Trenér měsíce očima analytiků: Guardiola převezl Bayern i Arsenal a cílí na treble

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Trenér měsíce očima analytiků: Guardiola převezl Bayern i Arsenal a cílí na treble
Pep Guardiola má hned několik důvodů k dobré náladě.
Pep Guardiola má hned několik důvodů k dobré náladě.@ManCityJP
Jediným týmem v historii, kterému se v Anglii podařilo vyhrát treble, byl výběr Alexe Fergusona v sezoně 1998/1999. Díky tomuto obtížně opakovatelnému úspěchu je uznávaný Skot dodnes považován za jednoho z nejlepších trenérů v historii. Mezi těmi stále aktivně sloužícími je v posledních 10 letech jako jednička vnímán Pep Guardiola, jenž ještě letos Fergusona na pomyslném trůnu dost možná vystřídá.

Guardiolu k úspěchu výrazně nasměroval úspěšný duben, po jehož uplynutí se stal naším dalším trenérem měsíce. Ve sledovaném období zaznamenal sedm výher a jednu remízu v odvetném utkání Ligy mistrů na Bayernu a pokračuje tudíž dál ve všech třech hlavních soutěžích.

Liga mistrů

Guardiolovou největší zbraní byla vždy kontrola míče. Krátké přihrávky na malém prostoru z první a neustálá cirkulace za účelem najít mezeru při přesouvání soupeře nebo přenést míč na volného hráče na druhé straně hřiště. Letošní verze Guardioly je ale obrovsky nebezpečná z jiného důvodu, než je ona opěvovaná kontrola míče. Poprvé totiž vidíme tým, který hraje skvěle i bez balonu. Přidejte do tohoto mixu navrch taktickou adaptabilitu a dostanete možná nejkomplexnější tým v historii. 

Nový styl presinku Manchesteru City spouští křídlo.
Nový styl presinku Manchesteru City spouští křídlo.11Hacks

Po ligových výhrách s Liverpoolem a Southamptonem přišla ukázka tohoto konceptu v domácím střetnutí čtvrtfinále Ligy mistrů s Bayernem Mnichov. Kdysi bychom mohli koncept hry Manchesteru City nazvat jako “získej míč co možná nejdřív”, dnes ale tým umí zůstat v bloku a počkat si na příležitost při presinku při novém postavení 4-2-4.

Největší rozdíl mezi klasickým presinkem 4-4-2 a novým 4-2-4 spočívá u Guardioly v tom, že presink spouští křídlo, nikoliv jeden ze středových hráčů. Ti mají za úkol pouze nepustit míč k šestkám soupeře. To dopomáhá zejména k ziskům po dlouhých míčích, kdy má City stále přečíslení centrálně a platí, že střed je nejdůležitější prostor na hřišti. 

Slabina této strategie naopak je, že stoper soupeře může hrát míč vzduchem na krajního obránce, což spouští okamžitý presink od krajního obránce City. Naštěstí pro Guardiolu má jeho tým na krajích hráče s vysokou herní inteligencí, jako jsou Bernardo Silva a v našem příkladu Jack Grealish, kteří neustále skenují pozici krajního obránce. Díky tomuto systému mají City nejlepší obranu v lize a poskytují soupeřům nejméně prostoru.

Přesně z tohoto postavení pramenil druhý gól v zahajovacím duelu čtvrtfinále proti Bayernu Mnichov, kdy Grealish získal míč od Upamecana, přihrál patičkou Erlingu Haalandovi a ten centrem na zadní tyč našel Bernanda Silvu, který zvýšil na 2:0 a v důležitém momentu svůj tým uklidnil.

Haaland následně přidal třetí gól a na rozložení sil už nic nezměnila ani odveta v Mnichově, která skončila remízou 1:1. Citizens postoupili do semifinále Ligy Mistrů, kde se utkají s Realem Madrid. Podle matematických modelů mají v tuto chvíli 51% šanci na zisk titulu šampiona.

Premier League

V lize Manchester City porazili postupně Liverpool, Southampton a Leicester, což jim zajistilo roli favorita v boji o titul. Ve středu 26. dubna je následně čekal klíčový "šestibodový" zápas proti Arsenalu. A Pep ukázal, jak moc pragmatickým koučem se stal. Arsenal má letos nejlepší presink v lize. Historicky největší Guardiolův konkurent José Mourinho by řekl, že jediná vhodná proti-strategie je dlouhý míč. A Guardiola ji ještě vylepšil. 

Arsenal chtěl zůstávat více ve správném rozložení a mírnil tak presink.
Arsenal chtěl zůstávat více ve správném rozložení a mírnil tak presink.11Hacks

Presink Arsenalu má za účel donutit soupeře hrát míč do stran. Tam následně spustí agresivní napadání a získají míč. Guardiola tuhle strategii ovšem dobře zná, takže Arteta zareagoval tak, že snížil intenzitu presinku a Arsenal zůstával více ve správném rozložení. Guardiola chtěl soupeře nalákat k presinku ve středu hřiště trojúhelníky se šestkami a pak nechat hrát dlouhý míč od Johna Stonese a Rubena Diase před stopery Arsenalu.   

Citizens dostávali své útočné duo do soubojů 2v2.
Citizens dostávali své útočné duo do soubojů 2v2.11Hacks

Jakmile se Granit Xhaka s Martinem Odegaardem nechali nalákat, musel reagovat i Thomas Partey a doplnit presink. Pak přicházel dlouhý míč do situací dva na dva na Haalanda s Kevinem De Bruynem proti Robovi Holdingovi s Gabrielem. Haaland si vyměnil pozici s De Bruynem a jednoduše ho posílal za obranu. A Arsenalu se nepodařilo najít odpověď.

Striktnost této strategie se v plné kráse ukázala pár vteřin po prvním gólu, kdy nám televizní kamery poskytly záběr na Guardiolu, kterak si pozval Edersona na kobereček. Brazilský gólman pak musel vysvětlovat, proč netočí míč přes šestky ještě o trochu víc. 

Celou strategii pak komentoval v pozápasovém rozhovoru De Bruyne.

Vítězství mělo pro City obrovskou cenu. Aktuálně jim modely přisuzují 91 % pravděpodobnost na zisk titulu. Ve hře je navíc stále ještě vysněný treble. Guardiolovi svěřenci v dubnu postoupili přes Sheffield United do finále FA Cupu, v němž se v Londýně utkají s Manchesterem United. Dvě třetiny z tohoto historického počinu si může Guardiola odškrtnout už v květnu. Podaří se mu to?

Program fotbalistů Manchesteru City