De Bruyne, Haaland, nebo Messi. UEFA zúžila výběr nejlepšího fotbalisty minulé sezony

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
De Bruyne, Haaland, nebo Messi. UEFA zúžila výběr nejlepšího fotbalisty minulé sezony
Mezi trojicí adeptů na vítězství jsou dva spoluhráči z Manchesteru City.
Mezi trojicí adeptů na vítězství jsou dva spoluhráči z Manchesteru City.Profimedia
V nominaci na nejlepšího fotbalistu sezony v anketě UEFA jsou spoluhráči z Manchesteru City Kevin de Bruyne (32) a Erling Haaland (23) a její dvojnásobný vítěz Lionel Messi (36). Argentinský mistr světa po uplynulém ročníku přestoupil z Paris St. Germain do Interu Miami. Trojici finalistů dnes oznámila UEFA, která vyhlásí vítěze ve čtvrtek 31. srpna v Monaku během losování skupin Ligy mistrů.

De Bruyne s Haalandem dovedli Manchester City k triumfu v Lize mistrů i anglické lize, kterou jejich tým ovládl potřetí za sebou. Norský útočník v první sezoně po přestupu z Dortmundu nastřílel 52 soutěžních branek. V Premier League dal Haaland 36 gólů a byl jejím nejlepším střelcem. Belgický záložník De Bruyne si v 49 soutěžních utkáních připsal deset branek.

Messi dosáhl v uplynulém ročníku největšího úspěchu s reprezentací, s kterou vyhrál mistrovství světa v Kataru. S PSG obhájil titul ve francouzské lize, k čemuž pomohl 16 góly v 32 zápasech. Anketu ovládl v roce 2011, kdy ji UEFA vyhlásila poprvé, a znovu o čtyři roky později. Třetím vítězstvím by vyrovnal rekord Portugalce Cristiana Ronalda.

Loni vyhrál Francouz Karim Benzema, jenž se letos nedostal ani mezi 11 fotbalistů, kteří obdrželi hlas od koučů, jejichž týmy hrály v hlavních fázích evropských pohárů.

Na nejlepšího trenéra jsou nominováni Španěl Pep Guardiola z Manchesteru City a Italové Simone Inzaghi z Interu Milán a Luciano Spalletti z Neapole. Ani jeden z nich zatím anketu nevyhrál. Loňský třetí ročník opanoval Ital Carlo Ancelotti z Realu Madrid.