Vítejte ve Wrexhamu. Jak pohádkový příběh fotbalového klubu baví svět

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohádkové příběhy z Ostrovů. Burnley přežilo krach, trhák jménem Wrexham baví
Ryan Reynolds (vpravo) a Rob McElhenney šéfují Wrexhamu.
Ryan Reynolds (vpravo) a Rob McElhenney šéfují Wrexhamu.Profimedia
Na Ostrovech zajímá fotbalové fanoušky zejména boj o titul nebo o záchranu v Premier League, tamní fotbal ale nabízí i další srdcervoucí příběhy. Třeba ten z Burnley, které si zajistilo postup mezi elitu jen rok po dramatickém pádu. Anebo další z Wrexhamu, jenž má doslova nádech hollywoodského trháku.

Úroveň obou zmíněných klubů je naprosto rozdílná. Zatímco Burnley před rokem působilo mezi anglickou smetánkou a nyní se vrací po dominantním období plném kvalitního fotbalu, čímž se ostrovní elitě přibližuje, ve Wrexhamu jde o příběh zcela jiného ražení.

Transformace a Shrek

Ještě loni touto dobou Clarets doufali, že udrží příslušnost v Premier League i pro další sezonu, jenže slabé výsledky v posledních kolech je místo toho odsoudily k pádu. Zoufalství a beznaděj byly viditelné nejen v řadách příznivců, ale i u členů vedení. "Co s klubem bude?" tázali se opakovaně ještě před tím, než rozehrál Championship.

Termín transformace je tím, co zahnalo chmury.

V Burnley si řekli, že musí změnit věci a postupy od píky, aby se hnuli z místa. "Návrat ke kořenům, nová identita i styl a neustálý pohled směrem dopředu," opakoval během konference SportsPro LIVE v Londýně výkonný ředitel klubu Mark Thompson, čím se na nejvyšších pozicích často zaobírali.

Stručně řečeno: rychle zredukovali počet zaměstnanců, zaměřili se na výkon i charakter lidí a také s pomocí motivu pohádkového Shreka při oznamování přestupu rozjeli novou éru, která rychle zasáhla globální publikum. "Jediná cesta, jak si získat respekt, je tvrdá práce. A není to o velikosti, nýbrž o zaujetí," potvrdil trenér A-týmu Vincent Kompany, pro něhož to je první štace tohoto druhu na Ostrovech.

Čtyři měsíce principů

Výsledek? Po vlažnějším startu a zisku 26 bodů z prvních 15 zápasů sezony 2022/23 přišel očekávaný a tolik vzývaný zlom. Dalších 30 utkání znamenalo 72 bodů a jistý postup do Premier League s velkým předstihem. Z prvního místa.

A to díky pohlednému fotbalu pod taktovkou Kompanyho, jenž se často a rád inspiruje u Pepa Guardioly z Manchesteru City, kde sám dříve jako hráč úspěšně působil. "Zabere asi tak čtyři až pět měsíců, než pochopíte principy toho, co si žádá změnu," prohlásil krátce po svém nástupu. A do puntíku splnil, co řekl. Po takové době se události a výsledky začaly točit správným směrem.

Hotovo. Burnley se vrací do Premier League.
Hotovo. Burnley se vrací do Premier League.Twitter Burnley FC

Až ke konci probíhajícího ročníku přišel menší výsledkový útlum způsobený jistotou postupu do Premier League. Ale rovnou také odměna, když se prozatím alespoň minoritními vlastníky Burnley stali legenda NFL JJ Watt s manželkou Kealiou.

To znamená jediné. Clarets se mohou těšit na veselou budoucnost.

Hollywood ve Walesu

O pár úrovní níž byl mezitím rozepsán příběh, u nějž přízvisko hollywoodský není jen snahou o umělé vyvolání většího zájmu.

Velšský klub Wrexham AFC totiž v roce 2020 od fanoušků koupily herecké hvězdy Ryan Reynolds s Robem McElhenneyem a pro obyčejný tým, který v roce 2008 zkrachoval a byl nucen stáhnout se z profesionálního fotbalu, začalo pohádkové období. Takové, jež tři roky poté znamená návrat do čtvrté nejvyšší soutěže: League Two.

"Cože, tohle je posilovna? Sakra," divil se Reynolds, když novou "hračku" přebírali a detailně obhlíželi, co že si to s kamarádem vlastně koupili. A dali se do práce.

"Dneska už je lépe, rozhodně se vstávalo o dost líp než v pondělí a úterý," připomněl ředitel Humphrey Ker na londýnské konferenci čerstvé oslavy postupu. "Ale jak jinak se cítit než skvěle, když se dostanete do profi fotbalu." usmíval se.

10 tisíc na pátou ligu

Za tři roky toho američtí hoši vážně nestihli málo a zmíněný sportovní úspěch je jen další z mnoha odměn, které podtrhují jejich péči.

Díky svému původu získali početné publikum v USA, kde láska k evropskému fotbalu bují víc a víc, a už tam plánují zápasy proti Chelsea či Manchesteru United. Další důkazy, že to myslí vážně, není třeba dodávat.

A mimo to pro platformu Disney+ vznikl dokument s názvem Vítejte ve Wrexhamu, který zábavně živou formou mapuje vše, co se v klubu šustne. Jednou z hlavních hvězd je i brankář Ben Foster se stovkami startů z nejvyšších anglických soutěží. I on užasle koukal, že na pátou ligu přijde bezmála 10 tisíc fanoušků.

"Nemůžeme už teď být podceňovaní, když máme peníze," zní z klubu, o kterém bude i v příštích měsících hodně slyšet. Ať už to s hollywoodským seriálem bude jakkoliv a přes fakt, že hvězdný Gareth Bale (zatím?) posílit tým nepřijde…