Bývalý bek Kadlec před MS: Trenéři v obraně vsadili na jistotu. Škoda, že chybí Jiříček

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bývalý bek Kadlec před MS: Trenéři v obraně vsadili na jistotu. Škoda, že chybí Jiříček

Čeští obránci Tomáš Kundrátek a Jakub Zbořil čistí prostor před Šimonem Hrubcem.
Čeští obránci Tomáš Kundrátek a Jakub Zbořil čistí prostor před Šimonem Hrubcem.Profimedia
Trenér Kari Jalonen (63) za asistence Libora Zábranského (49) do osmičlenného výběru obránců povolal hned pětici hráčů z extraligy. Po dvou zástupcích mají Sparta a Pardubice, jednoho beka dodala brněnská Kometa. Z NHL přijel pouze Jakub Zbořil (26), jenž prožije na velké reprezentační akci debut. Nejzkušenějším zadákem je Michal Jordán (32), který jako jeden ze dvou hráčů ve finálním výběru odehrál za národní tým přes 100 zápasů. "Trenéři hledali spíš zkušenější obránce, kteří myslí víc na obranu, než na útočení," všiml si bývalý hráč pražské Slavie a Plzně Petr Kadlec (46). 

V obraně český národní tým tradičně za nejbližšími konkurenty zaostává. Oproti Finům nebo Švédům máme moderních beků zatraceně málo a zatím marně čekáme na nástup nové generace. Nadcházející šampionát mohl nastartovat obměnu v podobě zapojení úspěšných juniorů, do pětadvacetičlenné nominace trenéra Jalonena se ale nevešel ani jeden. Nejblíže byli Stanislav Svozil a David Jiříček. Na prvního však nezbylo místo, zatímco druhého vyřadil zraněný kotník. 

"Vypadnutí Jiříčka je velká škoda. Je to výborný obránce, který se od minulého roku hodně vyhrál. Nebojí se zapojit do hry, což je u takhle mladého beka velká výhoda. Samozřejmě občas udělá chybu, ale to se stane. Důležitější je jeho přínos pro hru a ten je nesporný," lituje absence talentovaného beka Kadlec. 

Jiříček má za sebou vydařenou sezonu. V AHL za Cleveland odehrál 55 zápasů, ve kterých nasbíral 38 bodů a dokonce nahlédl do hlavního týmu Columbusu. V dresu Blue Jackets si odbyl premiéru v NHL a nakonec v ní nakoukl do čtyř zápasů. 

Dařilo se mu i v dresu národního týmu. Na lednovém juniorském světovém šampionátu skvělými výkony pomohl ke stříbru a byl vyhlášen nejlepším bekem turnaje. Nabízelo se, aby skvělý ročník uzavřel v Rize a Tampere, zranění ale jeho nominaci nedovolilo. 

"David by pravděpodobně strávil hodně času na přesilovkách, takhle ho budou muset zastoupit ostatní. Myslím, že první přesilovku bude hrát Michal Kempný, který je výborný obránce s plno zkušenostmi. Právě on by mohl být lídrem obrany. Má něco odehráno v NHL a po návratu do Sparty prokazuje, že to dokáže vzít na sebe," uvedl Kadlec.

Extraligová nadvláda

Kempný je jedním z pětice obránců, kteří na šampionát míří z české extraligy. Kromě něho se do finálního výběru dostal další Sparťan David Němeček, Tomáš Kundrátek, jenž poslední sezonu strávil v brněnské Kometě, a pardubické duo Jan Košťálek, Tomáš Dvořák

"Asi hrálo roli, že v přípravě byli delší dobu a trenéři mohli vidět jakým způsobem se chovají v určitých herních situacích. Je to sázka na jistotu, ale podle mě to vůbec není na škodu. Máme tým, s nímž nemůžeme hrát otevřený hokej plný ofenzivních akcí, ale musíme být rozumní a mít zabezpečenou obranu," uvědomuje si bývalý bek Slavie a Plzně.

Trenéři národního týmu u hráčů z NHL počítali hlavně omluvenky. Jediným nominovaným bekem, který v této sezoně ochutnal nejprestižnější ligu světa, je Zbořil. Bývalý třináctý hráč draftu odehrál za Boston 22 zápasů, v nichž zaznamenal tři body. 

"Je to zajímavý obránce, myslím si, že na mistrovství bude hodně vidět. Bude chtít ukázat, že na NHL má. V Bostonu byl ve druhé části sezony nevytížený. Poté, co z toho na nějakou dobu vypadl, byl ve složité pozici. Není jednoduché dostat se zpět do týmu, když funguje tak dobře, jako Boston v základní části," řekl Kadlec k pozici šestadvacetiletého zadáka. Zároveň však dodal, že výkony na šampionátu na jeho postavení v kádru Bruins nebudou mít žádný větší vliv. 

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi

"Nemyslím si, že by mu účast v Rize měla nějak výrazně pomoct vzhledem k NHL. To je jiný svět. Kluby mají dost možností k tomu, aby hráče sledovaly celý rok, ne jen na jednom turnaji," podotkl.

Bez hvězd a silní dozadu

V Jalonenově výběru není žádná velká defenzivní hvězda, trenér se ale může spolehnout na obránce, kteří si hlavně směrem dozadu odehrají, co je třeba. Z osmičlenného výběru finský stratég v kooperaci se svým asistentem Liborem Zábranským, který má z větší části defenzivu na starosti, ukázal pouze na dva ryze ofenzivní zadáky. Kromě Kempného tuto nálepku můžeme použít i u pardubického Košťálka. 

"Trenéři postavili obranu, která bude hrát spíš dozadu, než že by něco velkého vymýšlela dopředu. To si myslím, že uškodilo i Jakubu Jeřábkovi, který měl v Třinci výbornou sezonu. Tým potřeboval spíš defenzivní beky a proto se do finální nominace dostali jiní,” vzpomněl Kadlec na další zajímavé extraligové jméno. 

"Jedou kluci, od kterých trenéři vědí, co mohou čekat. Jsou to siloví obránci, kteří dokážou vyhrávat souboje a umí vyčistit prostor před brankou. Z nominace je zřejmé, že trenéři doufají, že nebudeme dostávat moc gólů, protože otáčet zápasy, v nichž budeme prohrávat o dva góly, pro nás nebude jednoduché," doplnil Kadlec.

Jak na turnaji česká obrana obstojí nastíní již páteční zápas proti Slovensku. Český tým odstartuje pouť za obhajobou bronzové medaile z minulého roku v 15:20. 

Nominace českého národního týmu na MS