Poláci jsou po 25 letech ve čtvrtfinále EuroBasketu, Finové zaskočili Chorvaty

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Poláci jsou po 25 letech ve čtvrtfinále EuroBasketu, Finové zaskočili Chorvaty
Aktualizováno
Polák Aleksander Dziewa (č. 11) zaznamenal proti Ukrajině pět bodů a sedm doskoků.
Polák Aleksander Dziewa (č. 11) zaznamenal proti Ukrajině pět bodů a sedm doskoků.Profimedia
Polsko zdolalo v osmifinále EuroBasketu Ukrajinu 94:86 a po 25 letech slaví postup mezi nejlepších osm národních týmů Evropy. Soupeře Čechů z pražské skupiny čekají ve čtvrtfinále obhájci titulu Slovinci. Totožný výsledek se zrodil i ve druhém nedělním utkání. Finové v něm uspěli nad favorizovanými Chorvaty a do čtvrtfinále se dostali vůbec poprvé. A výsledek 94:86 se zrodil i ve třetím osmifinále, Itálie jím překvapivě vyřadila Srbsko.

Americký rodák A. J. Slaughter byl s 24 body nejlepším polským střelcem v zápase. O dva body méně nastřílel kapitán Mateusz Ponitka, který přidal devět doskoků a šest asistencí. Poláci postoupili do vyřazovacích bojů z pražské skupiny D, kterou zahájili výhrou nad českou reprezentací 99:84. Na šampionátu si připsali čtvrté vítězství z šesti zápasů.

Statistiky utkání Ukrajina – Polsko

Finy, kteří stejně jako Poláci ve skupině porazili český tým, táhl za historickým postupem Lauri Markkanen. Hvězda NBA, která bude od nové sezony hrát za Utah Jazz, nasbírala fantastických 43 bodů, k tomu přidala devět doskoků a tři asistence. Jde o druhý nejlepší střelecký výkon šampionátu. Více bodů na letošním turnaji dal jen Slovinec Luka Dončič, který proti Francii nasbíral 47 bodů a zařadil se na druhé místo historie ME.

Statistiky utkání Finsko – Chorvatsko

Srbové patřili k favoritům nejen osmifinále, ale celého mistrovství Evropy. Jenže Italové jim vzdorovali statečně a nakonec i úspěšně. Zápas byl tři čtvrtiny velmi vyrovnaný, v té poslední ale outsider nasadil k trháku a i díky 22 bodům a šesti asistencím Marca Spissa vyhrál 94:86. Srbům nepomohlo ani 32 bodů a 13 doskoků hvězdného Nikoly Jokiče.

Statistiky utkání Srbsko – Itálie

Výsledky play off EuroBasketu