Hložek přispěl gólem k výhře Leverkusenu. Pavlenkův Werder nestačil na Dortmund

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hložek přispěl gólem k výhře Leverkusenu. Pavlenkův Werder nestačil na Dortmund

Aktualizováno
Adam Hložek skóroval potřetí v sezoně.
Adam Hložek skóroval potřetí v sezoně.AFP
Adam Hložek (20) přispěl gólem k vítězství Leverkusenu 3:1 na hřišti Hoffenheimu a svou bilanci v sezoně zarovnal na 3+3, Pavel Kadeřábek (30) ani Patrik Schick (27) nebyli z důvodu zranění připraveni nastoupit. Werder s Jiřím Pavlenkou (30) v bráně po dvou vítězstvích na body nedosáhl, doma prohrál 0:2 s Dortmundem. Ten se na pár hodin vyhoupl na druhé místo, z něhož jej ale po vítězství v Lipsku sesadil Union Berlín. Vedoucí Bayern si bez problémů poradil s Bochumí.

Bayern – Bochum 3:0

Úvod zápasu nikterak drtivý tlak Bayernu nepřinesl. První velká příležitost přišla až v 16. minutě, kdy se v pokutovém území dostal k hlavičce Eric Maxim Choupo-Moting, který ale míč z bezprostřední blízkosti poslal pouze do boční sítě. Do slibné příležitosti se dostal v úvodní části i Thomas Müller, jenž zkoušel chytře přelobovat Manuela Riemanna, nicméně balon netrefil ideálně a brankář Bochumi ho v poklidu pokryl. Zkušený německý lišák si ale chuť spravil ve 41. minutě, kdy využil hrůzostrašné chyby Saida Janka ve snaze poslat malou domů a střelou do odkryté brány i s přispěním štěstí poslal Bavory do vedení.

Statistiky zápasu Bayern – Bochum
Statistiky zápasu Bayern – BochumOpta by Stats Perform

Dobrou příležitost srovnat měl brzy po návratu ze šaten Philipp Hofmann, který se krásně zavěsil do vzduchu a vyslal prudkou hlavičku. Proti ní se však fantastickým zákrokem vyznamenal Yann Sommer. Zhruba po hodině hry se opět osmělil Bayern. Blízko k navýšení vedení měl po rohovém kopu Matthijs de Ligt, ale pohotovým zakončením branku netrefil. V 64. minutě už ale Allianz Arena explodovala gólovou radostí podruhé, když přesnou střelou mezi nohy skóroval Kingsley Coman. Bavorský celek ale neustoupil ze své aktivity ani poté. V 73. minutě potrestal faul Janka ve vlastním vápně proměněnou penaltou Serge Gnabry.

Freiburg – Stuttgart 2:1

Po opatrném začátku se jako první osmělili hráči domácího celku. Kombinace z prvního doteku vyslala za obrannou linii Ronalda Sallaie, který ovšem přízemní střelou nepřekonal připraveného Fabiana Bredlowa. Na německého gólmana nevyzrál o chvíli později ani jeho kolega ze zálohy Ritsu Doan. Stuttgart se svojí první větší příležitostí naložil o poznání lépe. A trefa to byla vskutku výstavní. Projektil, jenž po půlhodině hry z velké dálky vyslal Chris Führich, si neomylně našel cestu do levé šibenice.

Statistiky zápasu Freiburg – Stuttgart
Statistiky zápasu Freiburg – StuttgartOpta by Stats Perform

Pět minut po změně stran se Doanovi povedlo dostat balon za záda Bredlowa. Hlavní sudí Sascha Stegemann však po konzultaci s videorozhodčím gól pro ofsajd odvolal. V 60. minutě se VAR naopak přiklonil na stranu Freiburgu, když odhalil šlapák v pokutovém území. K nařízené penaltě se postavil Vicnenzo Grifo a razantní střelou k tyči nedal brankáři šanci. Totožná situace se odehrála v 85. minutě. Pokutový kop si vzal na starost opět Grifo a i napodruhé překonal Bredlowa v bráně. V nastavení ještě vystrašil gólmana domácích ranou do břevna Borna Sosa.

Hoffenheim – Leverkusen 1:3

Bayer loni v srpnu prohrál s Hoffenheimem 0:3 a cestu za odplatou nastartoval již v šesté minutě Robert Andrich, jenž střelou zpoza vápna k tyči využil sklepnutí Floriana Wirtze. Po návratu z dlouhodobého zranění tak produkt Bayerské akademie přihrál na branku ve dvou ze tří zápasů, kdy nastoupil v základu. Poté úřadovalo i mládí v obraně, z pozice wingbacka se řítil sám na gólmana Jeremie Frimpong. Nizozemec však byl na poslední chvíli rozhozen navrátivším obráncem. Průběh utkání se následně uklidnil z hlediska šancí a k vidění byly spíše fauly.

Statistiky zápasu Hoffenheim – Leverkusen
Statistiky zápasu Hoffenheim – LeverkusenOpta by Stats Perform

Po výměně stran Frimpong pokračoval v neúnavném broušení lajny, hned ve 47. minutě za to byl odměněn asistencí na branku Moussy Diabyho. Pravý obránce Die Werkself si užíval každý moment u míče a o tři minuty později byl zastaven pouze za cenu agresivního držení. To jej však nerozhodilo a v 56. minutě byl opět strůjcem gólu, tentokrát z jeho aktivity těžil po zpětné přihrávce Hložek. O čisté konto připravil hosty v 77. minutě Stanley Nsoki, jenž se ve vápně dostal k odraženému míči a nekompromisně ho uklidil k tyči.

Mohuč – Augsburg 3:1

Začátek střetnutí mnoho pohledného fotbalu nenabídl. Diváci sledovali především boj o míč na polovině hřiště bez jakéhokoliv ohrožení brány soupeře. První velká příležitost přišla až ve 21. minutě, kdy Jae-Sung Lee zachytil rozehrávku obránce hostů a následný rychlý protiútok sám zakončil do odkryté branky Augsburgu. Na něj navázal o tři minuty později Karim Onisiwo, který přesnou hlavičkou potrestal laxní vyboxování míče Rafala Gikiewicze. Rychlá reakce ale přišla i na druhé straně. Po dalších čtyřech minutách si postavil míč na pokutový puntík Ermedin Demirovič a nekompromisně zakončil do protipohybu brankáře.

Statistiky zápasu Mohuč – Augsburg
Statistiky zápasu Mohuč – AugsburgOpta by Stats Perform

Sedm minut po změně stran přišla další chyba v obraně hostů a znovu ji potrestal Lee. Tentokrát využil nedorozumění mezi obranou a brankářem a naprosto osamocený překonal Gikiewicze. Čtvrtou branku domácích mohl přidat střelou z hranice vápna Danny da Costa, proti jeho pokusu se ale vytáhl hostující gólman. V závěru si Bavoři ještě vytvořili trvalejší tlak, ten však k většímu ohrožení brány nevedl.

Werder – Dortmund 0:2

Převahu v držení míče se na straně BVB jako první pokusil přetavit v úvodní branku Raphaël Guerreiro. Zakončení portugalského obránce z úhlu však za svá záda nepustil jistým zákrokem Pavlenka. O chvíli později neuspěl ani Julian Ryerson, jehož střela se mezi tři tyče těsně nevešla. Postupem času se více do hry dostali domácí, které mohl poslat do vedení Mitchell Weiser. Jeho prudká rána z voleje mířila pod břevno, ale naštěstí pro Gregora Kobela šla do středu brány a v síti jeho zásluhou neskončila. Opatrnou první půli uzavřel nepřesný přízemní pokus Emreho Cana zpoza vápna.

Statistiky zápasu Werder – Dortmund
Statistiky zápasu Werder – DortmundOpta by Stats Perform

V 50. minutě musel vytáhnout fantastický zákrok Pavlenka. Na milimetrový centr z pravé strany si naběhl Jude Bellingham, jehož rána z voleje však českého brankáře nepřekonala. Trpělivá kombinace klubu z Vestfálska přinesla ovoce v 67. minutě, kdy se prosadil střídající Jamie Bynoe-Gittens. Talentovaný Angličan se dostal ve vápně k míči a razantní střelou k bližší tyči poslal hosty do vedení. V závěru mohl pojistit výhru Vos Julian Brandt, který obešel gólmana, ale jeho zakončení zablokoval připravený obránce. Německý útočník si spravil chuť v 85. minutě, kdy přesně zamířil do dolního rohu brány a šestou ligovou trefou v sezoně uzavřel skóre.

Lipsko – Union Berlín 1:2

Od úvodních minut na hřišti dominovali Červení býci, dlouho z toho však byla platonická převaha, která nevedla k výraznějším šancím. Na sebe to tak musel vzít Benjamin Henrichs, jenž si ve 24. minutě navedl míč na střelu pravačkou a bezchybně jej uklidil k tyči. Za hosty mohl krátce před odchodem do šaten odpovědět Sheraldo Becker, jeho razantní pokus ze složitého úhlu ovšem skvěle zneškodnil Janis Blaswich. Výborný zákrok domácího brankáře však unikl pozornosti rozhodčího, a proto následoval jen odkop.

Statistiky zápasu Lipsko – Union Berlín
Statistiky zápasu Lipsko – Union BerlínOpta by Stats Perform

Také na začátku druhé části si hrací předmět podmanili hráči Lipska, jenže nebezpečné pokusy počítali spíše Berlíňané. Jeden takový přišel krátce po hodině hry, kdy se po rohovém kopu opřel z voleje do míče Janik Haberer a jeho střela div neprotrhla síť domácí branky. To však nebylo ze strany Die Eisernen vše. V 72. minutě dostali díky soupeřově hře rukou šanci zahrávat pokutový kop, který Robin Knoche nekompromisní ranou doprostřed branky proměnil. Pro obránce hostů šlo o první úspěšnou exekuci penalty v Bundeslize v kariéře. Býci pak sice ještě slavili vyrovnání, radost jim ovšem překazil následný přezkum u videa.

Aktuální tabulka Bundesligy
Aktuální tabulka BundesligyLivesport