Derby Sparta - Slavia: Top momenty? Krejčí má penalty 7/7, sešívaní v nadstavbě na rivala neumí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
TOP momenty derby: Krejčí má penalty 7/7, Slavia v nadstavbě na Spartu neumí
Krejčí se opět stal sparťanským hrdinou.
Krejčí se opět stal sparťanským hrdinou.Profimedia
Další Krejčího (24) úspěšná penalta, ale i další slávistické zaváhání v nadstavbové části FORTUNA:LIGY. To ukázalo sobotní derby mezi Spartou a Slavií (3:2). Červenobílí z celkových čtyř derby v nadstavbě vyhráli jen jedno – pouze v prvním ročníku 2018/19, kdy liga zavedla nový formát soutěže. Co dalšího bylo v sobotu k vidění na Letné?

Pragmatická Sparta

K úspěchu v derby Sparta dokráčela fotbalem, na který od ní fanoušci nejsou zvyklí – hra v bloku a především kvalitní defenziva. "Zkoušeli jsme zápas zpomalit a víc ho zavřít. Poslední dva duely proti Slavii byly dost otevřené. Běhaly se dlouhé vzdálenosti, míč hodně létal. A je potřeba si přiznat, že Slavia je v tomhle nejlepší. Proto jsme museli nastavení změnit," vysvětloval Priske nastolenou taktiku na pozápasové tiskové konferenci. A na hře se to projevilo. Například držení míče drtivě ovládla Slavia v poměrů 83-17. "Očekával jsem ale, že budeme víc na míči. Tentokrát jsme si nicméně přišli pro výhru, potřebovali jsme to změnit," pokračoval Priske.

Slavia dominovala v držení míče.
Slavia dominovala v držení míče.Livesport

Zároveň vyvrátil, že by se ze strany Letenských mělo jednat o dlouhodobý jev. "Jsme tady, abychom hráli, dominovali, prokázali naši kvalitu. Abychom prosazovali naší hru. V sezoně jsme často měli v zápasech držení míče přes 70 procent. Teď jsme obětovali sami sebe a naší filozofii. Hlavní ambicí je získat titul. Myslím, že i fanoušci na tribunách pochopili, k čemu směřujeme, a skvěle nás podporovali," dodal Priske.

Kolář přišel o sérii

Patnáctý zářez v derby už nepřidal. Čtrnáct zápasů v řadě neprohrál slávistický brankář Ondřej Kolář se Spartou. V sobotu na Letné jeho úctyhodná série, která začala na tom samém místě v březnu 2018, skončila. Penaltou v sedmé minutě nastaveného času mu ji vzal sparťanský kapitán Ladislav Krejčí. Poprvé inkasoval slávistický brankář z přímého kopu, kdy mu nechytatelnou střelou k tyči nedal šanci Haraslín. Podruhé jej zase překonal Sörensen obstřelem na zadní tyč. Kolář si sice na míč sáhl, ale poslal ho jen do tyče, odkud zamířil do branky.

Přehled zápasu Sparta – Slavia 3:2

Slavia v nadstavbě

Červenobílí a jejich rivalové v nadstavbě? To nejde k sobě. Z celkových čtyř derby v nadstavbách slávisté vyhráli jen jedno. Pouze v prvním ročníku 2018/19, kdy liga zavedla tento nový formát soutěže, dokázali svěřenci Jindřicha Trpišovského porazit Plzeň i Spartu, tedy dva rivaly v boji o mistrovský pohár.

Následující sezonu skončilo derby remízou 0:0. Další rok se nadstavba nehrála. Loni "sešívaní" prohráli derby v Edenu a předtím si rozdělili body s Plzní, čímž přišli o možnost přidat další titul do sbírky a trofej mířila na západ Čech. Letos jsou odehrány jen dva zápasy, ale Slavia už má za sebou opět prohrané derby a pětibodové manko na první místo. "Čekají nás tři zápasy, musíme udělat devět bodů. Všechno to budou dobré zápasy. Musíme se z porážky oklepat. Jediným lékem je vyhrát tři zbývající zápasy," reagoval kouč Trpišovský na dotaz, zda je titul už pryč.

Sparta se výrazně přiblížila k ligovému titulu.
Sparta se výrazně přiblížila k ligovému titulu.Livesport

Krejčí a penalty = úspěch

Víte, kdo ve FORTUNA:LIZE v této sezoně kopal nejvíce (7) pokutových kopů? Ladislav Krejčí. A víte, kdo jich proměnil nejvíce (7)? Ano, sparťanský kapitán. Tíhu okamžiku v nastaveném čase zvládla opora Pražanů v závěru utkání s Plzní a stejné to bylo i v sobotu na Letné, když si vychutnal brankáře Ondřeje Koláře.

"Já mám tyto situace rád," prozradil Krejčí v televizním rozhovoru po utkání. Byla tato ovšem nejtěžší? "Když to zhodnotím po zápase, s odstupem času, tak určitě. Ale v těch momentech jsou všechny penalty důležité. Jsem rád, že dokážu týmu takhle pomoct," řekl úspěšný exekutor. Slova chvály pro něj měl i expert O2 TV Sport a bývalý hráč rudých Jakub Podaný, který o něm pronesl, že "Krejčí se vyprofiloval v top kapitána posledních let. Bere si těžké momenty a hlavně je v nich úspěšný."

Krejčí patřil mezi nejlepší hráče zápasu.
Krejčí patřil mezi nejlepší hráče zápasu.Livesport

Černý i do třetice obstál

I třetí derby během jara rozhodčí Dalibor Černý zvládl bez důvodů k pochybnostem. Ovšem jak i sám pro O2 TV Sport potvrdil, poslední souboj dvou pražských rivalů byl pro něho nejnáročnějším. "Byl to asi nejtěžší zápas z těch tří. Hrálo se v něm o hodně. Doufám, že to nebude vrchol mé kariéry, ale dosud to určitě byly mé největší zápasy." uvedl. Nejsložitější situací na vyhodnocení pro něj nejspíš bylo odpískat penaltu pro Spartu v nastaveném čase, kdy Ogbu ve vápně skluzem zajel do Mabila. 

Zatímco po prvním jarním zápase jej kouč Trpišovský zanesl chválou, po třetím souboji už byl zdrženlivější. "Bylo to pro něj těžké, je unikum rozhodovat třikrát za sebou derby. Ani dnes tomu nepodlehl, byť byl možná úzkostlivější, pískání bylo víc. Ale to není kritika, určitě nepropadl. Vždycky se nějaké chyby najdou. V prvním poločase byl zákrok na Vencu Jurečku podobný jako ten Ogbua. Ale je to o úhlu pohledu rozhodčího. Mně se jeho projev líbí," řekl kouč Slavie. Podaný ve studiu měl však jasno. "Věřím, že v něm máme rozhodčího evropského rozměru. Bylo vidět, že z něj hráči mají respekt a líbí se mi, že má cit na vyhodnocování situací a umí ho dobře využít."

Vše o souboji o titul