Stadion finále Ligy mistrů: Istanbul hostil i slavný obrat, toužil po olympiádě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kde se hraje finále Ligy mistrů? Olympijský stadion hostil slavný obrat, ale olympiádu ne
Atatürkův stadion leží na západě Istanbulu
Atatürkův stadion leží na západě IstanbuluProfimedia
Manchester City a Inter Milán 10. června svedou bitvu o nejprestižnější klubovou trofej v Istanbulu. Finále Ligy mistrů už se na Atatürkově olympijském stadionu jednou hrálo a vzpomíná se na něj dodnes. Největší turecká sportovní aréna ale v posledních letech měla s pořadatelstvím i pořádný kus smůly.

Atatürkův olympijský stadion je velkým tureckým projektem z přelomu tisíciletí. Jeho stavba začala v roce 1999 a skončila o tři roky později. Jméno nedostal podle žádného tamního sportovního hrdiny, ale podle jedné z nejvýznajmnějších tureckých osobností vůbec - Mustafy Kemala Atatürka, zakladatele a prvního prezidenta Turecké republiky.

Finále Ligy mistrů Manchester City – Inter Milán živě s audiokomentářem

Vtipným detailem je, že přízvisko "olympijský" má pouze díky velkolepým plánům, které se nakonec nestaly realitou. Turecko se ucházelo o olympiádu v roce 2008, letní hry ale nakonec dostala na starost Čína. Stadion, který pojme 74 753 sedících diváků, i tak zažil velké množství památných sportovních momentů.

Istanbulský zázrak s Čechy

Pětihvězdičkový sportovní komplex (tak zní oficiálně udělený titul) může díky několika certifikacím hostit velké atletické akce a od roku 2004 také finálová klání soutěží UEFA. Využívá se samozřejmě i na ligový fotbal - dočasné domovy tam během rekonstrukce svých stadionů našly Galatasaray i Besiktas, od postupu do první ligy v roce 2020 jej jako domácí stadion využívá Fatih Karagümrük, tým vedení Andreou Pirlem.

Legendární italský záložník byl na hřišti, když se na Atatürkově stadionu v roce 2005 událo dost možná nejslavnější finále Ligy mistrů. I tehdy, jako letos, to byl zápas mezi milánským klubem a zástupcem Premier League. Ancelottiho AC Milán vedlo o poločase už 3:0, Liverpool ale dokázal srovnat na 3:3 a díky fantomovi Jerzymu Dudkovi ovládnout penaltový rozstřel. Legendární zápas má i výraznou českou stopu - 85 minut na hrotu odmakal Milan Baroš, své pověstné štístko z lavičky přinesl Vladimír Šmicer, který dával gól na 2:3 a nemýlil se ani při penaltách.

Covidová smůla

Finále Ligy mistrů se tak do Istanbulu vrací po 18 letech, čekání ale mohlo být ještě o kus kratší. Atatürkův stadion měl hostit závěrečné klání ročníku 2019/20. Kvůli koronavirové pandemii ale všechny plány vzaly za své, sezona se dohrávala až v srpnu. Bayern Mnichov nakonec PSG porazil 1:0 na lisabonském Estádio da Luz.

Istanbul se své odkládané chvíle měl dočkat rok poté. Koronavirové restrikce ale opět sehrály svoji roli a UEFA anglickou bitvu, ve které Chelsea porazila Manchester City, přesunula znovu do Portugalska. Estádio do Dragao, domov FC Porto, totiž mohlo pojmout alespoň omezené množství fanoušků, zatímco na Atatürkově stadionu by se hrálo před prázdnými tribunami.

Pro Atatürkův olympijský stadion teď nejspíš platí "do třetice všeho dobrého." Pořadatelé i fanoušci jistě doufají, že turecká metropole bude hostit finále stejně památné, jako to v roce 2005.

Na Atatürkově stadionu hraje například turecký národní tým
Na Atatürkově stadionu hraje například turecký národní týmProfimedia