Nominace na ME do 21 let

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Suchopárek oznámil nominaci na ME do 21 let, Lvíčata budou sázet na Kováře či Karabce
Kovář i Valenta jsou v nominaci na ME do 21 let.
Kovář i Valenta jsou v nominaci na ME do 21 let.Profimedia
V nominaci české fotbalové reprezentace do 21 let na mistrovství Evropy v Rumunsku a Gruzii nechybí brankářská jednička Matěj Kovář z mistrovské Sparty, přestože ho v závěru ligy podobně jako některé další hráče trápily zdravotní potíže. Podle trenéra Jana Suchopárka (53) se dělá maximum pro to, aby byli připraveni na závěrečný turnaj. Změny v nominaci lze provést do 14. června.

"Matěj patří do balíčku hráčů, kteří měli ke konci ligy určité zdravotní potíže. Jsme se všemi v kontaktu, děláme maximum, aby byli připraveni na kemp i závěrečný turnaj. Ale pokud obdržíme omluvenku, budeme muset povolat náhradníky," řekl Suchopárek na tiskové konferenci.

Vicemistr Evropy z roku 1996 vsadil na osvědčená jména, pět hráčů se představilo i na minulém šampionátu. Vedle Kováře to byli Michal Fukala, Martin Vitík, Pavel Šulc a Adam Karabec. Na startu Vitíka a Matěje Juráska se Suchopárek domluvil s trenérem reprezentačního A-týmu Jaroslavem Šilhavým. Naopak chybí zraněný útočník Tomáš Čvančara, který by podle Suchopárka ale stejně byl v "áčku".

Nominace české reprezentace na ME do 21 let.
Nominace české reprezentace na ME do 21 let.Twitter @ceskarepre_cz

Rozhodovala forma i charakter hráčů

O nominaci hráčů rozhodlo několik faktorů. "Prvním je forma v závěru ligy, která byla u většiny hráčů velmi dobrá. Většinou hráli stěžejní roli ve svých týmech. Druhá věc byly určité taktické věci, rozestavení mužstva, varianty, o nichž v utkáních přemýšlíme," prohlásil Suchopárek.

"Další věcí byla charakter hráčů, což považuju za velice důležité. V dlouhodobém horizontu a na turnajích je důležité, aby spolu hráči a realizační tým vycházeli, aby tam byla týmovost. Dalším bodem byla zkušenost z kvalifikace, jediný Vasil Kušej neprošel kvalifikačními utkáními. To hrálo podstatnou roli, když se v nominaci rozhodovalo mezi dvěma třemi hráči. Poslední a zásadní věcí byla alternace na určitých postech," uvedl kouč.

Ocenil jednání s kluby. "Nalezli jsme s nimi jednoznačný souhlas, že hráče uvolní, přestože termín mistrovství Evropy není v oficiálním termínu UEFA," konstatoval.

Spolupráce se Šilhavým

Úzce spolupracoval s Šilhavým a jeho týmem. "Vždycky jsme nalezli dobrý vztah a konsenzus. 'Áčko' má přednost, ale i v naší nominaci jsou kluci, kteří se mohli objevit v jeho červnových zápasech. Přesto jsme se domluvili úplně v pohodě, že Martin Vitík a Matěj Jurásek pojedou s námi, což je velice pozitivní. Spolupráce je na vynikající úrovni," řekl Suchopárek.

Reprezentace se sejde 12. června v Benicích a absolvuje pětidenní kemp, který zakončí modelovým utkáním. Do dějiště šampionátu odletí 19. června. O tři dny později rozehraje skupinu C v gruzínské Batumi s Anglií. Na stejném místě se za další tři dny utká s Německem a skupinu zakončí 28. června v Kutaisi proti Izraeli. Všechna utkání se budou hrát od 18:00.

Program Eura do 21 let: Kdy, kde a s kým Lvíčata hrají?