Fruhvirtová znovu nepřekvapila a její melbournská pohádka končí v osmifinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fruhvirtová znovu nepřekvapila a její melbournská pohádka končí v osmifinále

Linda Fruhvirtová ukončila svou pohádku v Melbourne v osmifinále.
Linda Fruhvirtová ukončila svou pohádku v Melbourne v osmifinále.Profimedia
Linda Fruhvirtová (17) zakončila svůj parádní debut na Australian Open v osmifinále. Talentovaná Češka, která si hlavní soutěž grandslamů poprvé zahrála na loňském US Open a vypadla ve druhém kole, nestačila 2:6, 6:1 a 3:6 na letos neporaženou Donnu Vekičovou (26). Chorvatka ve svém druhém čtvrtfinále na majorech vyzve v souboji letos neporažených hráček Arynu Sabalenkovou a zaútočí na své největší semifinále v kariéře (24).

Fruhvirtová si asi loni touto dobou nepředstavovala, že bude hrát hlavní soutěž Australian Open a už vůbec ne, že dojde na úvodním grandslamu sezony až do osmifinále. Před rokem totiž byla až na konci třetí stovky pořadí. V posledních 12 měsících však zahájila raketový vzestup a díky prvnímu triumfu na turnajích WTA, osmifinále na prestižní "tisícovce" v Miami a úspěšné premiéře v hlavní fázi grandslamů (druhé kolo na US Open) se velmi rychle vyšplhala do Top 100. A dál stoupá, za týden vylepší své maximum na 51. místo.

Po šokujícím prvenství v indickém Čennaí se jí ale nedařilo přejít přes první kolo, na úvodní soupeřce ztroskotala v hlavním losu v Soulu, Monastiru, Guadalajaře i letos v Aucklandu. Při svém debutu v Melbourne Parku ovšem sérii zlomila a dočkala se dalšího životního výsledku.

Teprve 17letá Češka vyřadila dvě domácí divoké karty, Jaimee Fourlisovou a Kimberly Birrellovou, a také mnohem zkušenější krajanku Markétu Vondroušovou. Stopku jí vystavila až Vekičová, s níž prohrála i před pár dny na exhibici v Kooyongu.

Fruhvirtovou dnes v klíčových momentech zradil servis, v utkání netrefila ani polovinu prvních podání (49%), spáchala 11 dvojchyb a odvrátila jen jeden ze šesti brejkbolů. Sama si jich vypracovala deset, nicméně proměnila jen čtyři šance. V rozhodujícím dějství šla jako první do brejku, jenže ho nepotvrdila a od stavu 3:3 už proti zkušenější soupeřce nezískala ani jeden game.

Detail zápasu Vekičová – Fruhvirtová 2:1

Chorvatka se do osmifinále grandslamů probojovala přesně po dvou letech a vyrovnala své maximum na podnicích velké čtyřky (čtvrtfinále US Open 2019). O své největší semifinále se bývalá světová devatenáctka (7:0) utká v souboji letos neporažených hráček se Sabalenkovou (8:0). Ve vzájemné bilanci překvapivě dominuje poměrem 5:1.

Sabalenková, vítězka jedné ze silně obsazených generálek v Adelaide, kde získala svůj první titul od května 2021, v Melbourne kosí jednu soupeřku za druhou a stále v probíhající sezoně neztratila ani set. Po Tereze Martincové, Shelby Rogersové a Elise Mertensové přehrála 7:5, 6:2 šampionku druhého adelaidského podniku Belindu Bencicovou a poprvé na turnaji prohrála více než pět gamů.

Běloruska povolila Švýcarce se slovenskými kořeny, která se vezla na vlně sedmi výher, jediný brejkbol, ale manko se jí podařilo zlikvidovat. O rok starší soupeřku zasypala 32 vítěznými údery, nevynucených chyb měla jen 18.

Bývalá světová dvojka a nyní pátá hráčka žebříčku se do osmifinále Australian Open probila třetím rokem po sobě a teprve až letos v něm uspěla. Ve středu nastoupí ke svému čtvrtému čtvrtfinále na grandslamech, v této fázi neztratila set ve Wimbledonu 2021, na US Open 2021 ani loni v New Yorku.

Detail zápasu Sabalenková – Bencicová 2:0