Neuznaný gól exslávisty Sora rozlítil Genk, vedení klubu se dožaduje opakování zápasu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Neuznaný gól exslávisty Sora rozlítil Genk, vedení klubu se dožaduje opakování zápasu
Fotbalisté Genku se dožadují opakování pokutového kopu.
Fotbalisté Genku se dožadují opakování pokutového kopu.AFP
V sobotu večer se v belgické lize odehrál zápas Anderlech - Genk, jenž skončil vítězstvím domácích 2:1. Utkání ovšem ovlivnila situace, u níž byl i bývalý útočník pražské Slavie Yira Sor (23). Hosté zahrávali ve 23. minutě penaltu, kterou sice napoprvé neproměnili, ale míč do sítě z dorážky dostal právě Nigerijec. Sudí Nathan Verboomen ovšem po zásahu VAR vyhodnotil, že Sor do vápna vběhl ještě před rozehráním míče, gól proto neuznal.

Jenže ještě před útočníkem Genku překročil hranici velkého vápna jako první obránce RSC Yari Verschaeren a další dva jeho spoluhráči. Tuto skutečnost rozhodčí nereflektoval a nařídil volný přímý kop pro Anderlecht. Podle pravidel se však v takovém případě měla penalta opakovat.

Trenéra hostů Woutera Vranckena to řádně rozhněvalo, a dokonce později v zápase za svůj projev nespokojenosti dostal červenou kartu. Ve stejném duchu pak 44letý Belgičan pokračoval i na pozápasové tiskové konferenci a o nesprávnosti posudku byl skálopevně přesvědčen. "Pravidla byla špatně aplikována, a tak se musí zápas opakovat," řekl.

Genk v pozápasové reportáži na svém webu uvedl: "Pravidla hovoří jasně, ale k velkému překvapení všech byl míč přisouzen k rozehrávce Schmeichelovi. Tím nás rozhodčí připravil o třísetprocentní šanci. Je to chyba, o které není pochyb."

V neděli pak aktuálně sedmý tým tabulky zveřejnil k incidentu prohlášení. "Penalta měla být podle pravidel nařízena znovu. KRC Genk kvůli tomu podal stížnost komisi rozhodčích. Korektní použití pravidel a opakování zápasu je v tomto případě jediným správným rozhodnutím," uvedl čtyřnásobný belgický šampion.

Novinář VTM News Jarno Bertho na sociální síti X napsal, že nikdy nebyl zvědavější na vysvětlení rozhodnutí. Také podle něj šlo o zjevné pochybení při výkladu pravidel a jeho zdroje mu sdělily, že opakování zápasu je reálnou možností. Jasno měl i sloupkař webu De Witte Duivel Francois Colin. "Znalost předpisů je základem všeho. Zápas se téměř jistě bude muset opakovat," uvedl také na X.

Přehled zápasu Anderlecht – Genk 2:1