Liga mistrů pozná další čtvrtfinalisty. Real i City těší před domácími odvetami náskok

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Liga mistrů pozná další čtvrtfinalisty. Real i City těší před domácími odvetami náskok

Vinícius Junior bude hlavní zbraní Realu Madrid.
Vinícius Junior bude hlavní zbraní Realu Madrid.Profimedia
Fotbalisté Manchesteru City mohou ve středu proti Kodani stvrdit postup do čtvrtfinále Ligy mistrů. Obhájci titulu si do domácí odvety přivezli náskok 3:1 z úvodního duelu. I v dalším osmifinále má lepší výchozí pozici favorit. Real Madrid přivítá Lipsko, které před třemi týdny zdolal 1:0. Obě utkání mají výkop ve 21:00.

Manchester City – FC Kodaň

Manchester City je před odvetou s Kodaní ve skvělé formě, když neprohrál už 19 soutěžních utkání v řadě. V evropských pohárech je dokonce 21 zápasů bez porážky a v aktuálním ročníku LM zvítězil ve všech sedmi duelech. V neděli ho čeká přímý souboj o čelo anglické ligy s vedoucím Liverpoolem, kouč Pep Guardiola přesto nechce proti dánským šampionům nic podcenit.

"Výsledek 3:1 z prvního zápasu je dobrý, ale musíme být obezřetní. Teď se soustředíme pouze na Kodaň, o Liverpoolu začnu přemýšlet až ve středu večer po odvetě," citoval Guardiolu klubový web. "Citizens" před třemi týdny uspěli díky gólům Kevina De Bruyneho, Bernarda Silvy a Phila Fodena, za domácí skóroval Magnus Mattsson.

Statistiky prvního osmifinále.
Statistiky prvního osmifinále.Opta by Stats Perform

Kodaň se pokusí zdolat Manchester City na šestý pokus, oba předchozí duely na jeho stadionu prohrála. Přemožitelé pražské Sparty ze třetího předkola LM v pátek podlehli v přímém souboji o první místo v dánské lize 0:2 Midtjyllandu a v tabulce jsou třetí. Po zimní pauze mají bilanci dvou výher i porážek.

"City jsou ještě o dvě třídy výše než soupeři ve skupině," připomněl kouč Jacob Neestrup těžkou skupinu s Bayernem Mnichov, Manchesterem United a Galatasarayem, z níž jeho svěřenci dokázali postoupit. "Ani v odvetě nás nečeká nic lehkého, znovu ale uděláme maximum pro dobrý výsledek," dodal čerstvý vítěz ankety o nejlepšího dánského trenéra za rok 2023. Kodaň je v osmifinále podruhé, v ročníku 2010/11 vypadla s Chelsea.

Pravděpodobné sestavy:

Manchester City: Ederson - Akanji, Stones, Rúben Dias, Aké - Rodri - Bernardo Silva, De Bruyne, Foden - Álvarez - Haaland

FC Kodaň: Grabara - Jelert, Vavro, McKenna, Meling - Mattsson, Falk, Diogo Goncalves - Achouri, Cornelius, Elyounoussi

Real Madrid – RB Lipsko

Real v neděli v lize prohrával ve Valencii 0:2, přesto sahal po vítězství. V hektickém závěru dal Jude Bellingham třetí branku svého týmu, sudí ale krátce předtím odpískal konec a stav zůstal 2:2. "Tohle jsem nikdy nezažil, nemá to obdoby. Myslím, že rozhodčí udělal velkou chybu," zlobil se na tiskové konferenci trenér Carlo Ancelotti, jehož svěřenci remizovali potřetí z posledních pěti soutěžních utkání. "Musíme se rychle vrátit do normálu, protože nás čeká důležitý zápas," upozornil.

Bellingham dostal po závěrečném hvizdu ve Valencii za protesty červenou kartu, v Lize mistrů by ale na rozdíl od zápasu v Lipsku neměl chybět. Anglický záložník doléčil poraněný kotník a může rozšířit svou bilanci 20 gólů ve 30 soutěžních utkáních v sezoně.

Statistiky prvního osmifinále.
Statistiky prvního osmifinále.Opta by Stats Perform

Lídr španělské ligy postoupil přes německé soupeře ve vyřazovací fázi v posledních osmi případech a díky brance Brahima Díaze z úvodního klání má dobrou pozici i nyní. Lipsko se na odvetu naladilo sobotním triumfem 4:1 v Bochumi a venku zvítězilo po čtyřech utkáních.

"Každá výhra vám zvedne sebevědomí, což jsme před zápasem v Madridu potřebovali. Když doma prohrajete s Realem 0:1, nikdo vám před odvetou moc věřit nebude. Ale nejsme bez šance," řekl klubovému webu sportovní ředitel Lipska Rouven Schröder.

Pravděpodobné sestavy:

Real Madrid: Lunin - Carvajal, Tchouameni, Rüdiger, Mendy - Valverde, Camavinga, Kroos - Bellingham - Rodrygo, Vinicius Jr.

RB Lipsko: Gulácsi - Henrichs, Orbán, Lukeba, Raum - Olmo, Haidara, Schlager, Simons - Openda, Šeško