Pohled: Bayern nezklamal, ale konečně zná své limity. Co mu teď dává naději?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohled: Bayern nezklamal, ale konečně zná své limity. Co mu teď dává naději?
Střelec gólu Kimmich pomáhá Kingsleymu Comanovi na nohy.
Střelec gólu Kimmich pomáhá Kingsleymu Comanovi na nohy.AFP
"Jsem velmi spokojený," řekl Thomas Tuchel (49) o výkonu Bayernu v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů s Manchesterem City. A udělal dobře. Skutečnost, že se Bayern nevzdal po zpackaném prvním zápase svému soupeři bez odporu, ale naopak ukázal touhu a bojovnost, může být cenným impulsem pro naléhavě potřebný restart. V Bayernu se ale musí něco změnit. Hlavně uvnitř týmu.

Co si ze středeční remízy 1:1 Bayern odnáší? Může mít pocit, že stále patří mezi nejlepší na světě, pokud to může být útěcha. Manchester City nehrál nejlepší fotbal, neriskoval. Šance měl spíš Bayern.

K zázraku bylo potřeba trochu více důslednosti a kvality v útočné fázi a trochu méně chyb v obraně. Někdy to drhlo, ale také byla vidět naděje. Veličina, která je dnes v okolí Allianz Areny důležitější, než tradiční pýcha.

Poté, co Erling Haaland ve 38. minutě zahodil kontroverzní penaltu, možná někoho napadlo, že ještě na zázrak dojde. Ale Haaland zůstal člověkem jen krátce. V 57. minutě se stal znovu fotbalovým mimozemšťanem a tím ukončil všechny mnichovské sny. Nicméně i nadále byla vidět na počínání Bayernu právě ona zmíněná naděje.

Přehled zápasu Bayern – Manchester City 1:1

Pochopení reality

Na tribuně už jste neviděli divokého Olivera Kahna, který mlátí do své sedačky jako šílenec. Tentokrát generální ředitel klubu nebyl do ruda rozpálený a i jeho oblíbený kolega Hasan Salihamidžič vypadal jinak. Rezignovaně zírali do prázdna, což neutrálnímu pozorovateli připadalo v pořádku.

Ne snad proto, že byste Bayernu přáli všechno špatné. Ale proto, že nakonec mocná klika Kahn-Salihamidžič odložila pubertu a konečně přijala novou realitu. V té bavorský klub není tím fenoménem, který dokáže převálcovat všechno a všechny stisknutím tlačítka. Je klubem, který prochází vzestupy i pády.

Nyní je ten správný čas na nový začátek. Proti zřejmě nejsilnějšímu klubovému týmu světa to ostuda nebyla. A také se zdá, že Tuchelovy nápady přinášejí ovoce. Křídelní hráči vypadali svěže a rozehraně, dvojice Kimmich a Goretzka našla správnou rovnováhu mezi ofenzivou a defenzivou a Sadio Mané při střídání nepraštil Saného do obličeje, ale společně si popřáli štěstí. To je první dobrý signál.

Je velmi pravděpodobné, že na konci května vyhraje Bayern už 32. bundesligový titul. K tomu nebude potřeba příliš úsilí. Borussia Dortmund totiž v posledním kole dokázala, že na mistrovskou trofej není dostatečně vyzrálá. Pokud se to povede, bude to pro Bayern splnění aspoň jednoho základního cíle. Sezona nebude hodnocena jako hororová. A také bude čas na nový začátek, restrukturalizaci týmu (a možná i část manažerského ansáblu).

Hledá se opravdový útočník

Už dlouho se ví, že Bayern hledá klasického hrotového útočníka. To je úkol, který by měl mít vedle skautingu vhodného defenzivního záložníka nejvyšší prioritu.

Kdo přichází v úvahu? Victor Osimhen z SSC Neapol to nejspíš nebude, jeho vzpomínky na Německo nejsou vůbec dobré a on sám by rád do Premier League. Jonathan David, Rasmus Höjlund a Randal Kono Muani? To už vypadá realističtěji.

Jonathan David prokazuje skvělou výkonost.
Jonathan David prokazuje skvělou výkonost.Livesport

Nabízí se i levnější jména. Například Marcus Thuram, kterému končí smlouva v Mönchengladbachu, by mohl být k dispozici skoro zdarma. Prakticky to samé platí i o Füllkrugovi z Werderu, jenž by mohl být dostupný za poměrně slušnou částku. Hledat alternativy jen v B-týmu by po nedávných zkušenostech nebylo vhodné řešení a trenér Tuchel by asi nebyl úplně nadšený.

V uplynulém roce byl Bayern často docela lakomý. Ať už při vyjednávání smlouvy s Davidem Alabou, nebo v přetahované o Haalanda. Pokud chcete patřit mezi nejlepší na světě, musíte být připraveni investovat.

Salihamidžič v ohrožení?

Velkým poraženým v právě probíhajícím zákulisním boji by se mohl stát sportovní manažer Hasan Salihamidžič. Na dálku se zdá, že blokuje jakýkoli pokrok vpřed. V poslední době zaujal z jeho agendy hlavně příchod Sadia Maného z Liverpoolu, ač Gnabry, Coman, Musiala nebo Sané už v ofenzivní řadách nějakou roli měli.

Nákup uznávaného tvořivého forvarda byl sice na začátku chválen a na krátkou dobu zvýšil hodnotu značky FC Bayern, s odstupem času je ale patrný velmi malý sportovní efekt. Dnes se mluví o tom, že Bayern bude chtít Maného dobře prodat. Pokud by neuspěl, nebo pokud senegalský útočník pod Tuchelem nezačne přinášet týmu větší profit, znamenalo by to velké ekonomické škody.

Mané zatím neprožívá zrovna tu nejpovedenější sezonu.
Mané zatím neprožívá zrovna tu nejpovedenější sezonu.Livesport

Sportovního ředitele Bayernu případ Mané velmi ohrožuje. Může z něj být propadák. Také výměna trenéra, která připomíná pokerový hazard, zatím není zrovna přesvědčivá. Pokud bude šéfovat Bayernu i v létě, bude muset hodně přidat.

Kromě povedeného výkonu ve druhém zápase čtvrtfinále dává bavorskému celku naději i případný comeback ikonického brankáře Manuela Neuera. Po odchodu trenéra Juliana Nagelsmanna, skončily spekulace o tom, že by měl v klubu končit. Jeho přítomnost a vliv na tým budou žádané více než kdy jindy. 

Ač už Neuer nebo také Thomas Müller nejsou nejhodnotnější akcie vzhledem k pokladně klubu, jsou to veličiny, na které se klub může dlouhodobě spolehnout. A mohou být přinejmenším pojítkem mezi jednou z nejúspěšnějších ér v historii klubu, která v současnosti probíhá a následným směřováním do budoucna.