Barcelona vsadí při obhajobě titulu na zkušenosti i mládí, scházet jí bude Camp Nou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Barcelona vsadí při obhajobě titulu na zkušenosti i mládí, scházet jí bude Camp Nou

Lewandovského góly byly pro Barcelonu v titulové sezoně 2022/23 klíčové.
Lewandovského góly byly pro Barcelonu v titulové sezoně 2022/23 klíčové.Reuters
Barcelona získala v minulé sezoně po čtyřleté odmlce pod vedením trenéra Xaviho Hernandeze (43) svůj 27. titul v LaLize, přičemž se spoléhala na směs mladých talentů a zkušených veteránů, jako je útočník Robert Lewandowski (34), který byl nejlepším střelcem ligy. S tímto mixem vstoupí katalánský tým i do nové sezony, obejít se ovšem bude muset bez svého milovaného stadionu Camp Nou, který prochází rekonstrukcí.

Španělský mistr nově angažoval zkušeného záložníka Ikaye Gundogana, který v minulé sezoně jako kapitán Manchesteru City získal treble za triumfy v Premier League, FA Cupu a Lize mistrů, čímž ukončil své úspěšné sedmileté působení v Anglii, během něhož získal 12 velkých trofejí.

Gundogan pomůže vést mladý tým Barcy, která se po letech evropských zklamání snaží udržet korunu LaLigy a vrátit se na vítěznou vlnu v Lize mistrů. V minulé sezoně totiž vypadla podruhé za sebou ve skupinové fázi nejvyšší evropské klubové soutěže a v Evropské lize ji vyřadil Manchester United.

Barcelona vyhrála Ligu mistrů pětkrát, naposledy v roce 2015, a stojí před těžkým úkolem vrátit se na vrchol evropského fotbalu poté, co byla kvůli finančním problémům nucena prodat klubovou legendu Lionela Messiho.

Vynikající domácí kampaň katalánského celku poněkud zastínily zmatky mimo hřiště, včetně prohlubujících se finančních problémů a skandálu s rozhodčími, který se může táhnout i několik let.

Španělští prokurátoři v březnu podali stížnost kvůli údajným platbám, které Barcelona v letech 2001 až 2018 vyplatila v celkové výši 7,3 milionu eur (177 milionů korun) firmám vlastněným bývalým rozhodčím Josém Maríou Enriquezem Negreirou. Barcelonský soud souhlasil s tím, že se případem bude zabývat, a UEFA klubu i přes probíhající vyšetřování předběžně povolila účast v letošní sezoně Ligy mistrů.

Barcelona navíc nebude moci několik příštích sezon hrát na svém milovaném Camp Nou, protože se dohodla na financování rekonstrukce tohoto ikonického, ale zastaralého stadionu v hodnotě 1,45 miliardy eur (35,2 miliardy korun). Camp Nou s kapacitou 100 000 diváků byl největším zdrojem příjmů klubu a ten bude nucen být kreativní, aby si udržel konkurenceschopnost v rámci omezení pravidel LaLigy o finančním fair play.

Příchod Gundogana, produktivita Lewandovského, spolehlivý brankář Marc-Andre ter Stegen a mladí hráči jako Pedri, Gavi, Ronald Araujo, Frenkie de Jong a Jules Kounde dávají Xavimu spoustu důvodů k optimismu.

Minulý týden však španělský kouč utrpěl velkou ránu v podobě zprávy o brzkém odchodu francouzského křídelníka Ousmaneho Dembeleho, který přestupuje do Paris Saint-Germain.

Barcelona zahájí cestu za obhajobou LaLigy v neděli v hlavním městě Španělska proti Getafe.