Sparta otočila proti Bohemians a v poháru postupuje, Baník překvapivě nestačil na Zlín

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sparta otočila proti Bohemians a v poháru postupuje, Baník překvapivě nestačil na Zlín
Aktualizováno
Sparta vyhrála na hřišti Bohemians.
Sparta vyhrála na hřišti Bohemians.Profimedia
Fotbalisté Sparty zvítězili po obratu ve druhém poločase v osmifinále domácího poháru na hřišti Bohemians 1905 2:1. Pražské derby rozhodl v 69. minutě Michal Ševčík (21). Překvapivě naopak končí Baník Ostrava, který doma podlehl Zlínu 0:1. V dalších zápasech Liberec vyřadil Mladou Boleslav a Dukla zase Vyškov.

Dukla – Vyškov 3:1

Souboj nejlépe postavených celků druhé nejvyšší soutěže načali aktivněji Pražané. Gólové parametry měla rána Romana Holiše ze střední vzdálenosti, k nemilosti hrstky domácích příznivců ji však stihl na poslední chvíli zblokovat Kessy Coulibaly. Na druhé straně zkusil štěstí střelou z dálky také Pavol Ilko, ale přehnal to s razancí a přestřelil.

Moravský klub začal postupně získávat pevnou půdu pod nohama. Po levé straně pláchl aktivní Oumar Kamara, našel nabíhajícího Bienvenueho Kanakimanu, jenže ten nabídnutou příležitostí pohrdl. Kanakimana byl ústřední postavou i při další akci, když centrem ideálních parametrů oslovil Němečka, který si v šestnáctce srovnal krok a z voleje poslal Vyškovany do vedení.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Po změně stran se snažil vrátit svěřence Petra Rady zpět do utkání Martin Douděra, jeho pokus však dokázal Adam Červeň srazit na roh. Vyškovský zámek nakonec odemkl po necelé minutě pobytu na hřišti Buchvaldek, který po krásném centru Douděry hlavou rozvlnil síť. Vzápětí se po faulu na svou osobu Buchvaldek postavil k exekuci přímého kopu a zhruba ze 20 metrů se prosadil podruhé.

V 74. minutě dokonal hráč, jenž nastupoval převážně za dukelskou rezervu, hattrick. Buchvaldek byl nejprve v pokutovém území nedovoleně bráněn, aby posléze z nařízené penalty zpečetil postup svého týmu do čtvrtfinále.

Liberec – Mladá Boleslav 1:0

Začátek zápasu nabídl poměrně svižný fotbal, nicméně na první větší příležitost si museli diváci počkat až do 31. minuty. Právě tehdy předvedl své brankářské dovednosti Petr Mikulec, který vyrazil jedovatý pokus liberecké legendy Michaela Rabušice z přímého kopu.

Největší šance první půle přišla krátce před odchodem do šaten a opět ji měli na svědomí hráči Slovanu. Hlavní roli v inkriminované situaci sehrál Fukala, jenž si z pravé strany seběhl do vápna na nadýchaný centr a následnou hlavičkou jen těsně přestřelil horní tyč hostující klece.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

V 55. minutě zatrnulo všem domácím fanouškům, když Marios Pourzitidis podrazil ve vápně Lamina Jawa. Penaltovým nadějím hostí však dal rychle vale rozhodčí, jenž odhalil předchozí ofsajd gambijského hráče. Po hodině hry vymyslel geniální přihrávku Denis Višinský, který vybídl ke skórování střídajícího Jana Žambůrka.

Přízemní pokus kmenového hráče dánského Viborgu ale vytěsnil pozorný Mikulec na roh. Bojovný duel nakonec nabídl branku až v závěrečném nastavení, kdy si za obranu Boleslavi zaběhl Horský, který po precizním zpracování míče propálil Mikulce ranou pod horní tyč.

Baník Ostrava – Zlín 0:1

První příležitost si vytvořili hned v první minutě hosté. Filip Žák poslal od postranní čáry ostrý centr před bránu, na nějž jen těsně nedosáhl nabíhající Reiter. Ještě větší šanci měl o chvíli později Selmir Pidro, kterého nechala obrana Baníku trestuhodně zakončit přímo z penaltového puntíku. Bosenský fotbalista ale nabídnuté příležitosti nevyužil a z první zamířil mimo ostravskou klec.

Domácí poprvé zahrozili až po půlhodině hry, kdy se proti tvrdé střele Ladislava Almásiho vytáhl Dostál. Trest za neproměněnou příležitost pak přišel krátce před odchodem do šaten, když Reiter vymetl dalekonosnou ranou šibenici.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Po změně stran Baník s útočným snažením dlouho neotálel. Už ve 47. minutě vyslal dobrý pokus zpoza vápna Ewerton, nicméně i tentokrát zlínské fotbalistý podržel skvělý Dostál. Zlínský gólman nepolevil z fantastického výkonu ani po hodině hry, kdy vytěsnil na rohový kop střelu Davida Buchty.

Jako magnet pak přitáhly rukavice 32letého čaroděje i pohotovou teč Almásiho, jemuž míč přichystal střídající Abdullahi Tanko.

Bohemians – Sparta 1:2

Tým z Letné se dostal do první velké šance v 11. minutě po pěkné kombinační akci. Sadílek ale z úrovně penaltového puntíku nemířil přesně a o několik centimetrů přestřelil branku. Na druhé straně hřiště si ve 22. minutě postavil balon k rohovému praporku Robert Hrubý a poslal ho přesně na hlavu Adama Kadlece, který po zakončení k pravé tyči oslavil svůj první gól v dresu zelenobílých.

Klub z Vršovic se po přesné trefě soustředil především na poctivou defenzivu, a sparťané se tak i přes dominanci v držení míče nedokázali v první půli prosadit.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Po akčním začátku druhého dějství se dostal Sejk v 52. minutě po dlouhém autu Sadílka k odraženému míči a nekompromisně vypálil k pravé tyči. Mladý útočník tak zaznamenal první přesný zásah za A-tým pražské Sparty. Podobná situace se opakovala v 69. minutě, kdy Sadílek znovu uvedl míč do hry dlouhým hodem.

Ševčík nejdříve trefil z blízkosti břevno, balon se k němu ale odrazil zpátky a na druhý pokus dokázal z jednoduché pozice překonat Michala Reichla. Na to Klokani odpověď nenašli, a bývalý hráč Zbrojovky se tak stal stejně jako v předchozí fázi soutěže autorem rozhodující branky.