Události Premier League: Čtyři góly Arsenalu i City, návrat Jesuse a konec Rodgerse

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Premier League: Čtyři góly Arsenalu i City, návrat Jesuse a konec Rodgerse

Gabriel Jesus dal při návratu po zranění dva góly Leedsu.
Gabriel Jesus dal při návratu po zranění dva góly Leedsu.Reuters
Arsenal i Manchester City si ve 29. kole Premier League připsaly totožná vítězství 4:1 a v boji o titul je tak nadále dělí osm bodů. Citizens každopádně demolicí Liverpoolu dokázali, že v "cílové rovince" by měli mít dost sil a dobrou formu. Fanoušky Kanonýrů zase může hřát fakt, že se po zranění, které utrpěl na mistrovsví světa, vrátil Gabriel Jesus. A rovnou dal Leedsu dva góly. Živo je i na opačném konci tabulky, vedení předposledního Leicesteru došla po další prohře trpělivost s koučem Brendanem Rodgersem.

V sobotu se v dobrém světle ukázal Jack Grealish, proti Reds si připsal gól a asistenci a s Kevinem de Bruynem byl nejlepším hráčem domácích. Přitom když v srpnu 2021 přestoupil za tehdy rekordních 100 milionů liber (2,68 miliardy korun) z Aston Villy, rozjížděl se v novém působišti pomalu a část sezony proseděl na lavičce.

Není to zdaleka poprvé od února 2016, kdy se kormidla na Etihad Stadium ujal Pep Guardiola, co se velké posily City prosadily až ve druhé sezoně. Nyní už má úřadující mistr v Grealishovi hráče, kterého chtěl.

V sobotu to anglický záložník dokázal nejen finální přihrávkou na vyrovnávací branku Juliana Alvareze a závěrečnou trefou na 4:1, ale i ukázkovým padesátimetrovým návratem s Mohamedem Salahem, když ještě Reds vedli 1:0.

"Je obdivuhodné, že i když jde o velkého hráče, který stál klub tolik peněž, má v sobě obrovskou pokoru. Jsem moc rád, že mu naši fanoušci připravili velké ovace. Zaslouží si to, celou sezonu hraje výborně," chválil Grealishe Guardiola.

Výsledky 29. kola Premier League
Výsledky 29. kola Premier LeagueLivesport

Jesus hrál výraznou roli v podařeném vstupu Arsenalu do sezony, díky němuž jsou Gunners nadále ve hře o první ligový titul po 19 letech. Když brazilský útočník utrpěl v Kataru v zápase s Kamerunem zranění kolena, které ho vyřadilo na déle než čtvrt roku, panovaly u fanoušku Arsenalu obavy, zda tím zásadně neutrpí výkony týmu.

Nestalo se, ofenzivní hráči výběru Mikela Artety si Jesusovy góly a asistence rozložili mezi sebe a Arsenal období bez jedné z největších opor přestál bez újmy. A nyní by se Jesus mohl rozhodujícím faktorem v zápase o první příčku.

Jeho návrat spolu s formou Leandra Trossarda a Gabriela Martinelliho umožnil Artetovi nepostavit do základní sestavy Bukaya Saka. A právě silná lavička bude v závěru sezony klíčová – do konce chybí pouhých devět kol...

Z týmů tlačících se ve spodní třetině tabulky odolal v této sezoně vyhazovu už jen David Moyes ve West Hamu. Dosud k němu patřil i Brendan Rodgers, nicméně jeho dny coby trenéra Leicesteru jsou od neděle sečteny.

Bývalý šéf Liverpoolu dovedl Lišky během svých prvních dvou kompletních sezon ve funkci kouče k pátému místu a v roce 2021 poprvé v historii klubu vyhrál FA Cup.

I díky tomuto úspěchu s ním vedení mělo trpělivost v začátku aktuální sezony, kdy Lišky prohrály šest z prvních sedmi zápasů. Nyní už však nebylo kam cuknout, šampiony z roku 2016 dělí ode dna Premier League pouhé dva body a do závěrečné fáze boje o záchranu půjdou už bez Rodgerse.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Hráč kola

Ocenění pro nejlepšího hráče nemůže dostat nikdo jiný než Gabriel Jesus. Ostatně v novém systému hodnocení Livesportu získal známku 8,3, nejvíc ze všech aktérů utkání Arsenalu s Leedsem. Přestože měl u obou gólů do sítě Leedsu snadnou práci, ukázal při nich dobrý pohyb a předvídavost.

Bude-li jeho forma v závěrečné fázi ročníku gradovat, může zásadní měrou pomoci k tomu, aby jeho bývalý zaměstnavatel nezískal pátý titul za posledních šest let.

Gól kola

Nádherná střela Michaela Keana z 25 metrů rozhodla v 90. minutě o tom, že Everton vydoloval z domácího zápasu s Tottenhamem alespoň remízu 1:1.  Bod se celku, bojujícímu o bytí a nebytí v další sezoně Premier League, náramně hodí. Obzvláště poté, co hrál většinu druhého poločasu bez vyloučeného Abdoulaye Doucoura.

Výstavní rána připomněla gól Vincenta Kompanyho za Manchester City, která Citizens přihrála titul v sezoně 2018/19. Everton je sice na zcela opačném konci tabulky, nicméně do závěrečné části sezony mu Keanův projektil může dát energii a naději.