy rozhodoval nedělní utkání Pardubic se Spartou, ve kterém Letenští vyhráli 2:0.

Patří k nastupující generaci českých sudích. Do první ligy jako hlavní nahlédl předloni v dubnu během sezony 2020/21, kdy odřídil utkání Karviná – Příbram. Naplno se v nejvyšší soutěži usadil v minulém ročníku a podle komise patřil k nejlepším rozhodčím. Pochvalu si vysloužil například za výkon při remíze Slavie 3:3 s Ostravou ve Vítkovicích předloni v prosinci. V zápase vyloučil hned dva hráče Pražanů.

Nevyhnul se však ani chybám. Vloni v srpnu ve druhém kole v utkání Slavie se Zlínem (4:1) nevyloučil hostujícího Martina Cedidlu za ostrý faul na domácího Ewertona a téměř dva měsíce si mezi elitou nezapískal. Rozezlený kouč Slavie Jindřich Trpišovský protestoval tak vehementně, že mu Černý udělil žlutou kartu. V nejvyšší soutěži zatím mladý arbitr absolvoval jako hlavní 40 zápasů.

Slavii rozhodoval v této ligové sezoně třikrát, vždy doma a červenobílí pokaždé zvítězili. Zápas Sparty vedl v tomto ročníku nejvyšší soutěže dokonce pětkrát a také Letenští pod ním ještě neztratili ani bod. Na podzim řídil jejich duel v Plzni, v němž vyhráli 1:0 a odstartovali stíhací jízdu za čelem tabulky.

Podle komise měl být v tomto utkání vyloučen domácí Tomáš Chorý za úder hlavou do Asgera Sörensena, hlavní část pochybení ale padla na videorozhodčího Pavla Fraňka. V této ligové sezoně zatím udělil Černý čtyři červené karty, z toho po jedné soupeřům Sparty a Slavie.

Derby bude po dlouhých 15 letech přímým soubojem o titul. Sparťané se po nedělním vítězství v Pardubicích 2:0 dostali poprvé v sezoně do čela tabulky o dva body před Slavii, která jen remizovala v Mladé Boleslavi 1:1.

Naposledy spolu pražští rivalové ve vzájemném duelu hráli přímo o titul v březnu 2008, kdy se rozešli smírně 1:1 a červenobílí pak nakročili k mistrovskému poháru. Sobotní zápas bude mít na vyprodané Letné výkop v 19:00.

Utkání Sparta – Slavia (15. dubna, 19:00)