Střelec vítězného hradeckého gólu Pavlík: Zaplaťpánbůh, že nejsem za kopyto

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Střelec vítězného hradeckého gólu Pavlík: Zaplaťpánbůh, že nejsem za kopyto
Radovan Pavlík v úvodu prodloužení rozhodl třetí finálový zápas.
Radovan Pavlík v úvodu prodloužení rozhodl třetí finálový zápas.Profimedia
Královéhradečtí získali vůbec první finálovou výhru v klubové historii a překazili plánované oslavy třineckých Ocelářů, poté co v boji o zlato snížili na 1:3. Gólem už po 34 sekundách prodloužení se o to zasloužil útočník Radovan Pavlík (25), když si přikopl od tyčky odražený puk na hůl bruslí a poslal ho bekhendem do odkryté branky. Jak přiznal v rozhovoru s novináři, ulevilo se mu, že velkou příležitost nepromarnil.

Porážku obhájců titulu se snažil ještě odvrátit skokem plavmo obránce Lukáš Kaňák, vymést kotouč do bezpečí na ledě položenou hokejkou se mu ale nepodařilo. "Málem jsem byl za kopyto, který si to ukoplo do rohu. Zaplaťpánbůh to tam padlo," řekl Pavlík, jenž se prosadil po dalekonosném pokusu Bohumila Janka od modré čáry. "Mišák (Patrik Miškář) už to tam výborně tečoval mezi kruhy. Kdyby nepadla tyčka a byl to jeho gól, tak by to bylo krásné," řekl Pavlík.

Radost hostů ještě na poměrně dlouho přerušila trenérská výzva třinecké střídačky při pokusu odhalit hru vysokou holí. Jak ale potvrdili sudí, akce se odehrála v souladu s pravidly. "Nebyl jsem nijak nervózní. Kluci i trenéři říkali, že tam bylo vše v pořádku. A uznali to i rozhodčí. Nějaká euforie proběhla, ale jen jsme snížili stav a jdeme dál."

Při zápasovém rozhovoru kolem hrdiny zápasu pronesli pohár, který ale právě jeho zásluhou zůstal prozatím zabalený. "Neviděl jsem to, já jsem se hlavně soustředil, abych něco nezkomolil, protože já ty rozhovory moc nemám rád," pronesl s úsměvem Pavlík. "Pro nás samozřejmě jenom dobře, že zůstal zabalený. Doufám, že zabalený zůstane ještě také v Hradci. Poslední krok je nejtěžší. Může se stát cokoliv, takže teď koukáme na zápas v Hradci a co se bude dít dál, se uvidí."

Prozradil, že motivací navíc bylo překazit Ocelářům oslavy. Kapitán Radek Smoleňák se o tom zmínil před utkáním v kabině. "Smoly říkal, ať jim jdeme překazit radost. Město je připravené na oslavy, mají nachystané konfety a asi i jiné věci. Ale nám se to povedlo, takže dobrý," pochvaloval si Pavlík.

Vybrané statistiky zápasu Třinec –⁠ Mountfield HK
Vybrané statistiky zápasu Třinec –⁠ Mountfield HKLivesport

Jeho týmu hrozilo, že jako čtvrtý v historii po Zlínu, Vítkovicích a Liberci neuhraje ve finálové bitvě o zlato ani zápas, ale toto trio nakonec nerozšíří. "Hlavně když jsme se dostali do finále historicky poprvé, tak by to kvůli lidem z Hradce bylo nefér, takže jsme rádi, že se to vrací zpátky. Jsme jen rádi, že nás všichni podporují, fandí nám na dálku a my jim jenom děkujeme, tak jsme jim to trochu vrátili," prohlásil Pavlík.

Kouč Tomáš Martinec ocenil mužstvo za dobrou práci v předbrankovém prostoru. Královéhradeckým hokejistům se vyplatila. Při obou gólech měl opět skvěle chytající Ondřej Kacetl v třinecké brance zakrytý výhled a bylo pro něho složité jim zabránit.

Hradecký Patrik Marcel v zápase v Třinci
Hradecký Patrik Marcel v zápase v Třinci@MountfieldHK

"Chceme se dobře hýbat a udělat tam zmatek, protože Třinečtí opravdu dobře brání předbrankový prostor. Změnili jsme ten tlak do brány, z toho padl i vítězný gól. Jsme rádi, že nám to tam padlo a že jsme v prodloužení rozhodli my, protože jinak bychom tady plakali a série skončila. Zaplaťpánbůh to tak není," uvedl Pavlík.

Pro vývoj čtvrtého utkání byl důležitý také vedoucí zásah Bohumila Janka, jenž ukončil gólové sucho hráčů Mountfieldu po takřka 127 minutách. "Je to o prvním gólu, říkali jsme si, že musíme vést my, protože oni mají výborně zabezpečenou obranu a je těžké pak srovnávat zápasy a snažit se jít do vedení. Jsme rádi, že jsme vedli my. Musíme se tam dál víc tlačit a dělat rozruch před Kacetlem, protože jinak chytá výborně. Mají i dobrou obranu, my je musíme rozhodit."

Přehled zápasu Třinec –⁠ Mountfield HK 1:2p