Fotbalový víkend ONLINE: Coufal kvůli vyloučení nedohrál, Lingr dal druhý gól sezony

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fotbalový víkend ONLINE: Coufal kvůli vyloučení nedohrál, Lingr dal druhý gól sezony

Aktualizováno
Coufal (vpravo) dostal proti Sheffieldu United dvě žluté karty v nastavení a byl vyloučen.
Coufal (vpravo) dostal proti Sheffieldu United dvě žluté karty v nastavení a byl vyloučen.AFP
Z krátké zimní přestávky se probrala většina soutěží, v Pobřeží slonoviny navíc probíhá Africký pohár národů a v Kataru mistrovství Asie. Aby vám neunikly podstatné informace a zároveň jste se dozvěděli novinky z útrob stadionů, sledujte speciál Livesport Zpráv, který mapuje nejzajímavější fotbalové dění nejen očima dat.

21. LEDNA

23:12Girona v 21. kole La Ligy díky hattricku Arťoma Dovbyka během šesti minut porazila Sevillu 5:1 a posunula se zpět do čela tabulky.

22:02 – Milánské AC v sobotu udolalo Udinese 3:2 a jedno jubileum díky tomu oslavil Stefano Pioli. Holohlavý kouč vedl Rossoneri už ve 166 zápasech Serie A, v rovné stovce případů se pak radoval z tříbodového zisku.

21:58 – Barcelona v nedělním utkání La Ligy skolila venku Betis 4:2, a to především díky španělskému křídelníkovi Ferránovi Torresovi. Ten v Seville zkompletoval hattrick, zároveň se podílel i na čtvrtém gólu svého týmu asistencí. Stal se tak v letošní sezoně španělské nejvyšší soutěže teprve druhým hráčem, jemuž se v zápase podařilo zaznamenat čtyři "kanadské body", a to po útočníkovi Rodrygovi z Realu Madrid. Mít prsty ve čtyřech trefách v jednom utkání se mimochodem Torresovi povedlo vůbec poprvé za dosavadních 240 kariérních utkání.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

21:40 – Jen šest minut potřeboval v utkání se Sevillou na hattrick ukrajinský útočník Girony Artem Dovbyk. Šestadvacetiletý útočník přišel do týmu komety letošní sezony La Ligy v létě za sedm milionů eur. Aktuálně je se 14 góly a pěti asistencemi nejrpoduktivnějším hráčem soutěže. Stejně branek jako on má na kontě jen Jude Bellingham.

21:22Mohamed Salah se ze svalového zranění utrpěného při Africkém poháru národů v zápase proti Ghaně bude zotavovat v mateřském klubu, řekl po utkání s Bournemouthem trenér Liverpoolu Jürgen Klopp. Pokud bude rehabilitace probíhat podle plánu a Egypt se dostane do finále soutěže, je podle německého kouče možné, že se 31letý útočník ještě na turnaji v dresu národního týmu objeví.

20:48 – Fotbalisté Toulouse své loňské překvapivé vítězství ve Francouzském poháru neobhájí. Prvoligový tým vypadl ve 4. kole po porážce 3:4 po penaltách na hřišti Rouenu ze třetí nejvyšší soutěže. V rozstřelu padlo rozhodnutí až ve 12. sérii.

20:31Ivan Toney se po osmi měsících vrátil na hřiště a hned se prosadil v sobotním utkání s Nottinghamem Forest, které Brentford ovládl 3:2. Míč si ovšem před exekucí standardní situace, z níž padl gól, posunul nedovoleným způsobem, poražený celek kvůli tomu napsal dopis vedoucímu komise anglických rozhodčích Howardu Webbovi. Dožaduje se v něm vysvětlení celé situace.

20:14 – Fotbalisté Tanzánie remizovali ve druhém kole skupiny F Afrického poháru národů se Zambií 1:1. Zřejmě největší outsider turnaje se musel obejít bez svého hlavního kouče, který dostal za kritiku Maročanů a jejich údajného ovlivňování výběru rozhodčích od disciplinární komise osmizápasový distanc, načež jej suspendovala i národní asociace. Na nepřízeň sudího si však Taifa Stars tentokrát nemohli stěžovat, protože chvíli po úvodním zásahu Simona Msuvy obdržel velmi přísnou druhou žlutou kartu Zambijec Rodrick Kabwe. Tanzánci nicméně vedení neudrželi, protože se chvíli před koncem prosadil útočník Leicesteru Patson Daka

19:57Isco vstřelil dvě branky v jednom utkání poprvé od října 2017, kdy se mu tento kousek povedl proti Espanyolu. V neděli večer se jeho terčem stala Barcelona, proti které se navíc prosadil poprvé v kariéře. Přitom proti ní nastoupil už po 19.

19:15Darwin Núñez vstřelil krátce po změně stran v zápase Liverpoolu na hřišti Bournemouthu svůj 100. gól v seniorském fotbalu, v závěru utkání pak přidal ještě jeden. Nejvíce jich zaznamenal v dresu Benfiky (48), druhý největší počet dal právě za celek ze severozápadu Anglie (25).

18:51 – Real Madrid porazil ve 21. kole La Ligy Almeríu 3:2. Bílému baletu se absolutně nepovedl první poločas, když hned dvakrát inkasoval a zároveň ani jednou nevystřelil přímo na bránu. Takto hororový start utkání na svém stadionu prožil poprvé za minimálně 20 let. Po změně stran se však obrovský favorit zápasu oklepal a s vypětím všech sil otočil skóre. Reportáž ze zápasu si můžete přečíst v článku.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

18:28 – Od sezony 2006/2007, kdy se začala sbírat detailní data o zápasech, je gól Olivera McBurnieho ze 103. minuty zápasu mezi Sheffieldem United a West Hamem tím nejpozději vstřeleným. Dosud toto prvenství držel Dirk Kuyt, jenž dal gól v zápase Liverpool – Arsenal v dubnu 2011 v čase 101 minut a 48 sekund.

17:42 – Maroko ve svém druhém zápase na Africkém poháru remizovalo v rámci skupiny F s Demokratickou republikou Kongo 1:1. Více o zápase si můžete přečíst v článku.

17:33 – Brémy v 18. kole Bundesligy šokovaly zaplněnou Allianz Arenu, když si z trávníku Bayernu Mnichov odvezly vítězství 1:0. Werder si připsal tříbodový zisk ze vzájemného utkání poprvé od roku 2008.

17:18Ben Brereton Díaz se sice narodil v anglickém městě Stoke-on-Trent a v mládežnických kategoriích nastupoval právě za tuto zemi, na seniorské úrovni ovšem zvolil rodiště své matky Chile. Když se tak trefil do sítě West Hamu, stal se 10. hráčem v historii reprezentujícím tuto jihoamerickou zemi, jenž se v Premier League prosadil.

17:00Vladimír Coufal utkání na půdě Sheffieldu United nedohrál. Český obránce ve službách West Hamu ve čtvrté minutě nastavení inkasoval žlutou kartu, o tři minuty později si vykoledoval druhou a musel se poroučet z hrací plochy. Domácí tým poté v závěru nastavení srovnal na 2:2.

16:50 – Z penaltového puntíku poslal na půdě Sheffieldu United v neděli West Ham do vedení James Ward-Prowse. Kromě toho, že se v Premier League trefil už po třiapadesáté, vylepšil unikátní statistiku. Rovnou 58,5 procenta svých gólů vstřelil totiž právě z pokutových a přímých volných kopů. Žádný jiný hráč s více než 50 zásahy v soutěži na kontě se takovým poměrem pochlubit nemůže.

16:27Ondřej Lingr dal svou druhou branku v dresu Feyenoordu. Český záložník nastoupil k utkání na půdě Vitesse, na trávník se dostal v 80. minutě a tři minuty nato poslal svůj tým do vedení 2:1. O dvě minuty později na trávník vtrhli domácí fanoušci a duel musel být přerušen.

16:05 – Ajax získal Jordana Hendersona z Al Ettifaqu už ve čtvrtek, na debut si však anglický reprezentant může počkat až do února. Důvodem je problém se zajištěním pracovního povolení kvůli vystoupení Spojeného království z Evropské unie.

15:30 – Fotbalisté PSV Eindhoven ztratili v 18. kole nizozemské ligy první body v sezoně a přišli o unikátní vítěznou sérii. Úřadující vicemistr a suverén soutěže remizoval 1:1 v Utrechtu. PSV vyhrálo všech 17 předchozích zápasů v tomto ročníku Eredivisie, čímž vyrovnal vlastní rekord ze sezony 1987/88.

Za absolutním maximem v počtu vítězství v průběhu jediného ročníku tým z Eindhovenu zaostal o dvě výhry – Ajax Amsterdam s legendárním Johanem Cruyffem v sezoně 1971/72 natáhl úspěšnou sérii na 19 zápasů.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

12:50 – Freiburg v sobotu porazil Hoffenheim (3:2), proti němuž se na dvou gólech podílel Vincenzo Grifo (1+1). Třicetiletý křídelník se stal prvním hráčem v historii bádenského klubu, jenž se v německé nejvyšší soutěži podílel na 100 brankách (od sběru těchto údajů v sezoně 2004/05).

09:15 – Včerejší výhrou na hřišti RB Lipsko (3:2) prodloužil Leverkusen neporazitelnost v sezoně na 27 zápasů (24-3-0) – delší sérii z bundesligových klubů zapsal pouze Bayern Mnichov (32 utkání v letech 2019 až 2020).

20. LEDNA

22:13 – Utkání mezi Udinese a AC Milán muselo být na zhruba deset minut přerušeno, a to kvůli rasistickým pokřikům domácích fanoušků směrem k brankáři Mikeu Maignanovi. Ten se po urážkách rozhodl opustit hřiště a zápas se dohrával až poté, co se vrátil. "V tomto sportu není žádný prostor pro rasismus, je to šok. Jsme s tebou, Mikeu," stojí na profilu AC Milán na sociální síti X.

20:50Brentford ukončil pětizápasové čekání na bodový zisk, když na svém stadionu zdolal Nottingham 3:2. K důležitému vítězství pomohl navrátilec Ivan Toney, který několik měsíců chyběl kvůli sportovnímu sázení. Svým zásahem v 19. minutě chytře srovnal na 1:1 z přímého kopu.

20:38Leverkusen s českým útočníkem Patrikem Schickem zvítězil 3:2 v Lipsku a i po 18. kole udržel neporazitelnost v soutěži. Výhru zařídil až v nastavením čase prvním zásahem sezony Ekvádorec Piero Hincapie.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

20:30 – Třetí tým La Ligy Athletic Bilbao ve 21. kole podlehl 0:1 domácí Valencii a prohrál po 14 soutěžních zápasech. Jedinou branku vstřelil Hugo Duro v 61. minutě.

20:01 AS Řím ve 21. kole zdolali doma 2:1 Veronu, vítěznou premiéru na lavičce prožil trenér Daniele De Rossi, který na začátku týdne nahradil odvolaného Josého Mourinha. Branky dali Romelu Lukaku a Lorenzo Pellegrini.

17:35 – V Cádizu skončil po čtyřměsíčním čekání na vítězství ve španělské lize trenér Sergio González. Vedení klubu kouče propustilo den po prohře 0:1 s Alavésem, po němž je mužstvo z přístavního města stále v zóně ohrožené sestupem.

Cádiz na výhru čeká pořádně dlouho.
Cádiz na výhru čeká pořádně dlouho.Livesport

17:30 – Reprezentant Václav Černý skóroval v Bundeslize ve druhém utkání za sebou, v 18. kole pomohl Wolfsburgu k remíze 1:1 na hřišti Heidenheimu. Více o zápase v článku.

17:10 – Velmi dobře načala přípravu před startem jarní části pražská Sparta, na Letné porazila Kodaň 2:0. Zápas rozhodl v 17. minutě Victor Olatunji, pojistku přidal po změně stran Jan Kuchta. Od 26. minuty hráli hosté bez vyloučeného Denise Vavra.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

16:25Arsenal ve 21. kole Premier League zvládl dobře první poločas proti Crystalu Palace, vsítil během něho dvě branky, přičemž hned ta první padla přímo po rohovém kopu. The Gunners tak zapsali na své konto již devátý přesný zásah z této standardní situace, nikdo v rámci ligového pelotonu nezaznamenal větší počet. Zároveň se pro ně jednalo o desátý gól, kterého bylo dosaženo hlavou, a ani v tomto ohledu nemají v anglické nejvyšší soutěži konkurenci.

15:40 – Fantastickým způsobem vstoupil do jarní fáze sezony Václav Černý. Poté, co se před týdnem trefil do sítě Mohuče, se mu to povedlo i v sobotním zápase proti Heidenheimu, kdy poslal Wolfsburg do vedení 1:0. Pro českého záložníka je to třetí bundesligový gól. Utkání jste mohli sledovat živě na Livesport.cz.

Statistiky hráče.
Statistiky hráče.Livesport

14:44Bohemians 1905 si v přípravě znovu zastříleli proti druholigovému soupeři. Pražané v závěrečném třetím utkání Tipsport ligy deklasovali Žižkov 6:0 a navázali na drtivou výhru 7:0 nad Vlašimí. Ve stejném turnaji zvítězila i Olomouc, která porazila Prostějov 3:2. Ostrava na úvod přípravy remizovala s lídrem druhé ligy Vyškovem bez branek. Další výsledky Tipsport ligy najdete zde.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

14:00Islam Slimani v průběhu tohoto týdne odehrál stý zápas za alžírskou reprezentaci. Útočník oslavil jubileum v souboji s Angolou (1:1), se 49 góly je nejlepším střelcem africké země.

13:30 – Inter Milán před sebou má finále Superpoháru proti Neapoli a o to by mohl přijít Hakan Calhanoglu. Start tureckého záložníka je ohrožen, fotbalistu limituje svalové zranění.

12:30 – Alžírský trenér fotbalistů Tanzanie Adil Amrúš dostal za své výroky o Maroku na mistrovství Afriky dlouhý disciplinární trest a pokutu. Vedení tanzanského fotbalu ho poté suspendovalo, ve zbytku turnaje v Pobřeží slonoviny tým povede dosavadní asistent Hemed Suleiman. Amrúš si v televizním rozhovoru po středeční porážce 0:3 s Marokem postěžoval, že semifinalista posledního mistrovství světa zneužívá svou moc v africkém fotbale a mimo jiné si vybírá rozhodčí, kteří pískají jeho zápasy. "A my ostatní jsme jen diváci," uvedl Amrúš. 

Od disciplinární komise africké konfederace dostal trenér po stížnosti Maročanů osmizápasový distanc a pokutu 10 tisíc dolarů. Tanzanský svaz následně oznámil, že kouče suspendoval.

10:20 – Zranění stehenního svalu vyřadí egyptského fotbalistu Mohameda Salaha minimálně na dva zápasy. Na africkém šampionátu tak přijde o klíčový zápas s Kapverdami, který sedminásobní šampioni potřebují vyhrát, aby po dvou remízách měli jistotu postupu ze skupiny. V případě úspěchu by kapitán přišel i o osmifinálový duel. Oznámili to zástupci egyptského svazu. Více informací najdete v článku.

19. LEDNA

19:41 – Atlético Madrid se bude muset obejít bez obránce Césara Azpilicuety. Podle vedení španělského klubu si hráč ve čtvrtečním utkání domácího poháru poranil meniskus a čeká ho zatím nespecifikovaná pauza. Čtyřiatřicetiletý hráč si zranil koleno v prodloužení osmifinálového duelu s Realem Madrid, který Atlético vyhrálo 4:2.

17:56 – Fotbalisté Kapverd si jako první na africkém šampionátu zajistili postup do vyřazovací fáze. V druhém utkání skupiny B porazili Mosambik hladce 3:0 a po druhém vítězství mají jisté první místo v tabulce.

Tabulka skupiny B.
Tabulka skupiny B.Livesport

17:50 – Pokutu ve výši 65 tisíc eur dostal Wolfsburg. Bundesligový klub pyká za opakované nevhodné chování fanoušků, kteří se provinili hned ve třech případech.

16:45Ivan Toney bude v sobotu v Premier League kapitánem Brentfordu v domácím utkání s Nottinghamem Forest. Útočník se na hřišti ukáže poprvé po osmiměsíčním zákazu činnosti za porušení pravidel o hazardu. Více informací najdete v článku.

15:30 – Fotbalisté Iráku porazili poprvé po 42 letech Japonsko a díky výhře 2:1 si jako první ze skupiny D zajistili postup do osmifinále asijského šampionátu v Kataru. Favorizované Japonsko zůstalo po dvou zápasech na třech bodech. Irák dosáhl na druhou výhru na turnaji díky dvěma trefám Ajmána Husajna v prvním poločase. Japonsko se prosadilo až v nastaveném čase zásluhou hlavičky Watarua Enda. Dalšími dvěma týmy ve skupině jsou Vietnam a Indonésie, které na úvod prohrály.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

15:20 – Kyperská fotbalová asociace dnes po sérii násilností zakázala pro zbytek sezony vstup na prvoligové stadiony fanouškům hostujících týmů. Opatření platí také pro všechna čtvrtfinále a semifinále poháru a pro nelepších osm týmů druhé ligy.

Svaz rozhodl o zákazu hostujících fanoušků jednomyslně poté, co hráčská unie uvedla, že se fotbalisté na hřišti a mimo něj necítí bezpečně. Šéf unie Spyros Neophytides varoval, že pokud by svaz nepodnikl potřebné kroky, mohlo by dojít k hráčskému bojkotu.

14:00 – Zápas Gentu s Maccabi Haifa v Evropské konferenční lize se kvůli obavám o bezpečnost během izraelsko-palestinského konfliktu uskuteční bez diváků. Rozhodl o tom starosta Gentu Mathias de Clercq na doporučení místní policie. Utkání 2. kola je na programu 21. února.

12:05Tomáše Čvančaru po přestupu ze Sparty do Gladbachu brzdí zdravotní problémy a další si přivodil tento týden během jednoho z tréninků. Český útočník si bude muset několik týdnů počkat na první jarní start, natrhl si totiž vazy v kotníku. Více informací najdete v článku.

11:20 – José Mourinho byl v úterý propuštěn z funkce trenéra AS Řím a bez práce by mohl být jen několik dní. Portugalský kouč má údajně namířeno do Saúdské Arábie, kde se podle médií dohodl na angažmá v celku Al Shabab.

11:05Eduardo Camavinga nedohrál včerejší pohárový zápas s Atlétikem. Záložník Realu Madrid si v prodloužení poranil koleno, s nímž marodil už od poloviny listopadu.

08:00 – Obránce či záložník Luboš Kubík, který 20. ledna oslaví šedesátiny, patřil v 90. letech k vůdčím osobnostem československé a později české reprezentace. Na MS 1990 v Itálii přispěl gólem k postupu do čtvrtfinále, na Euru 1996 v Anglii se podílel na senzačním stříbru. Celkem za národní tým odehrál 56 zápasů (z toho sedm jako kapitán) a vstřelil 13 branek. Během své bohaté kariéry si vyzkoušel angažmá v Itálii, Francii, Německu i USA. Velkou pozornost vyvolal v roce 1988, kdy společně s další slávistickou legendou Ivem Knoflíčkem opustili během soustředění Slavie v Západním Německu tým s rozhodnutím emigrovat.

Zmínky