Na start Eura míří přes 50 tisíc fanoušků. Düsseldorfská aréna se proměnila v chrám házené

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Na start Eura míří přes 50 tisíc fanoušků. Düsseldorfská aréna se proměnila v chrám házené

Zahajovací zápas mistrovství Evropy v házené se v düsseldorfské aréně odehraje ve středu večer.
Zahajovací zápas mistrovství Evropy v házené se v düsseldorfské aréně odehraje ve středu večer.Profimedia
Přestavba düsseldorfské fotbalové arény na házenkářský chrám byla mamutím projektem. Natáhlo se 25 kilometrů kabelů, padlo prý tisíckrát více úderů kladivem a uvnitř stadionu vyrostlo 9 000 sedadel navíc. Mistrovství Evropy v házené zažije ve středu rozhodně okázalé zahájení. Na úvodní zápas domácího týmu proti Švýcarsku míří více než 50 tisíc fanoušků.

"Vrchol šampionátu chceme mít už na jeho startu. Doufáme, že euforie, kterou tím úvodním večerem vytvoříme, nás bude provázet celým mistrovstvím Evropy až do finálového dne 28. ledna," vyprávěl pro agenturu SID vedoucí oddělení mezinárodních akcí Německého svazu házené (DHB) Thomas Freyer.

Zahajovací zápas házenkářského Eura mezi Německem a Švýcarskem se odehraje v Düsseldorfu, hlavním městě Severního Porýní-Vestfálska. Start hlavního chodu večera je naplánován na 20:45 a do arény má přijít více než 50 tisíc diváků. Ještě předtím obstarají předzápas rekordmani v počtu vítězství na mistrovství světa z Francie v utkání se Severní Makedonií. Pak už se mistrovství Evropy přesune do menších arén. I když i ta nejmenší (olympijská hala v Mnichově) má kapacitu 12 tisíc míst. Právě tam bude hrát svou základní skupinu česká reprezentace.

Od 2. ledna se v düsseldorfské aréně, kde obvykle hraje své domácí zápasy druholigový fotbalový tým Fortuna Düsseldorf, šroubovalo, zatloukalo a vrtalo. Na stavebních pracích, které zahrnovaly instalaci 30 laserových systémů pro gigantickou zahajovací show a dvou LED obrazovek o rozloze 450 metrů čtverečních, se podílelo až 400 stavbařů. A protože házenkářské hřiště je výrazně menší než to fotbalové, vznikly na hrací ploše nové tribuny, které kapacitu stadionu ještě navýšily

Plánování projektu probíhalo více než dva roky. Vzorem bylo mistrovství světa ve volejbale v Polsku v roce 2014, kdy zahajovací zápas mezi domácím týmem a Srbskem sledovalo na národním stadionu ve Varšavě 62 000 diváků.

Pořadatelé házenkářského Eura se neobávají, že by byl zážitek diváků v horních patrech horší kvůli velké vzdálenosti k hrací ploše. "Jsme optimisté, myslíme, že z horních pater bude dobrý výhled na hřiště," řekl Freyer. Fanouškům přitom navíc pomohou i velkoplošné obrazovky, které zápasové dění přiblíží. Střecha arény bude uzavřená a bude se topit, takže navzdory mrazivým teplotám má být uvnitř 18 až 20 stupňů.

Fotbalový stadion v Düsseldorfu se změnil na chrám házené
Fotbalový stadion v Düsseldorfu se změnil na chrám házenéProfimedia

Divácký rekord velmi populární německé házenkářské Bundesligy je návštěva 44 189 fanoušků na zápase Rhein-Neckar Löwen proti HSV Hamburk, který se hrál v roce 2014 na fotbalovém stadionu Eintrachtu Frankfurt. Rekordem mistrovství Evropy v házené je pak dva roky starý zápas Maďarska se Švýcarskem v Budapešti, kde se do haly vešlo 20 022 diváků.

Dobrou zprávou pro organizátory je i to, že lístky se dobře prodávají nejen na zahajovací zápas. Hned 75 procent vstupenek zmizelo 45 dní před začátkem turnaje, kdy byla spuštěna hlavní vlna předprodeje.

Program házenkářského Eura