PSG zahazuje trumf a o titul bude hrát naslepo. Messiho dny v Parku princů jsou sečteny

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

PSG zahazuje trumf a o titul bude hrát naslepo. Messiho dny v Parku princů jsou sečteny

Jak dlouho Lionel Messi bude ještě oblékat dres PSG?
Jak dlouho Lionel Messi bude ještě oblékat dres PSG?Profimedia
Jeden velký a tak trochu i nešťastný příběh pomalu končí. Lionel Messi (35) byl klubem Paris Saint Germain suspendován na dva týdny. Je více než zřejmé, že se s mužstvem z Parku princů rozchází ve zlém. PSG čeká posledních pět zápasů sezony a kdoví, zda fotbalový génius nakonec bude u případných oslav titulu.

Messi se provinil tím, že na státní svátek 1. května vyrazil kvůli byznysu do Saúdské Arábie a zmeškal mimořádný pondělní trénink, který hráči měli absolvovat po blamáži s Lorientem. Domácí prohra s outsiderem v poměru 1:3 logicky naštvala sportovní úsek. Jenže Messi už nechtěl dvakrát odloženou cestu napotřetí rušit a tak na něj nedorazil.

Hněv prezidenta Násira El Chelajfího i sportovního ředitele Luise Campose byl oprávněný. Vedení PSG možná ani nemělo jinou volbu. Bylo by hloupé, kdyby zavíralo oči před konáním hvězdy nebo jakéhokoli jiného hráče, který vynechal trénink po trapné porážce. Trenér Galtier by ztratil veškerou zbývající autoritu. A tak pařížský klub demonstrovat jistou kulturu pravidel v jakémkoliv týmovém sportu tím, že na pranýř dal právě Messiho. 

Mbappé je víc než Messi

Přirozeně se nabízí otázka, zda by se s Mbappém zacházelo stejně jako s Messim. Zřejmě by v tomto případě neplatilo, že žádný hráč není víc, než tým. Kapitán francouzské reprezentace se stal nedávno novým symbolem klubu, který cílí na mladé francouzské talenty a i jmenování sportovního ředitele Luise Campose a trenéra Galtiera částečně vzešlo vloni v létě z vyjednávání o smlouvě s Mbappém. 

Messi jednoduše není v Paříži tolik uctívaný, jako Francouz. Navíc jeho cesta za obchodními záležitostmi vedla do Saúdské Arábie, zatímco jeho klub je financovaný jeho velkým regionálním rivalem Katarem. Bylo odvážné ho takto obětovat, ale také to leccos ukazuje.

Bitva o titul pokračuje

Když dojdou tanky, tak na bitevních polích uvíznou i ty nejmocnější armády. Věhlasné PSG dostává v posledních týdnech těžké rány nejen v Evropě, ale i na domácím poli. Nyní mu hrozí, že se může zastavit třeba jen pár kroků od toho nejzákladnějšího cíle. Po drsném vyřazení od Bayernu Mnichov přišly v domácí soutěži tři prohry a náskok v čele tabulky už je jen pětibodový. Nyní samotný klub odstavil Messiho, který gólem či nahrávkou připravil 30 z doposud 76 nastřílených gólů.

Tabulka Ligue 1
Tabulka Ligue 1Livesport

Vítězství v domácí Ligue 1 zdánlivě vypadá jako povinnost, ale také je to hra naslepo a all-in bez jednoho z největších trumfů. Do konce sezony zbývá pět posledních zápasů a PSG musí uhájit pětibodový náskok, aby vyhrálo aspoň jednu trofej. Soupeři nejsou zrovna špičkoví, cíl se zdá být zdánlivě blízko. Jenže také se tak nějak ví, že kabina je solidně rozklížená mnoha egy.

Už několik týdnu chybí PSG Neymar a trenér Galtier byl prakticky nucen stavět do útoku vedle sebe právě jen Messiho a Kyliana Mbappého - dva fenomény, kteří proti sobě hráli finále mistrovství světa. Teoreticky by zápasy mohli vyhrávat oni sami, jenže nedělní domácí debakl s Lorientem ukázal, že jistotou nemusí být ani jakákoliv hvězdná útočná dvojice.

Konec je blízko

Messi bude chybět ve venkovním utkání v Troyes, které už je skoro odsouzené k sestupu. Pak doma PSG hostí Ajaccio, které je na tom velmi podobně. Do útoku se zřejmě posunou Carlos Soler či Hugo Ekitike. Vrátí se pak Messi do sestavy? Možná ani nemusí. Jeho dny v Parku princů se zdají být už nyní sečteny.

Je více než zřejmé, že projekt Messi v PSG končí. A prý už bylo jasno před měsícem. Koneckonců jako zaručenou už tuto zprávu oznámil respektovaný fotbalový influencer Fabrizio Romano. Léto roku 2021, kdy pařížský velkoklub s velkou slávou oznámil podpis nejlepšího hráče světa a ten na oplátku ukázal skromnost a vzal si na dres číslo 30 místo obvyklé "desítky" se nyní zdá tak dávný.