Ambühl se naladil na souboj s Čechy národním rekordem, na kontě má už 142 bodů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ambühl se naladil na souboj s Čechy národním rekordem, na kontě má už 142 bodů

Andres Ambühl (uprostřed) se raduje z gólu do kanadské sítě.
Andres Ambühl (uprostřed) se raduje z gólu do kanadské sítě.Profimedia
Švýcarsko? Anders Ambühl (39)! Tohle slovní spojení už platí dlouhá léta. Veterán kroutí v dresu s helvétským křížem 18. světový šampionát a posouvá tak vlastní rekord. Jedno maximum dorovnal také na národní scéně – v sobotu totiž rozhodl o vítězství hokejistů zpod Alp nad Kanadou 3:2 a zaznamenal tak už 142 kanadský bod v reprezentaci – a skvěle se tak naladil na nedělní souboj s Českem.

Obhájci stříbrných medailí se v Rize ujali vedení v polovině utkání gólem kapitána Tylera Toffoliho v přesilové hře, ale Švýcaři ve druhé třetině skóre otočili a ve třetí části zvýšil vedení právě Ambühl z dorážky. Zkušený útočník svým 51. reprezentačním gólem vyrovnal národní rekord Jörga Eberleho v počtu bodů.

Ambühl exkluzivně. Češi? Skvělí spoluhráči i kluci do kabiny

"Jsem obzvlášť rád, že jsme jako tým byli odměněni za úsilí, které jsme do utkání vložili. Na rekord jsem nemyslel," řekl po zápase Ambühl. "Jörg byl neuvěřitelný hráč. Zvláštní je také to, že Ambühl píše krásné příběhy o velkých vítězstvích proti Kanadě," dodal Patrick Fischer, trenér švýcarské reprezentace.

Kanaďanům se podařilo vyrovnat na 2:3 až v závěrečném náporu zásluhou Michaela Carconeho.

"Švýcaři zatím prožívají dobrý turnaj. Během turnaje se posílili o špičkové hráče a velká jména. Myslím, že jsme na ně byli připraveni. V první třetině na nás vyběhli, trochu nás zaskočili, ale pak jsme se dostali do hry a vytvořili si šance. Postupně jsme hráli agresivněji. Nedosáhli jsme výsledku, který jsme chtěli, ale stále jsme v dobré pozici. Už myslíme na další zápasy, pokusíme se navázat na dobré věci," citoval útočníka Scotta Laughtona oficiální web IIHF.

Svěřenci trenéra Andrého Tourignyho vyšli na letošním mistrovství světa poprvé naprázdno, předtím přišli o jediný bod proti Slovensku (2:1 sn).

Podobný výsledek se dal přitom očekávat. Švýcaři si totiž připsali čtvrtou výhru nad Kanadou z posledních pěti vzájemných soubojů na mistrovství světa. "Hrajeme prostě svou hru. Nemyslím si, že je snadné proti nám hrát. Dnes jsme opět podali dobrý výkon a podařilo se nám vstřelit o jeden gól více než soupeři," řekl střelec druhé branky Nico Hischier.

Anders Ambühl patří neodmyslitelně ke švýcarskému národnímu týmu.
Anders Ambühl patří neodmyslitelně ke švýcarskému národnímu týmu.@SwissIceHockey

"Hráli jsme jako tým. Byl to těžký zápas, ale opět jsme to zvládli. Máme dobré hráče, nyní přišly další posily z NHL a jako národ se v hokeji zlepšujeme. Hokej ve Švýcarsku je čím dál lepší a je to vidět i na výsledcích na mezinárodní scéně," dodal útočník Denis Malgin.

Švýcary čeká další ostrá prověrka v neděli večer, kdy v přímém souboji o první místo vyzvou Česko. Kanaďané hrají až v pondělí, kdy se v 15:20 utkají s Norskem. 

Tabulka skupiny B
Tabulka skupiny BLivesport

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi