Havertz utišil kritiky a splatil důvěru Artetovi. Byl neuvěřitelný, smekl kouč Arsenalu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Havertz utišil kritiky a splatil důvěru Artetovi. Byl neuvěřitelný, smekl kouč Arsenalu
Kai Havertz nasázel v aktuálním ročníku Premier League už 12 branek.
Kai Havertz nasázel v aktuálním ročníku Premier League už 12 branek.Profimedia
Dlouho mu po letním přestupu přicházeli na chuť. S odstupem času si však fanoušci Arsenalu našli ke Kaii Havertzovi (24) cestu. Ještě aby ne. Vždyť Němec, který naposledy sestřelil dvěma góly "svou" Chelsea, nasázel v aktuálním ročníku Premier League už 11 gólů a přidal dalších pět asistencí. "Ve všech směrech byl neuvěřitelný," sklonil poklonu svému svěřenci trenér Gunners Mikel Arteta (42).

Havertz si v úterý večer schoval oba své zásahy až na druhý poločas a výrazně tak uklidnil ochozy Emirates Stadium. Arsenal díky vysokému vítězství 5:0 vyslal jasný vzkaz konkurentům v boji o titul a Němec si ještě více získal fanoušky na svou stranu.

Rodák z Cách potřeboval na první gól v dresu Gunners 10 zápasů. Začátek angažmá na severu Londýna mu zkrátka nevyšel, chvílemi to dokonce vypadalo, že fotbalista, který vstřelil vítězný gól Chelsea ve finále Ligy mistrů, hledá svou skutečnou identitu. Při předsezonním turné v USA dokonce jako první v historii netrefil všech 14 volejů v soutěži MLS All-Star Skills a fotbalová veřejnost označovala jeho přestup za "největší krádež ve fotbalové historii".

Těžké časy však Havertz hodil za hlavu a investici v hodnotě 65 milionů liber (asi 1,9 miliardy korun) splatil Arsenalu 12 góly napříč všemi soutěžemi. Nejde však jen o branky, německý reprezentant totiž na hrotu útoku dodává Artetově hře velkou flexibilitu. "Zaslouží si to. Od svého příchodu je vynikající. Člověk si neuvědomí, jak je dobrý, dokud s ním nehraje," řekl Ben White, který v úterý rovněž zaznamenal dva góly.

Arteta projevil Havertzovi věrnost už dříve a zřejmě moc dobře věděl, co dělá. "Všichni ho kritizovali a ptali se, kolik stál a proč ho Arsenal podepsal. Já jsem říkal, abychom mu dali čas, protože je mladý a stále se učí, jaká je jeho nejlepší pozice," uvedl kouč Gunners.

Kai Havertz předvedl proti Chelsea skvělý individuální výkon.
Kai Havertz předvedl proti Chelsea skvělý individuální výkon.Opta by Stats Perform / Profimedia

Havertz v úterý večer vedle dvou gólů, které vstřelil navzdory xG 1,03, vytvořil další dvě šance. Aktivní byl zejmána v pokutovém území svého bývalého zaměstnavatele – zatímco se celkově míče dotkl ve 38 případech, desetkrát to bylo právě uvnitř šestnáctky soupeře.

Není tak divu, že aktuálně z jeho hry těží celý Arsenal. "Jeho celkový přínos v každé fázi hry byl obrovský," uvedl španělský kouč a vzápětí dodal: "Když k tomu připočtete dva góly, které vstřelil, a některé jeho kombinační akce, které předvedl v důležitých momentech, byl to neuvěřitelný výkon."

Arsenal – Chelsea 5:0