Kloppův trik: Alexander-Arnold do středu zálohy. Univerzál je symbolem vzestupu Liverpoolu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kloppův trik: Alexander-Arnold do středu zálohy. Univerzál je symbolem vzestupu Liverpoolu

Trent Alexander-Arnold se v posledních týdnech přesouvá více do středu hřiště.
Trent Alexander-Arnold se v posledních týdnech přesouvá více do středu hřiště.Reuters
Aktuální sezona je pro Liverpool značně turbulentní, ovšem v jejím závěru nabírají Reds solidní formu. Dokonce jsou nadále, byť spíš matematicky, ve hře o Ligu mistrů, což se před pár měsíci zdálo nemyslitelné. Jedním z hlavních tahounů posledních týdnů a zároveň symbolem proměny a jejich vzmachu je Trent Alexander-Arnold (24), jehož trenér Jürgen Klopp (55) úspěšně přeškoluje z krajního obránce na defenzivního záložníka.

Liverpool v Premier League aktuálně táhne sérii šesti zápasů bez porážky, přičemž pomyslným bodem obratu k lepšímu byla domácí remíza 2:2 s Arsenalem na začátku dubna. V tomto střetnutí Liverpool prohrával s tehdejším ligovým lídrem po necelé půlhodině už 0:2. Přesto Kloppovi svěřenci počáteční bouři přestáli a rychle se chopili otěží zápasu. I díky Alexandru-Arnoldovi, jenž měl na průběh zápasu čím dál větší vliv.

Utkání začal na své obvyklé pozici pravého krajního obránce v rámci tradičního liverpoolského rozestavení 4-3-3. Přesto se jeho chování na hřišti, zejména když měl jeho tým míč v držení, znatelně lišilo od toho, na co jsou fanoušci zvyklí.

Při výstavbě hry se Alexander-Arnold často přesouval do středu hřiště, místo aby držel jeho šířku. Uprostřed tak vytvářel dvojici s klíčovým středním záložníkem Fabinhem. Současně se levý bek Andy Robertson zasouval ke dvěma stoperům, čímž vznikala pomyslná formace 3-2 s pěti hráči Reds, před nimiž byl prostor pro podnikání útoků.

Postavení Liverpoolu proti Arsenalu
Postavení Liverpoolu proti ArsenaluPL

Tento tah pomohl anglickému reprezentantovi mnohem víc se zapojovat do rozehrávky Liverpoolu. Alexander-Arnold zakončil zápas s jednou asistencí a čtyřmi klíčovými přihrávkami – žádný hráč jich v ten den na Anfieldu nezaznamenal víc.

Klopp se k této taktické variantě po utkání vyjádřil následovně: "Dnes hrál Trent víc uvnitř hřiště, jakousi druhou šestku. Otevírá nám to další herní možnosti. Je potřeba si na to zvyknout a když se podíváte zpětně na naše zápasy, je vidět, že jsme se to naučili používat."

Poté, co Alexander-Arnold sehrál zásadní roli v dohnání dvougólového manka, zopakoval perfektní výkon i o týden později proti Leedsu, který Reds přejeli 6:1. Odchovanec Liverpoolu se v tomto utkání pokusil o 136 přihrávek s úspěšností 91 % a připsal si dvě asistence. 

Heat mapa Alexandera-Arnolda proti Leedsu
Heat mapa Alexandera-Arnolda proti LeedsuFlashscore, Profimedia

Jeho využití jako "obráceného křídelního obránce" není ojedinělé a v poslední době se podobné příklady objevují i jinde v Premier League. Pep Guardiola takto pracuje například s Joaem Cancelem či Johnem Stonesem. Španělský kouč Manchesteru City takto instruoval i Olexandra Zinčenka, po jeho odchodu do Arsenalu se s Ukrajincem o totéž pokouší i Mikel Arteta.

Nespornou předností Alexandera-Arnolda je vynikající technika umožňující mu zásobovat spoluhráče precizními centry, což z něj v posledních týdnech dělá pro Liverpool mimořádně nebezpečného hráče. Kloppovi svěřenci nastříleli v posledních pěti zápasech 17 gólů. Že se na tak vysokém počtu zásadní měrou podílel i Alexander-Arnold, lze ilustrovat pomocí čísel.

Statistiky Alexandera-Arnolda proti Tottenhamu
Statistiky Alexandera-Arnolda proti TottenhamuOpta by Stats Perform / @LFC

Ve zmíněných pěti kláních zaznamenal šest asistencí, což je o čtyři víc, než nasbíral v předchozích 29 zápasech Premier League. Za tuto dobu se rovněž v kolonce očekávaných asistencí (xA) dostal na hodnotu 2,6 – to je víc, než měl v 10 ligových zápasech před remízou s Arsenalem.

Z přesunů Alexandera-Arnolda těží i Mohamed Salah, který se na hřišti často pohybuje právě před ním. Ve třech z posledních pěti utkání zaznamenal Egypťan přes 60 doteků s míčem, přičemž před utkáním s Arsenalem nepřekročil hranici 60 doteků ani v jednom zápase.

To je další benefit skutečnosti, že se Alexander-Arnold pohybuje víc ve středu hřiště – pro Salaha se na pravé straně otevírá větší prostor. Jeho pět gólů z posledních čtyř zápasů (a z 21 střel) jen podtrhuje, že to nese ovoce.