Liverpool – Arsenal. Jesus, nebo Trossard? Kanonýři řeší dilema, koho na hrot

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Liverpool – Arsenal. Jesus, nebo Trossard? Kanonýři řeší dilema, koho na hrot

Leandro Trossard je od lednového příchodu do Arsenalu ve vynikající formě.
Leandro Trossard je od lednového příchodu do Arsenalu ve vynikající formě. AFP
Arsenal je před nedělním zápasem na Anfiledu v dobrém rozpoložení, drží se na špici tabulky s osmibodovým náskokem před pronásledovatelem Manchesterem City a v zádech má sérii sedmi ligových vítězství. Trenérský štáb Kanonýrů v čele s Mikelem Artetou (41) však před šlágrem 30. kola Premier League řeší na první pohled možná příjemnou, ve skutečnosti však palčivou otázku: Koho postavit do útoku, když se jedna volba zdá lepší než druhá?

Španělský trenér po většinu letošní sezony spoléhá na konzistentní sestavy, ale v souvislosti s lednovým příchodem Leandra Trossarda se mu výběr na hrotu útoku v pozitivním slova smyslu komplikuje.

Belgický forvard přestoupil do Arsenalu z Brightonu v lednu za 21 milionů liber (557 milionů korun). Po počátečním rozkoukávání na Old Trafford, kde odehrál premiérových 9 minut v novém dresu, se v týmu lídra Premier League zabydlel a navazuje na výbornou formu, jíž si držel v dresu Racků.

Zatím si v 11 ligových kláních připsal gól a sedm asistencí, víc jich kromě hvězdného křídelníka Bukaya Saky nemá v kádru Arsenalu nikdo.

Trossard nastupuje za Arsenal jako útočník i křídlo.
Trossard nastupuje za Arsenal jako útočník i křídlo.AFP

Trossard naskočil do každého z posledních sedmi ligových zápasů Arsenalu. A jelikož nastupuje především na pozici útočníka, vyvstala mu konkurence v podobě Gabriela Jesuse. Brazilec vykurýroval zranění z MS, minulý týden si při výhře nad Leedsem připsal první start v základní sestavě v Premier League od listopadu a rovnou jej okořenil dvěma góly.

Ke zmíněným forvardům je nutné připočíst i Saku, jenž je stabilní součástí sestavy, a Gabriela Martinelliho, který prožívá nejlepší sezonu kariéry – v aktuální sezoně zaznamenal v 29 ligových startech bilanci 13+3. Je tedy zřejmé, že Arteta má řadu možností, z koho útočnou vozbu sestavit.

O něco více do karet by mu mohl hrát Trossard. A to i s ohledem na skutečnost, že při svém posledním vystoupení na Anfieldu dal v říjnu ještě v barvách Brightonu hattrick. Tím si vylepšil už tak lichotivé osobní statistiky ze zápasů proti Liverpoolu, zatím proti němu má bilanci 5+1.

Trossard vstřelil v této sezoně Liverpoolu ještě v dresu Brightonu hattrick.
Trossard vstřelil v této sezoně Liverpoolu ještě v dresu Brightonu hattrick.AFP

Není bez zajímavosti, že i přes tato působivá čísla Trossard, resp. tým, v němž hrál, zatím nedokázal Reds porazit. Dvakrát s nimi remizoval a jednou prohrál.

Koho Arteta nakonec vybere, a jak se mu volba na hřišti osvědčí, bude zřejmé v neděli navečer. Zápas Liverpool – Arsenal, v němž hosté mohou učinit další krůček k vytouženému titulu, začíná v 17:30.

Liverpool – Arsenal