Livesport Awards: Nejlepším mladým hráčem roku 2023 byl suverénně Bellingham

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport Awards: Nejlepším mladým hráčem roku 2023 byl suverénně Bellingham

Jude Bellingham vtrhl do angažmá v Realu ve velkém stylu.
Jude Bellingham vtrhl do angažmá v Realu ve velkém stylu.AFP
Čtrnáct redakcí Livesport Zpráv z celého světa dospělo k jasnému rozhodnutí: Jude Bellingham (20) byl drtivou většinou hlasů zvolen nejlepším mladým fotbalistou roku 2023 a zároveň hráčem s největším progresem za posledních 12 měsíců. Vzhledem k jeho raketovému vstupu do angažmá v Realu Madrid to ostatně není velkým překvapením.

Po třech úspěšných letech v Dortmundu se Bellingham loni v červenci rozloučil s Bundesligou a za 103 milionů eur přestoupil do Realu. Předtím málem dovedl BVB k prvnímu ligovému titulu po 11 letech. Jeho vidění hry, práce s míčem a vítězná mentalita z něj už v útlém věku udělaly nezpochybnitelného lídra německého týmu.

V Borussii dokonce nosil kapitánskou pásku. Jeho tehdejší trenér Edin Terzič byl Bellinghamovou vyspělostí fascinován a už v říjnu 2022 ho označil za "nejvyzrálejšího devatenáctiletého mladíka, jakého kdy viděl".

Už v Dortmundu Bellingham ukázal svůj neuvěřitelný talent.
Už v Dortmundu Bellingham ukázal svůj neuvěřitelný talent.AFP

Podobnou chválou nešetřil ani kapitán Anglie Harry Kane, jenž se na MS 2022 o mladém spoluhráči vyjádřil takto: "Je to fantastický hráč. Umí všechno, s míčem i bez něj. Dobře presuje, hodně se pohybuje a vyhrává souboje. S míčem dokáže naběhat kilometry, dribluje, přihrává z hloubi pole a střílí góly. Navíc má opravdu dobrou osobnost a na svůj věk je velmi vyspělý."

V Kataru, kde Albion ztroskotal ve čtvrtfinále, patřil Bellingham k lídrům. A podobné role se chopil záhy po přestupu do Realu, kde prakticky nepotřeboval čas na adaptaci. Trenér Carlo Ancelotti okamžitě ocenil jeho herní styl a upravil taktiku tak, aby se mladý Angličan stal ideálním nástupcem Karima Benzemy, který odešel do Saúdské Arábie.

Na papíře je Bellingham sice stále záložníkem, v praxi však působí jako útočník. Jeho výpady jsou propočítané a téměř nepředvídatelné, přesně ví, kdy se stáhnout a kdy naopak zamířit do pokutového území soupeře. Jeho 17 gólů v 21 soutěžních vystoupeních za Real je důkazem, že jeho ne zcela tradiční styl přináší ovoce.

Bellinghamovo místo je primárně na levé straně hřiště, ale nejen proti Villarrealu dokázal, že útočí prakticky odkudkoliv.
Bellinghamovo místo je primárně na levé straně hřiště, ale nejen proti Villarrealu dokázal, že útočí prakticky odkudkoliv.Opta by StatsPerform / AFP

Díky morálce a ochotě posouvat se na hranici svých možností je pro Real ideálním hráčem, což si myslí i jeho spoluhráč Vinícius Júnior: "Narodil se, aby hrál za Real Madrid a prosadil se zde, v největším klubu na světě."

Bellinghama může brzdit snad jen jazyková bariéra: "Španělsky prostě ještě neumím. Mrzí mě to, ale s tímto jazykem narážím na nečekané překážky. Je to pro mě těžké, přiznávám. Každopádně slibuji, že se budu snažit."

Platil za "zázračné dítě" a zvládl plynulý přerod v superhvězdu. Zatímco éra Cristiana Ronalda a Lionela Messiho pomalu končí, do popředí se dostávají nová jména. Ve stopách legendární dvojice by měli jít především Kylian Mbappé, Erling Haaland a právě Bellingham.

Zároveň je však jasné, že hráč s takovými ambicemi se nespokojí jen s přijímáním chvály. Jeho skutečným cílem není dostat se na titulní stránky, ale vyhrát co nejvíce titulů. V Madridu k tomu má ty nejlepší podmínky. A na Euru 2024 bude Bellingham pro Anglii silou, se kterou se musí počítat.

Více o Livesport Awards