Gündogan si počkal na ideální okamžik pro změnu dresu. V Barceloně bude mentorem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gündogan si počkal na ideální okamžik pro změnu dresu. V Barceloně bude mentorem

Gündogan při své prezentaci.
Gündogan při své prezentaci.AFP
Konec čekání. Fotbalová Barcelona představila Ilkaye Gündogana (32) jako svou novou posilu do středu pole. Německý záložník, který v poslední sezoně s kapitánskou páskou na ruce dovedl Manchester City k historickému treblu, přináší do mladého týmu španělských mistrů vítané zkušenosti.

Přestup Ilkaye Gündogana do katalánské metropole byl již delší dobu hotovou věcí, v pondělí ale německý fotbalista konečně zapózoval v ikonickém červeno-modrém dresu. Tvořivý záložník po sedmi letech opustil Manchester City a vydal se do třetí z pěti TOP evropských soutěží. Po Bundeslize a Premier League si vyzkouší i španělskou La Ligu.

Na první tiskové konferenci v Barceloně zkušený fotbalista připomněl, že na Camp Nou mohl hrát už dříve. Vedení katalánského klubu se ho snažilo několikrát přemluvit, až do letoška ale vždy zvítězil projekt Pepa Guardioly v Manchesteru City.

"Jsem velmi hrdý na to, že jsem hráčem takto velkého klubu. Oblékat tento dres byl můj sen. Několikrát už jsem byl blízko, ale čekal jsem na správný okamžik, abych to udělal. Ten přišel teď a já mohu říct, že je mi ctí být hráčem Barcy," vypověděl před přítomnými novináři.

Gündogan a prezident klubu Laporta
Gündogan a prezident klubu LaportaAFP

Gündogan svůj přestup do Katalánska řešil i s Guardiolou a přiznal, že úspěšný trenér byl z jeho dohody s Barcelonou nadšený. "Oba jsme byli na dovolené, takže jsme to řešili po telefonu. Považoval jsem ale za důležité, aby se to dozvěděl jako první. Poděkoval jsem mu a myslím, že byl šťastný, že mířím právě do Barcelony. Když budu potřebovat vědět něco o městě, nebo o klubu. Požádám ho o radu," uvedl německý záložník.

Faktor X = Xavi

Xavi byl stejně jako Pep Guardiola v předešlých letech rozhodujícím faktorem při rozhodování o Gündoganově budoucnosti. Trenér německému reprezentantovi nastínil klubovou filozofii a přesvědčil ho, aby si vybral právě Barcelonu. 

"Především mi velmi jasně vysvětlil své představy o hře. Jsou podobné těm, kterými jsem si prošel v Manchesteru, i proto jsme si od prvního okamžiku padli do oka. Xavi na mě ale zapůsobil hlavně jako člověk. Někdy je důležitější, jak věci řeknete, než co přesně řeknete," vysekl 32letý hráč poklonu svému novému manažerovi.

Gündogan se nevyhnul ani rivalitě s Realem Madrid. Hned první den v novém angažmá poslal do hlavního města jasný vzkaz. "Nezáleží na tom, kdo za Real hraje, chceme je porazit s Mbappém, nebo bez něj. Musíme vyhrávat s ohledem na sebe, ne na soupeře," zdůraznil čerstvý vítěz Ligy mistrů.

Jedním z nejdůležitějších úkolů, které na něho v Barceloně čekají, bude předávání zkušeností mladším spoluhráčům. "Fotbalově jsou neuvěřitelní. Pedri, Gavi i de Jong. Přicházím se zkušenostmi, které se jim pokusím předat. Můj život i kariéra nešly vždycky podle plánu, myslím proto, že je důležité vysvětlit i mladším klukům, že ne vždy budou na vrcholu," vysvětlil Gündogan.

"Připojím se k nesmírně talentované skupině mladých hráčů, kteří jsou ve spoustě fotbalových aspektů lepší než já. Pokud jim předám alespoň jedno procento z toho, co jsem se za svou kariéru naučil, budu šťastný," dodal skromně.