Nezapomenutelný půlrok. Aaberg ozdobil první sezonu mezi profesionály triumfem na PGA Tour

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nezapomenutelný půlrok. Aaberg ozdobil první sezonu mezi profesionály triumfem na PGA Tour
Aaberg triumfoval na turnaji PGA Tour na Sea Islandu.
Aaberg triumfoval na turnaji PGA Tour na Sea Islandu.Profimedia
Švédský golfista Ludvig Aaberg (24) vyšperkoval nováčkovskou sezonu mezi profesionály triumfem na turnaji PGA Tour na Sea Islandu. Hráč, který status amatéra opustil teprve v červnu, ovládl The RSM Classic a doplnil letošní sbírku trofejí, do níž patří premiérové vítězství na evropské DP World Tour v září v Crans Montaně a triumf v týmovém Ryder Cupu.

Aaberg vyhrál s náskokem čtyř úderů před Kanaďanem Mackenziem Hughesem, o třetí místo se podělili s odstupem dalších tří ran Američané Eric Cole a Tyler Duncan. Vítězových 253 úderů je vyrovnaný rekord PGA Tour na 72 jamkách, který vytvořil Justin Thomas v roce 2017 při Sony Open na Havaji, navíc dosud nikdo nezahrál v posledních dvou kolech s 36 jamkami nižší skóre, než se to nyní povedlo Aabergovi (61+61).

"Tohle mi někdo vyprávět ještě před několika měsíci, nevěřil bych. Musím se štípnout. Potvrdilo to ale moje dovednosti a schopnosti a že rozhodnutí přejít k profesionálům bylo správné," řekl Aaberg, jemuž vítězství vyneslo posun z šesté desítky pořadí na 32. místo světového žebříčku. "O tomhle člověk sní už jako dítě. Sledoval jsem odmalička tyhle turnaje a vidět se teď, jak to vyhrávám, je skvělá věc," dodal.

Aaborg se mezi profesionály přesunul v červnu z pozice jedničky amatérského žebříčku, kterému vládl od září 2022 s přestávkami dohromady 29 týdnů. Po zmíněném zářijovém vítězství na European Masters ve Švýcarsku ho zařadil kapitán Luke Donald do evropského výběru pro Ryder Cup. Do prestižního souboje s týmem USA byl nominován jako vůbec první hráč, který za sebou neměl start na majoru. A Evropané v říjnu s ním v sestavě slavili v Římě vítězství. "Na těhle šest měsíců nikdy nezapomenu," konstatoval Aaberg.

Výsledky turnaje PGA Tour na Sea Islandu