Krajánci v Evropě: Pelicans v boji o titul ztrácejí, Kindlovi trofej z Norska těsně unikla

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Pelicans v boji o titul ztrácejí, Kindlovi trofej z Norska těsně unikla

Pelicans Lahti s Patrikem Bartošákem finálovou sérii snížili.
Pelicans Lahti s Patrikem Bartošákem finálovou sérii snížili.@PelicanFi
Sezony evropských hokejových lig se pomalu, ale jistě blíží ke svým koncům. Pelicans Lahti ve Finsku prohrávají po prvním týdnu sérii o titul s Tapparou Tampere 1:2 na zápasy, po šesti utkáních se ale konečně znovu podařilo skórovat jejich kanonýrovi Lukáši Jaškovi (25). V Norsku byl blízko prvnímu titulu v kariéře Jakub Kindl (36), rozhodující sedmý zápas se Stavangerem ale jeho Storhamar prohrál 0:3.

Finsko

Pelicans Lahti mají ve finále nelehkého soupeře – Tappara Tampere je nejen obhajujícím mistrem, ale také celkovým jedenáctinásobným vítězem Liigy, zatímco Pelikáni mají na svém kontě "jen" jedny stříbrné medaile. Po prvních dvou nepovedených utkáních ale v sobotu výhrou vykřesali naděje a nedarovali Tappaře tři "mečboly".

Ve středu v Tampere drželi Pelicans krok do 36. minuty, po které přišla hotová pohroma. Za záda Patrika Bartošáka padly za čtyři minuty čisté hrací doby čtyři góly a český brankář musel své místo teprve podruhé za celé play off přenechat Jasperu Patrikainenovi. S porážkou 1:5 ale jeho tým už nic nezmohl.

V pátečním zápase na domácím ledě už byl český gólman zpět ve formě a pochytal 20 z 21 střel soupeře. Udržel tak Pelicans při nadějích na vyrovnání stavu až do poslední minuty, ve které za Tapparu do prázdné sítě zvýšil Waltteri Merela. Tým z Lahti bušil na vrata branky Christiana Heljanka marně, neproklouzla mu ani jedna z 26 ran, dlouhodobá brankářská opora Tappary přestála i čtyři přesilovky a Pelicans padli 0:2.

V sobotu byli Pelicans pod velkým tlakem, důležité vítězství a snížení v sérii ale dokázali vybojovat. Bartošák byl znovu jistý a zlikvidoval 27 z 28 pokusů Tapparských a jeho týmu se konečně začalo dařit i střelecky. Vítězství 4:1 stvrdil gólem do prázdné brány Lukáš Jašek, který se v play off prosadil po šestizápasové odmlce, naposledy týmu pomohl trefou 1. dubna proti Ilvesu.

Ve Finsku se hrálo také o 3. místo, které v jediném utkání získali hokejisté Ilvesu Tampere se třemi českými krajánky. S IFK Helsinki si ve čtvrtek poradili 3:2 a obhájili bronzové medaile z loňského roku. Výhrou a 23 úspěšnými zákroky se s klubem po dvou letech rozloučil Marek Langhamer. Nejlepší brankář základní části letošní sezony Liigy by se podle informací expressen.se měl přesunout do švédského Oskarshamnu, za který hrají i Hynek Zohorna a Jiří Smejkal.

Norsko

Až sedmý duel rozhodl finálovou sérii Fjordkraft-ligaen mezi obhájci ze Stavangeru a Storhamarem. Oba týmy si zopakovaly loňské finále a i vítěz vzešel stejný. Zatímco loni Oilers dominovali 4:0 na zápasy, v letošní sezoně dokázal Storhamar i s Jakubem Kindlem sérii zdramatizovat a vypracoval si i jeden mečbol.

Klíčové pondělní utkání ale zvládl Stavanger s přehledem 3:0 a získal devátý ligový titul v historii. Dvěma góly k triumfu přispěl kanadský útočník Colton Beck. Kindl nadále čeká na svůj premiérový titul z elitní soutěže, jediné mistrovské oslavy zažil v sezoně 2007/08, kdy ho Detroit při zisku svého zatím posledního Stanley Cupu jako náhradního obránce přizval na led.