Neapol nečekaně padla v Turíně, AC Milán si připsal první venkovní výhru po třech měsících

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Neapol nečekaně padla v Turíně, AC Milán si připsal první venkovní výhru po třech měsících
Aktualizováno
Turín doma přejel mistrovskou Neapol.
Turín doma přejel mistrovskou Neapol.AFP
AC Milán vyhrál v 19. kole Serie A na hřišti Empoli 3:0 a upevnil si třetí místo v tabulce. Obranu nejhoršího domácího celku soutěže překonal už v 11. minutě Ruben Loftus-Cheek (27), jemuž po sprintu přes obránce nabídl míč Rafael Leao. První venkovní vítězství od začátku října v lize pak stvrdil z pokutového kopu Olivier Giroud (37). Nečekanou porážku 0:3 si připsala Neapol, která nezvládla svůj duel na půdě Turína, v bitvě tabulkových soupeřů zase AS Řím remizoval s Atalantou 1:1.

Empoli – AC Milán 0:3

V deštivém počasí se od úvodního výkopu dařilo lépe hostům. Po neproměněných šancích Tijjaniho Reijnderse a Davideho Calabrii se v 11. minutě prosadil přízemní střelou k tyči Loftus-Cheek, jenž těžil z rychlosti a milimetrového pasu Leaa. Zajímavou možnost ke zvýraznění náskoku Rossoneri měl Theo Hernández, který individuální akci z levého kraje zakončil pouze slabou ranou doprostřed brány.

AC se ovšem druhého gólu dočkalo záhy po odehrané půlhodině. Youssef Maleh trefil míč ve vápně rukou a Giroud dostal možnost zahrávat penaltu. Tu zkušený Francouz proměnil nechytatelným projektilem do horního rohu.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Empoli si svou první velkou příležitost vypracovalo v 51. minutě, kdy se ke střele přes obránce odhodlal Tommaso Baldanzi. Proti jeho pokusu ale bezpečně zasáhl Mike Maignan. Po hodině hry mohl přidat třetí gól Miláňanů Christian Pulišič, centr aktivního Leaa ale nasměroval pouze k připravenému brankáři domácích.

V 71. minutě zahrozili opět Azzurri. Ránu Mattea Cancellieriho vyrazil Maignan a následnou dorážku zablokoval dobře postavený Hernández. Cancellieri usiloval o kontaktní gól i o chvíli později, brána AC mu ovšem zůstala až do závěrečného hvizdu zavřená. Naopak v 88. minutě ještě potěšil hostující kotel 19letý Traoré, který rozvlnil síť střelou na zadní tyč.

Turín – Neapol 3:0

Utkání začali aktivněji domácí, ale střela Nikoly Vlašiče z osmé minuty mířila jen těsně vedle. Stejný hráč se o 13 minut později ocitl v ještě větší příležitosti, ovšem z hranice malého vápna vystřelil jen nad branku Pierluigiho Golliniho.

Gli Azzuri o sobě poprvé dali vědět vzápětí, jenže Giacomo Raspadori nevyzrál na Vanju Milinkoviče-Saviče a při další možnosti italský útočník mířil jen do boční sítě. Ve 43. minutě se dočkali gólu Býci, když se po přímém kopu šťastně odrazil míč k Antoniu Sanabriovi, který jej už neměl problém uklidit za záda Golliniho.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Další problém nastal pro Partenopei v 50. minutě, když Pasquale Mazzocchi po pár minutách na hřišti nešetrně fauloval Valentina Lazara a po zásluze si od rozhodčího vysloužil červenou kartu. Granata o chvíli později využila přesilovku, když se Vlašič uvolnil na hranici vápna a svou střelou nedal brankáři hostů šanci.

Turíňané nepolevovali a mohli zvýšit svůj náskok, avšak Sanabria ani Zapata nedokázali zblízka prostřelit Golliniho. Mnohem úspěšnější byl Alessandro Buongiorno, jenž po rohovém kopu hlavičkoval naprosto přesně do pravého horního rohu branky.

Udinese – Lazio 1:2

Fotbalisté Lazia navázali na dobrou formu i v novém roce, když porazili Udinese na jeho půdě 2:1. Vyrovnaný duel gólově otevřel už ve 12. minutě Luca Pellegrini, pro kterého šlo o vůbec první zásah v nejvyšší italské soutěži. Tři body však hostům zařídila až trefa Matíase Vecina v 76. minutě duelu.

Biancocelesti tak na hřišti bíločerných neprohráli od roku 2013 a zároveň se díky třetí výhře v řadě posunuli alespoň dočasně na šesté místo v tabulce. Domácí naopak zůstávají i nadále velmi blízko sestupovému pásmu.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Salernitana – Juventus 1:2

Ve čtvrté minutě střílel zpoza vápna Junior Sambia, jenže Wojciech Szczesny projektil mířený k levé tyči lapil. Na druhé straně se na centrovaný balon vyšplhal Weston McKennie, ovšem i Benoit Costil vytáhl povedený zákrok.

Zebry zůstaly po většinu poločasu u míče, k vážnému zakončení se však nedopracovaly. Naopak v závěru první půle udeřili domácí. K rychlému protiútoku se připojil Giulio Maggiore, jenž z bodu pro penaltu zamířil přesně do levé šibenice.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Hosté nehodlali z utkání odejít s prázdnou, což ukazovali od začátku druhé půle. McKennie si naskočil na centr, ale hlavičku usměrnil jen vedle pravé tyče. V 53. minutě fauloval Maggiore před vlastním vápnem a vysloužil si od sudího druhou žlutou kartu. Salernitana tak ztratila jednoho muže, čehož hráči Staré dámy využili po hodině hry.

Vlahovič sice netrefil balon ideálně, napomohl však k tomu, aby se odrazil až k Ilingu Juniorovi, jenž pumelicí prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Granata se mohla vzápětí vrátit do vedení, ale Szczesny výborně zakročil proti ráně Domagoje Bradariče. Dlouho to vypadalo, že hosté přesilovku nevyužijí naplno. Vše změnil až začátek nastavení, ve kterém si Vlahovič naskočil na centrovaný míč a rozhodl.

AS Řím – Atalanta 1:1

Hosté se ujali vedení hned v osmé minutě, kdy zakončil jednoduchou akci po centru Alekseje Mirančuka hlavičkující Koopmeiners. Poté se hráči obou celků dopustili chyb ve středu hřiště a ve světlech reflektorů se ocitli oba brankáři. V prvním případě Lukaku nasměroval balon tvrdou střelou přímo do Marca Carnesecchiho a vzápětí vyslal ještě prudší projektil Charles De Ketelaere, kterého fantasticky vychytal Rui Patrício.

AS spalovalo jednu za šanci za druhou, a tak si muselo pomoct až penaltou. Po nepřesvědčivém vyběhnutí Carnesecchiho schytal faul šlapákem dorážející Rick Karsdorp a následně se z bílého puntíku střelou k tyči nemýlil Dybala.

Tabulka Serie A.
Tabulka Serie A.Livesport

Do druhého dějství naskočil při své premiéře v dresu Římanů i 18letý host z Juventusu Dean Huijsen, jenž by měl vyřešit potíže Giallorossi ve středu obrany. A právě mladý Nizozemec dostal v 56. minutě pod tlak Emila Holma, který si divže nevstřelil vlastní gól. Carnesecchi pečlivě napravoval své zaváhání z první půle i nadále, protože po hodině hry se štěstím vykryl také volej Dybaly.

V závěru se Mourinho snažil impulzivním způsobem namotivovat své svěřence k tlaku, hosté si ovšem remízový stav pohlídali. Svůj podíl na tom měl i Lukaku, který po přihrávce od Lorenza Spinazzoly nasměroval balon z nadějné pozice několik metrů nad bránu. Portugalský stratég navíc po celozápasových protestech v nastavení obdržel zaslouženou červenou kartu.

Tabulka Serie A