Francie – Austrálie pohledem dat. V čem je Giroud dostatečnou náhradou za Benzemu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francie – Austrálie pohledem dat. V čem je Giroud dostatečnou náhradou za Benzemu
Aktualizováno
Francie – Austrálie pohledem dat. V čem je Giroud dostatečnou náhradou za Benzemu
Francie – Austrálie pohledem dat. V čem je Giroud dostatečnou náhradou za BenzemuProfimedia
Jasně nalinkované složení francouzského týmu pod vedením Didiera Deschampse dostalo jen pár desítek hodin před úvodním utkáním proti Austrálii vážnou trhlinu. A to doslova. Držitel Zlatého míče Karim Benzema (34) si poranil čtyřhlavý stehenní sval a na turnaji se nepředstaví. Na to, co to pro obhájce titulu znamená, se podívali datoví odborníci z české analytické společnosti 11Hacks.

Benzema je střelcem první kategorie. Kapitánovi Realu Madrid matematická metrika očekávaných branek, která hodnotí kvalitu vytvořených střeleckých příležitostí, přisoudila v posledních třech sezonách La Ligy dohromady 50,78 zásahu.

Francouz datové předpoklady dokonce ještě překonal a vstřelil 55 gólů. Během stejného období si dalších 20 zásahů při 15,43 očekávaných brankách připsal v Lize mistrů. Dostatečný vzorek dat a dlouhodobé překonávání xG ukazuje, že se Benzema nejenom pravidelně dostává do dobrých pozic, ale je zároveň výborným zakončovatelem.

Deschamps se po oznámení konečné nominace nechal slyšet, že se Francie v Kataru vrátí k rozestavení se čtyřmi obránci, tedy velice pravděpodobně k 4-2-3-1, s nímž Les Bleus ovládli šampionát v roce 2018. Experti se shodují na tom, že Benzemu na hrotu nahradí Olivier Giroud. Hráč, o němž mnozí tvrdí, že je nejlepším náhradníkem na turnaji. Data tuto myšlenku nevyvracejí.

Statistiky Oliviera Girouda
Statistiky Oliviera Girouda11Hacks, Livesport

Po přestupu do AC Milán odehrál Giroud v minulých dvou sezonách 42 ligových zápasů (2836 minut), během nichž se trefil 16krát. Pravidelně se dostává ke střelám z centrálních prostorů ve vápně soupeře – víc nebezpečných situací si v Serii A vytvoří už pouze Victor Osimhen z Neapole a Edin Džeko z Interu. Až za ním se seřadili třeba Lautaro Martínez, Dušan Vlahovič nebo Tammy Abraham. Giroud je navíc jednou z defenzivně nejpřínosnějších devítek na světě.

Během utkání vyhraje velké množství odražených míčů, je efektivní při presinku a navrch výborný ve vzduchu, ve všech těchto činnostech patří mezi nejlepší útočníky italské ligy. V právě probíhající sezoně je na své pozici dokonce nejlepším hlavičkářem. V top pětce hráčů s nejvyšší procentuální úspěšností si drží náskok před Abrahamem, Betem, Osimhenem a Vlahovičem.

Tchouaméni jako jeden z tahounů Les Bleus

Další téma, o kterém se hodně mluví: Francie do Kataru dorazila s pátým nejmladším kádrem, což se odráží především na zkušenostech ve středu pole. Zatímco třeba Giroud s Griezmannem dohromady nasbírali 224 reprezentačních startů, například Eduardo Camavinga má pouze čtyři.. A Aurélien Tchouaméni jich zatím stihl 14 a nejzkušenější osmičkou či šestkou je proto Adrien Rabiot s 29 zápasy v národním celku. Nakonec ale stejně záleží především na hráčových schopnostech a ty dokážeme daty popsat velmi přesně.

Ročník 2021/22 odehrál Tchouaméni v Monaku s přehledem, který se u tak mladého hráče vidí jen málokdy. Ve svých 21 letech se totiž stal jasně nejlepším defenzivním záložníkem celé Ligue 1. Žádný jiný hráč na jeho pozici nezastavil tolik nebezpečných šancí soupeřů, nezachytil a nezablokoval tak vysoký počet přihrávek a neměl tak vysokou úspěšnost v hlavičkových soubojích. Tchouaméni ve vzduchu vyhrál 70 % soubojů a pokud proti soupeři aktivně vystoupil na zemi, získal míč v 76 % případů. Málokoho překvapilo, že si atletického mladíka vyhlédl po vydařeném roce Real Madrid…

Za Real Madrid zatím Tchouaméni neodehrál tolik zápasů, aby mohla vzniknout podobná analýza.
Za Real Madrid zatím Tchouaméni neodehrál tolik zápasů, aby mohla vzniknout podobná analýza.11Hacks

Obrovským přínosem byl mladík pro Monako i v rozehrávce. Jedním z našich nejsložitějších modelů je tzv. goal probability added, neboli přidaná hodnota na gól. Tento model sleduje všechny dotyky hráče s míčem a vyjadřuje, do jaké míry zvyšují šanci jeho týmu na vstřelení branky. GPA+ můžeme vyčíslit pro přihrávky a driblink současně, rozdělovat na obě činnosti zvlášť či mapovat, jak si v těchto činnostech hráč vede ve specifických třetinách hřiště.

Mezi šestkami, které v sezoně 2021/22 nastoupily v Ligue 1 alespoň na 1000 minut, byl Tchouaméni pro svůj tým z hlediska nebezpečnosti přihrávek a náběhů přínosnější pouze Bruno Guimaraes, nyní hráč anglického Newcastlu. Matematicky nejhodnotnějším typem pasu tehdy byla diagonála z meziprostoru. Čili přihrávka, kterou bude záložník Realu na šampionátu hledat třeba rozběhnutého Kyliana Mbappého