Fenerbahce v Superpoháru nasadilo na protest mládežnický tým, zápas skončil v první minutě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fenerbahce v Superpoháru nasadilo na protest mládežnický tým, zápas skončil v první minutě

Hráči mládežnického týmu Fenerbahce.
Hráči mládežnického týmu Fenerbahce.Profimedia
Turecko řeší další fotbalový skandál. Místem protestu Fenerbahce se stal zápas Superpoháru ve městě Sanliurfa nedaleko hranic se Sýrií. Istanbulský klub se rozhodl demonstrovat svou nespokojenost s děním v Turecké fotbalové asociaci tím, že proti Galatasarayi nasadil tým do 19 let. Po rychlém úvodním gólu Maura Icardiho (31) pak hráči Fenerbahce odešli ze hřiště.

Zápas o turecký Superpohár mezi Galatasarayem a Fenerbahce byl naplánován do města Sanliurfa, vzdáleného 1200 kilometrů jihovýchodně od Istanbulu. Začal ve 20:30, ale už po minutě za stavu 1:0 pro Galatasaray skončil.

Už předem bylo jasné, že půjde o výjimečný zápas. Fenerbahce se netajilo tím, že k utkání vyšle na protest Turecké fotbalové asociaci pouze svůj mládežnický tým. Klub z asijské části Istanbulu se totiž cítí být ze strany TFF dlouhodobě znevýhodňován.

Tentokrát nastal problém kvůli zamítnuté žádosti Fenerbahce o odložení termínu Superpoháru s ohledem na utkání čtvrtfinále Konferenční ligy, ve kterém čeká ve čtvrtek Fenerbahce zápas na hřišti Olympiakosu Pireus

Trenér Ismail Kartal nominoval k zápasu pouze hráče mladší 19 let a celkem odletělo do Sanliurfy jen 15 fotbalistů, včetně dvou brankářů. Už dříve se objevovaly spekulace, že Fenerbahce nebude chtít odehrát celý zápas a fotbalisté opustí hřiště brzy. Nakonec se hrálo jen 50 sekund, po gólu Maura Icardiho sice měli mladíci rozehrávat, k tomu ale nedošlo. Trenér tým stáhl z hrací plochy. Po 101 sekundách pak sudí Bayarslan zápas předčasně ukončil.

Prezident Fenerbahce Yildirim Ali Koc na klubovém webu následně napsal prohlášení, ve kterém podrobně popsal údajně nespravedlivé události, které jeho klub v posledních letech poškozovaly. "Je čas na reset tureckého fotbalu," sdělil Koc.

Už na začátku minulého týdne klub zvažoval vystoupení z turecké Süper Lig. Důvodem byl incident při venkovním utkání na hřišti Trabzonsporu, kde fanoušci domácího týmu po zápase vtrhli na hřiště a napadli několik hráčů Fenerbahce. Zatímco domácí klub dostal trest odehrání 6 zápasů bez diváků, distancováni byli dva hráči Fenerbahce Irfan Can Egribayat a Jayden Oosterwolde.

Ani druhý pokus nevyšel

Původně se měl hrát turecký Superpohár 29. prosince 2023 v Saúdské Arábii, jenže kvůli plánované poctě bývalému prezidentovi a zakladateli Turecka Mustafovi Kemalu Atatürkovi, kterou arabští pořadatelé odmítli, se nakonec oba týmy rozhodly k zápasu nenastoupit.