Překvapení víkendu podle dat: Zaskočí Palace Aston Villu? V Německu narazí lídr druhé ligy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Zaskočí Palace Aston Villu? V Německu narazí lídr druhé ligy

Minulý zápas těchto soupeřů ve Villa Parku rozhodl pro domácí jediný gól, a to vlastní.
Minulý zápas těchto soupeřů ve Villa Parku rozhodl pro domácí jediný gól, a to vlastní.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Aston Villa – Crystal Palace, sobota 16:00

Hráčům Crystal Palace se v minulém ročníku anglické Premier League zprvu příliš nedařilo. Ovšem poté, co Patricka Vieiru vystřídal na postu hlavního trenéra zkušený harcovník Roy Hodgson, dokázali díky zlepšeným jarním výkonům ještě o jednu příčku vylepšit své 12. místo z předchozí sezony.

Průměrné a vlastně poněkud nezajímavé ligové mužstvo, říkáte si možná. Opak je ale pravdou. Klub z jihovýchodního Londýna se už třetí sezonu v řadě zapisuje do statistik nesmírně zajímavými defenzivními výkony, které si v ničem nezadají ani s celky z takzvané top šestky. 

Z pohledu datové metriky povolených očekávaných branek zakončili Palace sezonu 2021/22 se čtvrtou nejlepší obranou, což se rozhodně nečekalo. Stejně jako to, že své výkony zopakují také v navazujícím ročníku. Obrana znovu držela soupeře v uctivé vzdálenosti od své branky a ve stejné metrice tentokrát Londýňané zaznamenali pátý nejlepší výsledek.

V konečném účtování obdrželi jen o tři branky víc (nepočítaje penalty) než druhý Arsenal. United s Brightonem byli lepší pouze o dvě. Problémem týmu byl nefungující útok. Menší objem kvalitních šancí si vytvářeli už pouze hráči Wolverhamptonu, Southamptonu a Nottinghamu Forest.

V nastoleném trendu výtečné obrany pokračují Palace i v právě probíhající sezoně. I když je stále odehrán velmi nízký vzorek čtyř utkání, lépe šancím soupeře zabraňuje už pouze Manchester City. V sobotu by proto měla Hodgsonova družina povolit Aston Ville jen minimum šancí z protiútoků a navíc být velice dominantní při standardních situacích.

Obrana Villans navíc v úvodu sezony obrovsky utrpěla zraněním Tyronea Mingse a nezdá se, že se s absencí svého klíčového stopera naplno vypořádala. Talisman londýnského celku Eberechi Eze zatím předvádí fantastické výkony a do životní formy se rozehrál Odsonne Édouard, tudíž se možná odehraje vyrovnanější utkání, než se zprvu zdá.

Odsonne Édouard, sezona 2023/24 v Premier League.
Odsonne Édouard, sezona 2023/24 v Premier League.11 Hacks / Livesport

Elversberg – Hamburk, sobota 13:00

Že by měl jeden z horkých adeptů na postup do Bundesligy a navíc aktuálně vedoucí tým druhé nejvyšší německé soutěže zaváhat na hřišti nováčka, jemuž se v úvodních pěti kolech povedlo nastřádat pouze čtyři body a následkem toho se krčí až na 15. příčce tabulky? I když se může na první pohled jevit Hamburk pro Elversberg jako příliš velké sousto, data napovídají, že může slavný tým na domácí půdě minimálně potrápit.

Třetiligový šampion totiž zatím ukazuje, že je na druhou Bundesligu velmi dobře připravený. Zajímavá čísla se mu daří produkovat i přesto, že se zatím utkal postupně s Hannoverem, Hansou Rostock, Kaiserslauternem, Düsseldorfem a Osnabrückem. Až na poslední zmíněný jsou to celky, které se momentálně pohybují mezi čtvrtým až sedmým místem tabulky.

Jenže Elversbergu by podle metriky očekávaných bodů (očištěných o penalty) měla patřit průběžná čtvrtá příčka. Tato metrika sleduje kvalitu povolených i vytvořených šancí a následně počítá, s jakou pravděpodobností měl tým v zápasech bodovat. Data ukazují, že lepší obranu než svěřenci Horsta Steffena má pouze kvarteto týmů, a to samé platí také o útoku. Hamburk sice soutěži dominuje, jenže v sobotu bude muset dobývat urputný nízký blok a snažit se odvracet velmi nebezpečné standardní situace.

Norwich – Stoke, sobota 16:00

Něco podobného bude k vidění také v anglickém Championship. Na hřiště aktuálně pátého Norwiche zavítá Stoke, tedy tým, jemuž v průběžném pořadí patří po zkompletování pátého kola až 16. příčka. Ani tady však tabulka příliš nereflektuje reálnou sílu kurzového outsidera. Stoke sice ve dvou posledních duelech podlehlo nejprve Milwallu a následně také Prestonu, v obou utkáních však měli svěřenci trenéra Alexe Neila územní převahu a vytvářeli si nebezpečnější šance.

Podle metriky očekávaných bodů se mají Potters nacházet dokonce na páté příčce. Norwich by měl být podle stejného ukazatele dokonce vedoucím celkem Championship, ale také jeho hráči umějí zaváhat. Jak se ostatně ukázalo v minulém kole, kdy odevzdali všechny body Rotherhamu.

Pořadí podle očekávaných bodů.
Pořadí podle očekávaných bodů.11Hacks / Livesport

Norwich nastupuje v aktuální sezoně v nízkém bloku a často spoléhá na protiútoky, nicméně Stoke zvládá tyto situace velmi dobře bránit. Silnou zbraní obou celků jsou ofenzivní standardní situace. Z nich ovšem na druhé straně pouštějí soupeře do obrovského množství šancí. 

Pro Stoke jsou standardky reálnou cestou k docílení branky. Norwichi v tomto ohledu velmi chybí zraněný stoper Grant Hanley, který v uplynulé sezoně vyhrával takřka 80 % vzdušných soubojů. Nastoupit by kvůli zdravotním problémům neměli ani zámořští legionáři Joshua Sargent s Onelem Hernándezem, dvojice důležitých ofenzivních hráčů.