Iniesta řádně nezdanil příjmy v Japonsku. Přiznal jsem je ve Španělsku, brání se

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Iniesta řádně nezdanil příjmy v Japonsku. Přiznal jsem je ve Španělsku, brání se

Andrés Iniesta je na sklonku své kariéry.
Andrés Iniesta je na sklonku své kariéry.Profimedia
Španěl Andrés Iniesta, který měl s japonským klubem Vissel Kóbe smlouvu na pět let do roku 2023, podle japonské veřejnoprávní televize NHK a dalších médií nepřiznal za rok 2018 příjmy ve výši přibližně 860 milionů jenů (zhruba 133 milionů korun). V důsledku toho mu byl vystaven dodatečný daňový výměr 580 milionů jenů (90 milionů korun). Bývalý záložník Barcelony už částku doplatil, příjmy ale podle prohlášení zdanil už ve Španělsku, a bude tak přeplatek požadovat zpět.

Pokud má zahraniční hráč smlouvu na dobu kratší než jeden rok a nedoprovází ho rodinní příslušníci, je japonskými úřady kategorizován jako nerezident a platí nižší daň než rezidenti, uvedla média s odvoláním na Národní daňový úřad.

Regionální úřad v Ósace však dospěl k závěru, že Iniesta byl v roce 2018 rezidentem, protože žil se svými rodinnými příslušníky a měl víceletou smlouvu. V důsledku toho mu bylo nařízeno zaplatit zpětně daně v celkové výši přibližně 580 milionů jenů.

"Japonské daňové úřady zahájily vyšetřování zaměřené na to, zda jsem měl status daňového rezidenta, a dospěly k závěru, že jsem byl během části roku 2018 v Japonsku rezidentem," napsal v prohlášení, které v neděli zaslal agentuře AFP. Iniesta taktéž uvedl, že požadované daně zpětně zaplatil.

"Příjmy v tomto období proto podléhají dvojímu zdanění," dodal s tím, že přeplatek na dani požaduje zpět na základě dohody o zamezení dvojího zdanění mezi Japonskem a Španělskem. Regionální daňový úřad v Ósace se na dotaz agentury AFP odmítl vyjádřit.

Tisková agentura Kjódó minulý týden informovala, že své příjmy v Japonsku řádně nepřiznali také jihokorejský brankář Kim Jin-hjon a brazilský útočník Patric. Brankáři Cerezo Osaka Kimovi bylo nařízeno zaplatit 220 milionů jenů (34 milionů korun) na daních, zatímco Patricovi, který hrával za Gambu Osaka a nyní nastupuje za Nagoya Grampus, bylo nařízeno zaplatit 210 milionů jenů (32,5 milionu korun), uvedla Kjódó.

Klub Cerezo Ósaka odmítl celou záležitost komentovat s odvoláním na ochranu osobních údajů, zatímco Gamba Ósaka podle zprávy "řeší celou záležitost odpovídajícím způsobem a pod vedením daňových úřadů a J-League".