West Ham zareagoval na potupu jasnou výhrou. Uspěl i Arsenal, šlágr branku nenabídl

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

West Ham zareagoval na potupu jasnou výhrou. Uspěl i Arsenal, šlágr branku nenabídl

Aktualizováno
První gól Arsenalu dával Gabriel Jesus.
První gól Arsenalu dával Gabriel Jesus.AFP
West Ham s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem v 17. kole Premier League zareagoval na potupný debakl 0:5 s Fulhamem z minulého týdne jasným domácím vítězstvím 3:0 nad Wolves. Roli favorita potvrdil i Arsenal, který si poradil 2:0 s Brightonem. Racci tak nenavázali na předchozí zápasy na Emirates Stadium, kde předtím třikrát v řadě zvítězili. Brentford neudržel vedení nad Aston Villou a musel se smířit s porážkou 1:2, hostí natáhli sérii soutěžních zápasů bez prohry na devět. Šlágr mezi Liverpoolem a Manchesterm United gól nenabídl.

Arsenal – Brighton 2:0

Do utkání vstoupil lépe Arsenal, hosté ale v úvodní desetiminutovce všechny závary před bránou Barta Verbruggena přečkali. Gunners byli na míči dominantní i nadále, výraznější šance však diváci na Emirates Stadium viděli až po půlhodině hry. Ve 32. minutě narýsoval Martin Ödegaard milimetrově přesný pas na Bukaya Saku, jehož zpětná pobídka našla Gabriela Martinelliho. Ten se uvnitř vápna ocitl ve ideální palebné pozici, poloprázdnou bránu ale vysoce přestřelil.

Stejný hráč se ještě před odchodem do šaten objevil v dobré příležitosti znovu, Verbruggen však jeho ránu z úhlu vyrazil. Lehce nervózní Arsenal se dočkal potřebného uklidnění po rohovém kopu v 53. minutě, kdy zůstal na zadní tyči zcela osamocený Gabriel Jesus, jenž hlavou otevřel gólový zápis utkání. Náskok domácích mohl navýšit po hodině hry Saka, jeho pumelice ale rozvlnila pouze boční síť.

V 68. minutě vyslal tvrdou ránu z hranice vápna Ödegaard, obětavý Lewis Dunk však jeho pokusu vystavil stopku intimními místy. Kapitán Brightonu zachránil svůj celek i po následném rohu, kdy z brankové čáry vyhlavičkoval jasný gól. Na konci 82. minuty mohl londýnský stánek utišit Pascal Gross, své zakončení skluzem ale poslal vedle domácí klece. V závěru zápasu pak pojistil náskok domácích z rychlého protiútoku Kai Havertz.

West Ham – Wolves 3:0

The Hammers měli od začátku více ze hry a trpělivou kombinací se snažili propracovat skrz obranu Wolves. Chyběla však přesnost v zakončení, jelikož střelci West Hamu dlouho nedokázali ohrozit brankáře Daniela Bentleyho. Ve 22. minutě se už Kladiváři prosadili, paradoxně však po rohu soupeře. Odvrácený míč dobře vyvezl Paquetá, posunul ho na Mohammeda Kuduse a ten střelou po zemi z hranice vápna otevřel skóre utkání. A ačkoliv se hosté po obdržené brance trochu probrali, ve 32. minutě Kudus opět udeřil.

Průnikovou přihrávkou ho znovu našel Lucas Paquetá a ghanský křídelník si s nájezdem na gólmana věděl rady. S koncem poločasu mohl vedení svého týmu ještě navýšit Jarrod Bowen, jeho střela mezi nohama Craiga Dawsona však skončila pouze na tyči. West Ham vstoupil do druhého poločasu pasivně a pustil soupeře do zápasu. V 58. minutě se prosadil Pablo Sarabia a domácí zachránil před snížením jen milimetrový ofsajd španělského útočníka.

O chvíli později z nadějné pozice jen těsně přestřelil Matheus Cunha. Wolves skórovat nedokázali a po chybě v rozehrávce naopak v 74. potřetí inkasovali. Svou třetí gólovou přihrávku si připsal Paquetá, který vyslal za obranu Bowena a ten si i přes pozornost dvou obránců dokázal poradit. V 81. minutě mohl vyrovnat rekord Davida Beckhama v počtu branek z přímého kopu James Ward-Prowse, z nadějné pozice ale těsně minul levou tyč.

Brentford – Aston Villa 1:2

Do utkání vstoupili dle očekávání lépe hosté. Aston Villa diktovala tempo hry, avšak domácí měli přece jen blíže k otevření skóre, když v osmé minutě z hloubi vápna vypálil Mikkel Damsgaard. Lvi z Birminghamu těžko hledali recept na zarputilou obranu Včel a do pokutového území zavítali jen zřídka. Ve 25. minutě však Pau Torres oslovil Mattyho Cashe nečekaným centrem a polský zadák pohotovou ranou jen těsně minul domácí branku.

Těsně před koncem prvního poločasu byl Brentford odměněn za svou píli. Po rohovém kopu vybojoval míč Keane Lewis-Potter a nekompromisně propálil hradbu těl před sebou. Po změně stran zůstal obraz hry naprosto identický. Villans sice oplývali vysokým procentem držení míče, ovšem prostor před gólmanem Markem Flekkenem byl střežen lépe než by svěřenci Unaie Emeryho potřebovali. V 64. minutě mohl Brentford zvýšit.

Prudkou hlavičku Yoana Wissy však dokázal Emiliano Martínez vytěsnit na rohový kop. Nicméně do statistik zápasu se zapsal jiný hráč domácích a to Ben Mee, který za nešetrný skluz viděl červenou kartu. Pak zafungovalo známé pořekadlo nedáš, dostaneš. Domácí byli za svou neproduktivitu krutě potrestáni v 78. minutě, kdy hlavičkou vyrovnal Alex Moreno. Noční můra Bees však nebrala konce, protože v 85. minutě vstřelil vítěznou branku Ollie Watkins.

Liverpool – Manchester Utd 0:0

Domácí vstoupili do utkání lépe, dlouho se jim však nedařilo přímo ohrozit bránu Rudých ďáblů. Až po čtvrthodině hry vznikl před André Onanou první závar, když kamerunský gólman nedokázal ukořistit centrovaný balon a pouze jej vyrazil před sebe. Míče se zmocnil Mohamed Salah, z bezprostřední blízkosti ovšem Onanu nepřekonal. Ve 29. minutě předvedl brankář hostů důležitý zákrok proti hlavičce Virgila van Dijka, která přišla po rohovém kopu a směřovala pod břevno.

Zpoza vápna poté vyzkoušel své štěstí Ryan Gravenberch, jenže do rány se položil jeden z obránců. Liverpool měl sice herní převahu, skórovat se mu ale v první půli nepodařilo. Druhý poločas se vyvíjel obdobně jako ten úvodní. Domácí drželi balon a kombinovali kolem šestnáctky Manchesteru. Větší šance však nepřicházely, a tak se v 68. minutě odhodlal ke střele zpoza vápna Trent Alexander-Arnold, který jen těsně minul levou tyč. Poté zahrozili Rudí ďáblové.

Rasmus Höjlund se uvolnil, nicméně sám proti Alissonovi neuspěl ani z následné dorážky. V 76. minutě se balon odrazil k Luisi Díazovi, avšak jeho ránu z otočky Onana vykryl. Ani v závěru utkání svěřenci Jürgena Kloppa nenašli správnou cestu k překonání gólmana hostů. Rudí ďáblové přitom poslední desítky sekund duelu dohrávali bez Dioga Dalota, jenž se nechal hloupě vyloučit, protože nesouhlasil s rozhodnutím sudího.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport