Nechutná dohra finále poháru. Po závěrečném hvizdu se střetli fanoušci, zasahovali těžkooděnci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nechutná dohra finále poháru. Po závěrečném hvizdu se střetli fanoušci, zasahovali těžkooděnci

Fanoušci Plzně a Sparty se střetli na hrací ploše.
Fanoušci Plzně a Sparty se střetli na hrací ploše.Profimedia
Po závěrečném hvizdu ve finále poháru mezi fotbalisty Plzně a Sparty se na trávník dostali fanoušci obou klubů a museli proti nim zasahovat těžkooděnci. Na hřiště nejdříve vnikli příznivci Viktorie, kteří vyprovokovali fanoušky soupeře a někteří se i střetli. Pořadatelům tak museli přijít na pomoc policisté a zjednat pořádek, aby mohlo dojít k předání poháru.

Viktoria Plzeň – Sparta Praha 1:2

Po finále, v němž Sparta vyhrála v Plzni 2:1 a získala po ligovém triumfu double, vnikli na hrací plochu fanoušci obou týmů. Došlo i na bitky. Výtržnosti narušily i vysílání České televize, na improvizované studio na ploše vedle sparťanského sektoru dopadly židle pro fotografy, kterých se zmocnili fanoušci.

"S ohledem na skutečnost, že se pořadatelské službě nepodařilo zabránit vstupu fanoušků obou týmů na hrací plochu, museli jsme s ohledem na obnovení veřejného pořádku, zmírnění eskalace a zabránění vzájemného napadání fanoušků obou týmů vstoupit na hrací plochu," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Pavla Burešová. Několik osob, které na těžkooděnce útočily, bylo podle ní přímo na hrací ploše "omezeno na osobní svobodě".

Mluvčí uvedla, že policisté zaznamenali několik případů použití pyrotechniky a vhození předmětů na hrací plochu. "Dění před utkáním, v jeho průběhu a po ukončení budeme vyhodnocovat, a to i z kamerových záznamů, abychom zjistili veškeré případy protiprávního jednání," uvedla Burešová.

Dění po závěrečném hvizdu odsoudili zástupci obou klubů. "Co se stalo po zápase, úplně nevím, protože jsem byl v kabině. Jen jsem to slyšel z doslechu. Je to taková kaňka, to si nebudeme nic nalhávat. Nikdo asi nechtěl takový konec," řekl na tiskové konferenci plzeňský kapitán Lukáš Hejda.

Co ukázalo finále poháru?

"Nechtěl bych to moc komentovat. Myslím, že to bylo zjevné, co se stalo. Myslím, že základem je, aby se cítili v bezpečí hráči i realizační týmy. A to dnes po závěrečném hvizdu nebylo, necítili jsme se bezpečně na hřišti," prohlásil dánský trenér Sparty Brian Priske.

Český fotbal má další skandál. Po sobotním ligovém duelu v Mladé Boleslavi, kde si Sparta po vítězství 5:0 zajistila mistrovský titul, se Ligová fotbalová asociace (LFA) zabývá akcí těžkooděnců. Zasáhli proti několika fanouškům hostů, kteří vběhli na trávník. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce v reakci na sobotní události svolat pracovní skupinu složenou z policie a zástupců všech fotbalových klubů, se kterou chce otevřít nastavení bezpečnostních opatření na stadionech.