Materazzi exkluzivně pro Livesport: O Zidanovi, Itálii a nadějích Interu na trofeje

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Materazzi exkluzivně pro Livesport: O Zidanovi, Itálii a nadějích Interu na trofeje
Marco Materazzi v zápase mistrovství světa 2006 proti Česku.
Marco Materazzi v zápase mistrovství světa 2006 proti Česku.Profimedia
Mistr světa, vítěz Ligy mistrů a především bývalý vynikající obránce. Marco Materazzi (50) má sice u fotbalové veřejnosti pověst bouřliváka, úspěchy mu však upřít nelze. Legendární fotbalista se v exkluzivním rozhovoru pro italskou redakci Livesport Zpráv rozpovídal o šancích Interu – na zopakování finále Ligy mistrů a zisk mistrovského titulu – i o dost možná nejslavnější potyčce fotbalových dějin se Zinédinem Zidanem (50).

Ve finále mistrovství světa 2006 hrál hlavní roli – při remíze Itálie s Francií 1:1 nejprve vstřelil gól, kterým poslal zápas do prodloužení, aby následně proměnil i pokutový kop. Právě během "jeho" druhé série selhal Francouz David Trézéguet a Azzurri brali už čtvrté zlato ze světového šampionátu.

Materazzi si před 17 lety začal obrovským úspěchem budovat vitrínu, kam postupně přidal vedle Scudetta i trofej z Ligy mistrů či mistrovství světa klubů.

Nesmlouvavý obránce, který mnohdy připomínal nepřekonatelnou zeď, působil v Interu po dobu 10 let (2001 až 2011). Pro Nerazzurri byl nejen defenzivní oporou, ale rovněž jedním ze strůjců historického hattricku, který udělal ve městě módy nezapomenutelným Josého Mourinha.

José Mourinho
José MourinhoProfimedia

Ani 17 trofejí včetně indické Superligy, kterou ovládl na sklonku kariéry (2015), či gól ve finále mistrovství světa však nepřebijí moment, který Materazziho pronásleduje právě od památného berlínského finále. Do fotbalových dějin se totiž nesmazatelně vryl konflikt mezi ním a Zidanem, který ve druhém prodloužení vyvrcholil Francouzovým úderem hlavou do Materazziho hrudi.

"Nikdy jsem neměl možnost si s ním promluvit, abychom si to vyjasnili," říká v exkluzivním rozhovoru pro italskou verzi Livesport Zpráv bývalý obránce Interu a dodává: "Žádný problém ale neexistuje. Mohu mu jen pogratulovat k tomu, co jako hráč, ale i jako trenér dokázal."

Materazzi o finále MS 2006 a incidentu se Zidanem.
Livesport

Dnes už padesátiletého Materazziho stále dokáže naštvat tvrzení, že Zidanova červená karta finále rozhodla. "Pokud si i po téměř dvaceti letech myslíte, že jsme vyhráli zápas kvůli téhle epizodě, je to těžko uvěřitelné," kroutí nevěřícně hlavou a dodává dle něj skutečný důvod úspěchu: "Vyhráli jsme, protože jsme vydrželi až do 120. minuty a dobře jsme zvládli penalty."

Na poslední italský úspěch na světové scéně ale pochopitelně nikdy nezapomene: "Tak rád na to vzpomínám. Byl to skvělý tým a skvělá parta."

Ze zlatého týmu se nakonec mnoho hráčů vydalo na trenérskou dráhu. Materazzi, přestože má profesionální licenci UEFA, nikoliv. "Měl jsem možnost pracovat v Indii a i tam byl tehdy trenér jakýmsi manažerem," pokračuje bývalý skvělý obránce ve vyprávění pro italskou redakci Livesport Zpráv.

"V Itálii je vedení týmu jiné a možná i proto jsem se dostal trochu do pozadí. Navíc ta příležitost nikdy nepřišla," objasňuje Materazzi důvody, proč ve fotbalovém prostředí nepokračuje jako trenér.

Gennaro Gattuso
Gennaro GattusoProfimedia

U postranní čáry naopak pobíhají jeho krajané Fabio Grosso a Gennaro Gattuso. Oba nyní vedou francouzské týmy – Lyon, respektive Marseille. "Fabio a Rino jsou moji oblíbenci. Gattuso, na rozdíl od toho, co si možná lidé myslí, kvůli k tomu, jakým byl hráčem, nutí své týmy hrát fotbal," tvrdí Ital a dodává: "Je zřejmé, co Rino dokáže hráčům dát. Opravdu se snaží hrát fotbal."

Na rozdíl od svých bývalých spoluhráčů se dříve tvrdý obránce angažuje mimo hřiště. Materazzi se už několik let snaží pomáhat propagovat Serii A v zahraničí. Neustále tak cestuje od Spojených států po Asii jako Brand Ambassador italské ligy a historická ikona Interu.

Materazzi s trofejí pro vátěze Italského poháru.
Materazzi s trofejí pro vátěze Italského poháru.Fabio Russomando

Inter a Liga mistrů

Zatímco Materazzi v roce 2010 pozvedl nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů, současnému Interu vysněná trofej v posledním ročníku milionářské soutěže těsně unikla. Cesta do posledního finále, ve kterém Nerazzuri nakonec nestačili na Manchester City 0:1, byla ale obdivuhodná.

"Loni Inter ukázal, že si Ligu mistrů zaslouží. Mohli ji dokonce vyhrát," těší muže, který za tým z černo-modré části Milána odkopal 184 zápasů. "Pozitivní je, že Inter z toho zápasu vyšel silnější. Alespoň si to myslím. Získal sílu a nyní ví, že může vyhrát nad kýmkoli."

Materazzi o Lize mistrů.
Livesport

Jestli se Materazziho slova potvrdí, ukáže už úterní večer. Biscione totiž hostí na San Siru v důležitém duelu Benfiku. Po úvodním kole mají svěřenci trenéra Simoneho Inzaghiho na kontě bod za remízu s Realem Sociedad a domácí souboj s portugalským mistrem tak může být pro vývoj ve skupině klíčový.

Úroveň Ligy mistrů se totiž s novou sezonou ještě zvýšila a cesta do finále ve Wembley bude ještě složitější. "Úroveň Ligy mistrů se hodně zvedla a se všemi týmy to bude těžké. Inter nesmí udělat chybu a myslet si, že má jasný postup. V Evropě se může stát cokoli," upozorňuje na kvalitu soupeřů Materazzi.

"V minulosti byly i týmy, které vyhrály Ligu mistrů, přestože získaly ve skupině osm bodů. Pak se suverénně dostaly do finále. Každý zápas je třeba brát vážně, což kluci dělají. Lautaro a jeho spoluhráči vědí, že to nebude snadné, ale také vědí, že jsou silní," dodává italský mistr světa.

Scudetto na dosah

V lize zatím Inzaghiho tým odvádí dobrou práci – s výjimkou neúspěchu proti Sassuolu posbíral samá vítězství. Naposledy se při výhře 4:0 nad Salernitanou zaskvěl čtyřmi góly zmíněný Lautaro Martinez.

Po startu sezony jsou tak Nerazzurri právem pasování do role favorita na titul. Materazzi však zůstává nohama na zemi. "Favoritem je vždy tým, který vyhraje Scudetto, protože získá mentalitu, získá sílu," ukazuje na Neapol, ale vzápětí dodává: "Inter byl i před dvěma lety velmi silný a Scudetto si zasloužil. Loni měl jinou cestu, možná i kvůli odlišné přípravě podmíněné mistrovstvím světa hraným uprostřed sezony."

Spalletti je muž na správném místě

Na závěr se Materazzi zastavil i u současného italského národního týmu a jeho nového lodivoda Luciana Spallettiho, který ve funkci nahradil strůjce evropského zlata z roku 2021 Roberta Manciniho.

Ten po překvapivé zprávě v podobě rezignace a podpisu smlouvy s reprezentací Saúdské Arábie vyvolal kolem Azzurri poplach.

Luciano Spalletti
Luciano SpallettiProfimedia

Materazzi, který Manciniho velmi dobře zná, neboť pod ním hrál v Interu, zůstává nestranný: "Nemohu jeho volbu soudit, protože jen on sám ví, co v tu chvíli cítil, aby mohl přijmout takovou nabídku a opustit národní tým." Volba nového trenéra ho potěšila: "Na druhou stranu si myslím, že Spalletti je pro Itálii správný muž. Moc si přál národní tým vést, což je krásná věc."

Celá Itálie nyní žije v nové naději. V naději, že znovu prožije emoce, které jsou už dávno pryč. Takové, jaké v roce 2006 vyvolal Materazzi.