Události Serie A: Tenis ve Veroně, neporazitelná Salernitana i titul po 33 letech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Serie A: Tenis ve Veroně, neporazitelná Salernitana i titul po 33 letech
Lautaro Martínez se prosadil ve Veroně hned dvakrát.
Lautaro Martínez se prosadil ve Veroně hned dvakrát.AFP
Po dlouhých 33 letech si fanoušci v Neapoli znovu oficiálně prožili mistrovskou radost, když letos dominantní Partenopei uhráli ve čtvrtek večer klíčový bod v Udine. Zatímco na jihu Itálie vypukly oslavy, seveřané jsou i nadále ponořeni do výjimečně vyrovnaného boje o poháry, který nabídl další zápletky. A co dalšího přineslo 33. kolo italské Serie A?

Inter je zpátky. Tenisový výsledek 6:0 ve Veroně naznačil, že kouč Simone Inzaghi dokázal své svěřence připravit na vrchol sezony na výbornou. Třetí výhra v řadě, ve kterých Inter nasázel dohromady 12 branek, ho totiž posunula na cennou čtvrtou pozici, na níž si dokonce vytvořil dvoubodový náskok. A to ještě do minulého zápasu vstupoval s nožem na krku z průběžné sedmé pozice. 

Pokud by snad někdo chtěl 12 vstřelených gólů proti Empoli, Laziu a Veroně podceňovat, pak stojí za připomenutí fakt, že předtím se Inter na stejný počet tref skládal dlouhých 14 zápasů. Jen, co Inzaghi povzbudil belgického obra Romela Lukaka, který dvakrát skóroval v Empoli, udělal stejnou práci s Edinem Džekem

K sobotnímu klíčovému klání s AS Řím Josého Mourinha, kterého trápí početná marodka a vyčerpání hráčů, tak Nerazzurri pojedou v dobré náladě. A ta bude potřeba, protože věhlasná římská lavička udělá vše proto, aby Inter rozhodila. V aktuálně skončeném kole se o tom přesvědčila Monza, kde se Mourinho na neoblíbeného sudího nachystal s nastrčeným mikrofonem, aby se mu zase nemohlo křivdit.

José Mourinho o rozhodčím a skrytém mikrofonu.
José Mourinho o rozhodčím a skrytém mikrofonu.Livesport / AFP

Stejně ho ale po zápase stačil označit za nejhoršího rozhodčího na světě, což ale v žádném případě nekvitoval trenér Monzy. Ten naopak označil chování římské lavičky za skandální a dodal, že něco takového v životě neviděl. Raffaele Palladino pochopitelně narážel na neustálé vyskakování, vybíhání směrem k hřišti ve vyšším počtu osob a rozporování jakéhokoliv rozhodnutí. 

Ale zpátky k Inzaghimu. Obrovská ztráta na Neapol je samozřejmě pro největšího favorita na zisk titulu neomluvitelná, ale způsob, jakým kouč Interu dokázal zareagovat na nepříjemně se vyvíjející jarní část sezony stojí za zmínku. Neustále se říkalo, že Inzaghi má problémy se střídáním a rotací sestavy. Ve Veroně se toho ale nebál a nasadil šest nových hráčů oproti víkendovému duelu s Laziem, čehož by si nikdo vzhledem k výsledku a výkonu týmu ani nemusel všimnout. 

Výsledky 33. kol Serie A.
Výsledky 33. kol Serie A.Livesport

Dále se mu vyčítala malá flexibilita a snadná čitelnost jeho rozestavení 3-5-2. Ve Veroně ale nastoupili tři tvořiví záložníci vedle sebe (Calhanoglu, Brozovič, Mkhitaryan) a odpočívající Nicolò Barella nikomu se svou tvrdou hrou rázem nechyběl. 

Simone Inzaghi se pod palbou kritiky (i z vlastních řad) dokázal bleskově zlepšit a rázem se zdá, že svůj tým vede k úspěšnému zvládnutí velkého milánského derby, které bude na programu už příští týden v semifinále Ligy mistrů. A důvodem jistě není speciální motivace v podobě 2 milionů eur, které si celý tým rozdělí v případě, že sezonu zakončí lépe než jeho odvěký rival. 

Vítězem kola je ale stejně trenér Luciano Spalletti, který ukončil historicky druhé nejdelší čekání mezi dvěma mistrovskými tituly v celé Serii A. Neapol ten předchozí slavila na konci dubna 1990, tedy před 33 lety. Delší čekání pak pamatují pouze v Římě, mezi jehož triumfy v letech 1942 a 1983 uběhlo ještě o osm roků více.

Ihned po závěrečném hvizdu vnikli fanoušci Neapole na hřiště.
Marco Romandini

V Neapoli se oslavy chystaly už v neděli, ale definitivní tečka za sezonou nakonec přišla o 840 km dál v severoitalském Udine. Právě zde přitom v roce 1985 legendární Diego Maradona vstřelil v barvách Neapole svůj první gól za pomoci Boží ruky. Ten slavnější na MS měl teprve přijít. Jeho velkého rivala Zica to tehdy ale stejně rozčílilo tak, že dostal stopku na čtyři zápasy.

V Udine skončila i 22 let dlouhá dominance severoitalských klubů, které si mezi sebou předávaly mistrovské tituly od roku 2001, kdy se naposledy radoval AS Řím. S gratulací teď ale přispěchali i jejich zástupci. Ozval se například i Silvio Berlusconi, který nezapomněl dodat, že Neapoli fandil i proto, že se celý život považuje za Napoletánce narozeného v Miláně. Boj o přízeň voličů zkrátka nezná hranic.

Tabulka Serie A.
Tabulka Serie A.Livesport

Hráč kola

Vyrovnávací trefa v minulém kole na půdě Neapole byla evidentně jen zahřívací – Boulaye Dia si totiž v tom následujícím smlsnul na obraně Fiorentiny, které nasázel hned tři branky. Šestadvacetiletý Senegalec si tak po utkání spokojeně odnášel míč na památku, a kromě hattricku slavil i milník 15 branek hned ve své první sezoně v Serii A.

Tím navíc překonal historicky nejlepší výkon Marca Di Vaia, který v ročníku 1998/99 vstřelil v dresu Salernitany v nejvyšší soutěži 12 gólů. Jihoitalský celek sice navzdory mohutnému snažení svého kanonýra nevyhrál (3:3), ale další remíza jen prodloužila jeho úctyhodnou deset zápasů trvající sérii bez prohry. Potrestaný kouč Paulo Sousa musel být na tribuně celkem spokojen. 

Gól kola

Ze zimního spánku se povedenou trefou z hranice pokutového území probral klíčový útočník Juventusu Dušan Vlahović, který zajistil svému týmu výhru 2:1 nad Lecce. Pro srbského střelce šlo o první ligový zásah od 7. února, kdy se dvakrát trefil do sítě Salernitany a od té doby se trápil a musel snášet neutichající kritiky na svou hru.

Juventus díky němu teď ukončil čtyři zápasy dlouhé čekání na výhru a získal cenné body v boji o Ligu mistrů. Na třetím místě má teď pětibodový náskok na pátou Atalantu, ale v příštím kole hraje právě v Bergamu. A vzhledem k tomu, že soupeř má o poznání lepší formu i střeleckou fazónu, nečeká Massimiliana Allegriho nic lehkého.