Čtvrtfinále MS v hokeji Česko – USA: Jaké byly poslední tři bitvy v play off?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česko – USA. Poslední tři bitvy v play off MS: Plekancovo sbohem a konec medailového temna

David Pastrňák s bronzem na krku.
David Pastrňák s bronzem na krku.Profimedia
Potřetí během jednoho roku se proti sobě postaví na mistrovství světa hokejisté Česka a USA. Minulé dva duely (shodou okolností taktéž v Tampere) ovládli svěřenci Kariho Jalonena, kteří díky tomu loni přivezli domů vytoužený cenný kov. Jaké byly minulé tři vzájemné zápasy s Američany ve vyřazovacích bojích na MS?

19. května 2016, Česko – USA 1:2sn

Úspěšnost v nájezdech: 0/3 – 1/2.

Úplně opačná situace, než je letos. Národní tým na šampionátu v Rusku ovládl pod vedením kouče Vladimíra Vůjtka skupinu, v níž porazil domácí sbornou i Švýcary a zakopl jen senzačně s Dány na nájezdy. Naopak Američané svedli zvítězit jen nad outsidery Běloruskem, Francií a Maďarskem. I v samotném čtvrtfinále měli dlouho navrch Češi, díky Zohornově trestnému střílení vedli, 1. třetinu vyhráli na střely 8:2.

 

Jenže pak se Auston Matthews prohnal kolem Šimka a vyrovnal. Roman Červenka měl několik velkých šancí na to, aby vrátil národnímu týmu vedení, jenže neuspěl. V prvním útoku vedle něj nastupoval mladý David Pastrňák, který měl za sebou druhou sezonu v týmu Bruins, v zápase se ovšem dostal k jediné střele na branku. Matthews pak dokonal překvapení v nájezdech.

17. května 2018, Česko – USA 2:3

Střely na branku ve 3. třetině: 9:5.

Reprezentace pak výběru s hvězdy a pruhy vyřazení vrátila. Zdolala jej pár měsíců nato na Světovém poháru a pak ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pchjongčchangu 2018, v němž uspěla v nájezdech. To bylo v únoru, v květnu se pak postavili svěřenci Josefa Jandače na světovém šampionátu stejnému soupeři znovu. A ve čtvrtfinále z toho bylo v dánském Herningu další zklamání. Tým byl přitom nabitý jmény.

A to tak, že Tomáš Plekanec (tehdy hráč Toronta) hrál centra ve čtvrtém útoku. První táhli Krejčí s Pastrňákem, jenže Američané téhle dvojici věnovali mimořádnou péči. Na druhé straně měl den kapitán Patrick Kane, jenž vsítil dva góly včetně toho vítězného. Pavlu Francouzovi jej dal ve 47. minutě. Plekanec po zápase oznámil konec v národním týmu.

29. května 2022, Česko – USA 8:4

Výsledek 3. třetiny: 6:1.

Další čtyři roky na sebe oba soupeři nenarazili. Až na loňském šampionátu, a to hned dvakrát. Ve skupině nejdřív Češi uspěli nejtěsnějším rozdílem 1:0 Blümelovou trefou, pak to v zápasu o bronz vypadalo, že bude platit pravidlo, že dvakrát se nad stejným soupeřem na jednom turnaji nevyhrává. Američané vedli po první třetině 3:1, přičemž na rozdíl dvou branek utekli 13 vteřin před přestávkou gólem v oslabení.

Národní tým to nezlomilo. Vejmelku nahradil v brance Langhamer a v prostřední části snížil Smejkal. Před poslední třetinou Jalonen přeskupil sestavu, kanonýra Pastrňáka umístil k Hertlovi a byl z toho fenomenální obrat. První zvládl za necelých 19 minut hattrick, na všechny góly mu nahrál Hertl. A národní tým slavil první medaili po nekonečných 10 letech.