Datové zrcadlo ligy: Derby s obrovským nábojem. Dá se zastavit ofenziva Sparty?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Datové zrcadlo ligy: Derby s obrovským nábojem. Dá se zastavit ofenziva Sparty?
Tomáš Čvančara (vlevo) a Jan Kuchta na jaře drtí jednoho soupeře za druhým.
Tomáš Čvančara (vlevo) a Jan Kuchta na jaře drtí jednoho soupeře za druhým.Profimedia
Takové rozložení sil tu před derby pražských "S" dlouho nebylo. Sparťanští fotbalisté využili zaváhání Slavie v Mladé Boleslavi a díky výhře v Pardubicích se posunuli do čela ligové tabulky, kde mají minimálně do víkendu dvoubodový náskok. Jaké jsou silné a slabé stránky obou týmů a jak by tenhle ostře sledovaný duel mohl (pohledem dat) probíhat?

Velmi zkratkovitě lze nadcházející derby popsat jako souboj skvělé sparťanské ofenzivy s dobře fungující slávistickou obranou. V průběhu 10 jarních utkání Sparta nastřádala 25 očekávaných branek (bez penalt), tedy průměrně 2,5 na jedno utkání, a sítě soupeřů rozvlnila dokonce 29x.

Neanalytickou řečí to znamená, že se její hráči pravidelně dostávají do velkého počtu nebezpečných šancí, které navíc skvěle zakončují. Což je tvrzení, které lze spolehlivě aplikovat na každého z ofenzivní trojice Jan Kuchta, Tomáš Čvančara a Lukáš Haraslín.

Pro srovnání: Slavia ve stejném období zaznamenala 1,9 xG na zápas, 19 xG celkově a vstřelila 18 gólů. Sparta za sebou má sice sérii utkání se slabšími soupeři, ovšem co do kvality vytvořených šancí stihla svého odvěkého rivala předstihnout už i v celosezonním srovnání.

Datová analýza přihrávek ukazuje, že Priskeho tým ve finální třetině hřiště spoléhá především na centry, jimiž si vytváří největší objem svých šancí. Prim hrají centry z hloubky, o něco méně ty ze strany a až poté následují další typy pasů. V podání Sparty jsou však velmi efektivní strategií. I proto, že má v rámci ligy nejvyšší úspěšnost jak ofenzivních tak i defenzivních hlavičkových soubojů. Slavia se v těch obranných sice řadí až na čtvrtou pozici, ovšem jedním dechem je třeba dodat, že během utkání vyhraje 76 % odražených míčů v obranné třetině, což je jasně nejvyšší číslo v celé lize. Sparta jich naopak v útočné třetině tolik nezískává.

Možný scénář tedy je, že dobrá soupeřova obrana Spartu donutí k častým centrům, načež se Slavii bude dařit sbírat odražené míče a chodit do brejků. Aby však sešívaní dokázali řídit hru tímto směrem, musejí eliminovat další velkou hrozbu Letenských. A tou je Haraslín. Soupeři se na jaře snaží Spartu zavírat na pravé straně, což se jim ovšem příliš často nedaří, protože přenášení hry je sparťanskou silnou stránkou.

Cílem je nechat Haraslína seskočit a dostat k němu míč, aby se mohl následně díky svému dobrému driblinku dostat do zakončení. Klíčová je v tomto ohledu práce levého krajního hráče Jaroslava Zeleného, který Haraslínovi často dělá prostor skvělým roztažením hry do strany. Slavia by se tedy neměla snažit zamezit přenesení hry, ale spíš se soustředit na svědomité bránění prostoru před stopery.

Ofenzivní radar Sparty v této sezoně.
Ofenzivní radar Sparty v této sezoně.11Hacks / Livesport

Velkým testem bude pro svěřence Jindřicha Trpišovského také bránění standardních situací. V téhle disciplíně jsou sice nejlepší v lize, nicméně Sparta zároveň v ofenzivních standardkách skutečně exceluje. Během sezony si z nich vytvořila už 13 očekávaných branek, ze kterých vytěžila dokonce 18 zásahů. V obou případech se jedná o nejlepší ligová čísla.

Na druhou stranu je z nich Sparta sama zranitelná, což by pro Slavii mohla být jedna z cest jak docílit gólu. Co do objemu povolených šancí z rohů a přímých volných kopů je v lize šest týmů před Spartou.

Zároveň na ni platí také její vlastní silná zbraň, a sice centry ze strany, z nichž v této sezoně dopustila nejvíc šancí. Zároveň by měla Slavia využívat také přihrávky do cutback zón, krajních prostorů ve vápně, a také diagonální pasy z meziprostorů, což jsou další typy pasů, s jejichž bráněním má Sparta problémy. Na mysli ihned vyvstává jméno Christose Zafeirise, který v těchto řešeních vyniká a bude pro Slavii na trávníku klíčovým mužem.

Ondřej Kolář při výběhu v semifinále poháru proti Bohemians.
Ondřej Kolář při výběhu v semifinále poháru proti Bohemians.11Hacks / Livesport

Jak už bylo předesláno v úvodu, základním předpokladem pro případný úspěch Slavie bude to, jak se jí podaří navázat na dobré defenzivní výkony. V rámci celého ročníku svým soupeřům povoluje 0,52 očekávaných branek na zápas (Sparta 0,74) a na jaře dokonce pouze 0,32. Zatímco Sparta pustí protivníka v průměru do osmi střel na utkání, z nichž každá má průměrně 15 % šanci, že skončí v brance, Slavia je na pěti střelách a 12,5 %.

Je nicméně třeba zmínit také to, že aktuálně nemá Slavia výhodu na brankářském postu. V obou předchozích sezonách patřil Aleš Mandous mezi nejlepší ligové gólmany, ovšem letos následkem podzimního zranění ztratil pozici jedničky na úkor Ondřeje Koláře, kterému se zatím tolik nedaří.

Pokud by průměrný ligový brankář čelil stejným střelám, inkasoval by o tři branky méně než Kolář. Ten chyboval například v semifinálovém utkání MOL Cupu proti pražským Bohemians, kdy před gólem na 1:2 špatně vyběhl a nechal se jednoduše přelobovat Martinem Hálou. Takové chyby v obraně si Slavia na Letné nebude moci dovolit, protože Sparta v poslední době nemilosrdně trestá každou hrubku, kterou jí soupeř nabídne.

Tabulka FORTUNA:LIGY.
Tabulka FORTUNA:LIGY.Livesport