Aston Villa přemohla City, šlágr ovládli United. Fulham naděloval, slaví i Liverpool

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Aston Villa přemohla City, šlágr ovládli United. Fulham naděloval, slaví i Liverpool

Aktualizováno
Leon Bailey zařídil jediným gólem zápasu výhru Aston Villy nad Manchesterem City.
Leon Bailey zařídil jediným gólem zápasu výhru Aston Villy nad Manchesterem City.AFP
Obhájce anglického titulu Manchester City potřetí v sezoně prohrál, Ve Villa Parku nestačil na Aston Villu 0:1 a po čtvrté ztrátě v řadě klesl na čtvrtou příčku tabulky právě za svého středečního soupeře. Městský rival Citizens naopak zabral, United si doma ve šlágru poradili s Chelsea 2:1. Fulham rozstřílel Nottingham 5:0 a potvrdil skvělou střeleckou formu z minulých zápasů, když v předešlých třech střetnutích skóroval devětkrát. Bournemouth na hřišti Crystal Palace zvítězil 2:0, Brighton si poradil s Brentfordem 2:1 a Liverpool veze z Sheffieldu tři body po triumfu 2:0.

Aston Villa – Manchester City 1:0

Svižný start utkání měli poněkud překvapivě na svědomí domácí. Již v šesté minutě si povedenou dlouhou přihrávku převzal u vápna Leon Bailey, na jeho následném zakončení ale Ederson předvedl své reflexy stejně jako minutu poté u rány Paua Torrese. O tři minuty později nadvakrát testoval pozornost Emiliana Martíneze na druhé straně Erling Haaland, ani brankář Villans se ale nenechal zahanbit. The Lions se neúnavně tlačili dopředu, časté odebírání míče konstruktivně rozehrávajících Citizens jim ale kýžený gól v prvním dějství nepřineslo.

Rozehrávka týmu z Manchesteru vybízela k aktivnímu napadání i ve druhém poločase. V 64. minutě díky tomu mohl poslat Aston Villu do vedení John McGinn. Balon si zasekl před dobíhajícím obráncem, následný obstřel mu ale příliš nesedl. Ani střídání Pepa Guardioly nedokázala zamezit pohromě, jejímž poslem byla pravačka Baileyho. V zápase, kde oba brankáři odmítali být překonáni, musela ke gólu pomoci teč, nicméně Jamajčan i tak zaslouží pochvalu za předcházející práci s míčem.

Manchester United – Chelsea 2:1

Ve třetí minutě duelu měl šanci Rasmus Höjlund, svůj první gól v nejvyšší anglické soutěži z ní ale nevytěžil, neboť Robert Sánchez vystavil jeho střele z úhlu stopku. Kurz zápasu poté mohl změnit Bruno Fernandes, který dostal příležitost zahrávat pokutový kop po faulu Enza Fernándeze. Ten však portugalský středopolař naprosto odbyl, a Sánchez si tak připsal další důležitý zákrok. O chvíli později se na druhé straně objevil v dobré příležitosti Mychajlo Mudryk, trefil ale pouze tyč.

Úvodní branku střetnutí tak vsítil až Scott McTominay, jenž se uvnitř vápna zmocnil odraženého míče a přízemní ranou ho bez rozpaků poslal za záda Sáncheze. Do konce poločasu se pak stihl vyznamenat André Onana, jenž ve stoprocentní příležitosti vychytal osamoceného Nicolase Jacksona. Ani kamerunský gólman ale nedokázal zamezit vyrovnávací střele Cola Palmera, který se trefil přesně k tyči.

Po změně stran se uvnitř malého vápna dostal do obrovské šance Jackson, hlavičku však nasměroval nad břevno. V 69. minutě naopak prokázal skvělou efektivitu při hře ve vzduchu McTominay, jenž uklidil do hostující branky měkoučký centr Alejandra Garnacha. Urostlý Skot mohl po špatné Sánchezově rozehrávce krátce nato zkompletovat hattrick, ve slibné šanci ale pálil mimo tři tyče. Krátce před koncem měl naopak na kopačce vyrovnání Fernández, jenže před bránou United ve velké příležitosti promáchl.

Fulham – Nottingham 5:0

Po čtvrthodině hry vypálil z dálky hostující Divock Origi, ale těsně minul pravou tyč. Ještě blíže gólu byl ve 26. minutě na druhé straně Andreas Pereira, když z volného přímého kopu vyslal ránu do levé části konstrukce branky. Po půlhodině už se mohli The Whites radovat z prvního úspěšného zásahu. Willian poslal z levé strany milimetrový centr, který z hranice malého vápna s přehledem uklidil Alex Iwobi. Několik minut poté se po skvělé přihrávce Pereiry objevil sám za obranou Raúl Jiménez a přidal druhou trefu svého týmu.

Na gól z první půle navázal chvíli po začátku druhého dějství Jiménez, když po překonání několika obránců i gólmana zakončil patičkou do prázdné brány. Domácí nepolevovali a hnali se dopředu. Výsledkem byl druhý zásah Iwobiho, který v 74. minutě ranou k levé tyči překonal Odyssease Vlachodimose. V závěru se po zaváhání v rozehrávce dostal do nebezpečné situace Tom Cairney a po zakončení z hranice penaltového puntíku se radoval z první trefy v sezoně.

Sheffield United – Liverpool 0:2

Navzdory očekávané převaze Reds načali utkání první velkou šancí domácí. Po odvrácení rohu prchla dvojice hráčů The Blades kolem nejistých zadáků Liverpoolu, tváří v tvář gólmanovi ale dokázal atakovaný James McAtee trefit pouze hlídaný střed brány. Hosté již měli nadále utkání pod kontrolou a odměnou jim byla branka ze 37. minuty, kdy se s ne zrovna čistým svědomím prosadil Virgil van Dijk. Kapitán zakončoval placírkou po rohu sám i proto, že bránícímu sokovi podrazil při rozběhu nohy, videorozhodčí ale nepovažovali kontakt za dostatečný.

V 56. minutě mohl přidat svůj 200. gól za Liverpool Mohamed Salah, po náběhu na roh Trenta Alexandera-Arnolda ale zamířil pouze do skvěle připraveného brankáře. Navzdory převaze si svěřenci kouče Jürgena Kloppa ze hry mnoho šancí nevytvářeli, až v 78. minutě se v jedné ocitl střídající Darwin Núňez. Povedenou průnikovkou se prezentoval Alexander-Arnold, ostrou střelu uruguayského kanonýra ale zlikvidoval vyběhnuvší Wesley Foderingham. Pojišťující trefu přidal v závěru Dominik Szoboszlai.

Brigthon – Brentford 2:1

První náznak příležitosti si připsal Brentford, když v 16. minutě vyslal zajímavou přihrávku do vápna Frank Onyeka, ale jejím adresátem byl připravený Jason Steele. O slovo se o chvíli později přihlásil německý reprezentant Pascal Gross, avšak ten z bezprostřední blízkosti nevyužil kvalitního centru Jacka Hinshelwooda. A tak skórovaly Včely, po faulu Jana Paula van Heckeho bez problémů proměnil penaltu Bryan Mbeumo. Na jeho trefu si velmi rychle připravil odpověď Gross, který znovu ukázal, jak kvalitní má střelu ze střední vzdálenosti.

Po změně stran ale dle očekávání dominovali domácí Seagulls. Kaoru Mitoma skvěle vyslal Grosse, jenž přesným centrem našel Hinshelwooda a odchovanec Brightonu poslal svůj tým do vedení. Svěřenci Thomase Franka po inkasované brance těžko hledali cestu k pokutovému území Brightonu. Ten stále v zápase dirigoval tempo a vytvářel si zajímavé situace. Jednu z nich měl mladík Simon Adingra, jenže jeho dobře mířený pokus vytáhl reflexivním zákrokem Mark Flekken.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Crystal Palace – Bournemouth 0:2

Jako první zahrozili Londýňané. Jordan Ayew vyzkoušel své štěstí z dálky a zamířil do levé šibenice, Neto ovšem vytáhl skvělý zákrok. Na druhé straně ukázal brankářské kvality i Sam Johnstone, když lapil pumelici Antoineho Semenya. Šanci zasáhnout však anglický brankář neměl proti hlavičce Marcose Senesiho z bezprostřední blízkosti. K vyrovnání měl blízko Odsonne Édouard, ale do cesty mu skočil jeden z obránců.Poslední slovo si chtěl v první půli vzít Justin Kluivert, jenž diváky ohromil povedenou individuální akcí. Zakončení mu nicméně nevyšlo a minul.

Orli chtěli jednobrankové manko stáhnout hned zpočátku druhého poločasu, a proto se pustili aktivně vpřed. Jefferson Lerma obdržel balon na hranici vápna a bez váhání pálil, jeho pokus však skončil pouze na pravé tyči. Při následujícím střeleckém pokusu mířil Kolumbijec nad břevno Netovy brány. Třešně se ve druhé půli takřka nepotkaly s míčem, i přesto dokázaly těsný výsledek udržet a v nastavení navíc přidaly pojišťující gól. Rychlý protiútok hostů zakončoval hlavou do odkryté brány Kieffer Moore.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport