Francie přetlačila Itálii a je v semifinále. Polsko odrazilo nápor Slovinska a slaví

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francie přetlačila Itálii a je v semifinále. Polsko odrazilo nápor Slovinska a slaví
Aktualizováno
Rudy Gobert dohlíží na svého spoluhráče Andrewa Albicyho, kterého atakuje Ital Marco Spissu.
Rudy Gobert dohlíží na svého spoluhráče Andrewa Albicyho, kterého atakuje Ital Marco Spissu.Profimedia
Francouzi na EuroBasketu podruhé za sebou uspěli v prodloužení, v berlínském čtvrtfinále porazili 93:85 Itálii a jsou prvním postupujícím celkem do semifinále. Dalším soupeřem stříbrných olympijských medailistů bude Polsko, které v dramatickém duelu vyhrálo o tři body nad obhájci evropského titulu Slovinci. Poláci jsou mezi nejlepšími čtyřmi týmy na mistrovství Evropy poprvé od roku 1971.

Francouzi museli už v sobotním osmifinále absolvovat prodloužení s Tureckem. Proti Italům, senzačním přemožitelům Srbska, velkou část zápasu vedli, ale v závěru museli dotahovat. Čtvrt minuty před koncem čtvrté čtvrtiny neproměnil za stavu 77:75 Simone Fontecchio ani jeden z trestných hodů, kterými mohl Italy přiblížit do semifinále, a pět sekund před sirénou Thomas Heurtel vyrovnal.

V prodloužení už favorizovaní Francouzi kralovali a zdolali Italy na ME popáté za sebou. Jejich nejlepším střelcem byl s 20 body Heurtel, hvězda NBA Rudy Gobert si připsala 19 bodů a 14 doskoků. V dresu poražených nastříleli 21 bodů Fontecchio a Marco Spissu.

Hráčské statistiky utkání Francie – Itálie

Polsko mělo zápas se Slovinskem perfektně rozehraný, když před poločasem vedlo o 22 bodů. Úřadující mistři Evropy ale začali mohutně dotahovat, třetí část vyhráli 24:6 a v průběhu poslední čtvrtiny se dostali do vedení 74:70. Poláci, kteří v základní skupině porazili český tým, ale nápor odrazili, vyhráli 90:87 a slaví postup do semifinále po 51 letech. Mateusz Ponitka zaznamenal triple double za 26 bodů, 16 doskoků a 10 asistencí.

Polákům se podařilo udržet hvězdného Luku Dončiče na 14 bodech, opora Dallasu navíc musela tři minuty před koncem ze hřiště kvůli po pátém faulu. Dončič je tak třetí velkou hvězdou NBA, která bude v semifinále letošního šampionátu chybět. V úterý se s turnajem rozloučili Srb Nikola Jokič a Řek Giannis Antetokounmpo.

Hráčské statistiky utkání Slovinsko – Polsko

První semifinálovou dvojici vytvořili v úterý domácí Němci a Španělé.

Výsledky play off EuroBasketu