Kluby z Premier League během zimního přestupového období šetřily, nejvíce se utrácelo v Ligue 1

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kluby z Premier League během zimního přestupového období šetřily, nejvíce se utrácelo v Ligue 1

Jedním z nejzajímavějších přesunů byl příchod Timo Wernera na hostování do Tottenhamu.
Jedním z nejzajímavějších přesunů byl příchod Timo Wernera na hostování do Tottenhamu.Profimedia
Kluby z anglické Premier League utratily v sezoně 2023/24 druhou nejvyšší částku v historii – dvě a půl miliardy liber (cca 73 miliard korun). Většinu z toho ovšem vynaložily na posily už v létě. V zimě nakoupily hráče za "pouhých" 100 milionů (cca tři miliardy korun). Oproti rok starému přestupovému období jde podle analýzy Deloitte o propad o 715 milionů liber.

Nejlepší anglické kluby se do akce nehnaly ani v poslední den přestupů, kdy přivedly sedm hráčů natrvalo a šest na hostování dohromady za 30 milionů liber. Při loňské uzávěrce utratili zástupci týmů z Premier League 275 milionů liber.

Celkově učinily anglické celky v zimním okně 30 podpisů, z čehož 17 hráčů dorazilo na přestup. "K obezřetnějšímu přístupu pravděpodobně přispěly vysoké výdaje investované během letního přestupového období," uvedl pro BBC specialista Tim Bridge z Deloitte's Sports Business Group. Dodal, že na vině mohou být také obavy z finančních regulací v Premier League a odečtu bodů.

Mimo covidové sezony vydaly nejlepší anglické kluby na přestupy méně naposledy v sezoně 2011/12, kdy utratily 60 milionů liber. Úbytek investic byl znát také níže v pyramidě profesionálních soutěží. Napříč druhou, třetí a čtvrtou ligou daly kluby za přestupy 15 milionů liber – o deset méně než v loňském období.

Nijak zvlášť neutrácely ani bohaté saúdskoarabské týmy – zatímco v létě 2023 našly na posily 853 milionů liber, v zimě utratily jen 21,3 milionu. Zajímavé je, že z TOP 5 evropských soutěží nejvíce peněž vynaložili v zimě zástupci Francie, kteří za přestupy dali 162 milionů liber.

Zbytek "velké pětky" bez Anglie tak nakonec i s jejich přispěním vynaložil na nové hráče celkem 388 milionů liber, což je více než loni. Tehdy celky ze čtyř předních evropských lig utratily 218 milionů liber.