Fulham lákal Kollera do Premier League. Do Anglie jsem chtěl, přiznal střelec v rozhovoru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Fulham lákal Kollera do Premier League. Do Anglie jsem chtěl, přiznal střelec v rozhovoru
Fulham lákal Kollera do Premier League. Do Anglie jsem chtěl, přiznal střelec v rozhovoru
Fulham lákal Kollera do Premier League. Do Anglie jsem chtěl, přiznal střelec v rozhovoru
Profimedia
Jan Koller (49) je doposud nejlepším střelcem české fotbalové reprezentace. Rok před svými kulatými narozeninami přinesl svým fanouškům autobiografický film a při té příležitosti pro web Eurofotbal zavzpomínal na svou bohatou kariéru.

Kollerova zářivá fotbalová cesta naplno odstartovala pro fotbalisty až v pozdějším věku. Střelecké schopnosti u něj objevil v pětadvaceti letech Lokeren, následně odehrál dvě výjimečné dvacetigólové sezony v Anderlechtu Brusel. Když v roce 2001 přestupoval do Borussie Dortmund, bylo mu osmadvacet. Přitom na stole ležela nabídka z Fulhamu, který zrovna postoupil mezi elitu do Premier League.

Z pěti nejlepších evropských lig jste hrál v Německu a ve Francii. Lákala by vás třeba i španělská La Liga nebo italská Serie A?

"Ani La Liga, ani Serie A mě nelákaly. Lákala mě Premier League, a to už v době, kdy jsem hrál ještě v Belgii. Kdyby nepřišla nabídka z Fulhamu, ale z těch nejlepších klubů, zvolil bych anglickou cestu, kam jsem se s mým stylem hry hodil víc."

Nakonec jste zvolil německou cestu a během čtyř nejproduktivnějších sezon v Bundeslize jste dal 54 gólů, žádná zajímavá nabídka z vámi vysněné Anglie už pak nepřišla?

"Čekal jsem. Ale jak už jsem byl starší, bylo mi 30 let, tak jsem pro ně už nebyl tak zajímavý. Kdybych měl stejnou formu a bylo by mi třeba třiadvacet, tak by třeba přišla… Ale nelituji. V Dortmundu jsem prožil krásné roky, máme s klubem skvělý vztah. Vlastně tam dodnes hraju i za tým legend."

Prý vás ale v Dortmundu několikrát vykradli…

"Tam to zažívali všichni hráči. Třeba Matthiasi Sammerovi, když tam ještě hrál, unesli manželku i s dítětem. To byl velikánský případ, ale na nátlak veřejnosti a medializace to jeden únosce položil a přiznal se. Andy Möller byl prý vykraden třináctkrát, dodnes drží rekord. Ve městě bujela kriminalita. Z tohoto pohledu to bylo v Dortmundu náročné."

Nakonec jste okusil také angažmá v Rusku, se Samarou jste ale netradičně podepsal smlouvu, aniž byste se tam vypravil podívat. Neměl jste obavy?

"Bylo to trochu dobrodružství a risk. V té době jsme navíc zrovna čekali dítě. Když jsem tam v těch pět ráno projížděl padesát kilometrů tajgou po rozkopaných silnicích, tak mi nebylo moc dobře. Ale pak si tam člověk zvyknul a to angažmá bylo povedené."

Vy jste video na hřišti nezažil, v posledních letech ale fotbal trochu změnily moderní technologie. Jaký na ně máte názor?

"Ze začátku jsem to uvítal, ale teď si myslím, že se za video rozhodčí až příliš schovávají, že se už neumí ani sami pořádně rozhodnout. Video do hry zasahuje až moc. Rozhodčí už nejsou tak kvalitní, aby to vzali na sebe. Jsem z toho teď takový rozpolcený."

Sportovci jsou známí tím, že jsou hodně pověrčiví. Měl jste ivy nějaké sportovní rituály?

"Na hřiště jsem vždycky vstupoval pravou nohou a chodil jsem předposlední. Automaticky jsem se tam takhle řadil a už mi to zůstalo."

Celý rozhovor s Janem Kollerem si můžete přečíst na webu Eurofotbal